Οι αμερικανικές μετοχές κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά αψηφώντας τους δύο τελευταίους μήνες εμπορικούς πολέμους και ιδιοτροπίες του Τραμπ. Ωστόσο το ταυτόχρονο sell-off σε μετοχές και ομόλογα ήρθε να υπενθυμίσει ότι το κλίμα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί σταθερό.
Τραπεζίτες και μεγάλοι επενδυτές προειδοποιούν ότι η αγορά έχει εφησυχάσει υπερβολικά απέναντι στους κινδύνους που ενσωματώνουν οι εμπορικές και νομισματικές επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ – και ότι ο κίνδυνος ενός νέου σοκ τύπου Απριλίου δεν έχει απομακρυνθεί, αλλά υποτιμάται. Ύστερα μάλιστα και από την προειδοποίηση για δασμούς 30% σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεξικό από 1η Αυγούστου μπορεί τη Δευτέρα να δούμε έντονη αντίδραση.
Το trade της εφησυχασμένης Wall Street
Στους διαδρόμους των επενδυτικών οίκων, το επικρατέστερο αφήγημα που συντηρεί τη θετική ψυχολογία ονομάζεται «TACO trade» – από το ακρωνύμιο “Trump Always Chickens Out”. Η ιδέα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τελικά πάντα κάνει πίσω μπροστά στην προοπτική χρηματιστηριακής αναταραχής έχει ριζώσει βαθιά στις στρατηγικές των χαρτοφυλακίων.
Όμως κορυφαίοι διαχειριστές προειδοποιούν ότι η επανάληψη αυτής της υπόθεσης ενδέχεται να αποδειχθεί επικίνδυνη. «Είναι για μένα ξεκάθαρο ότι υπάρχει εφησυχασμός γύρω από το TACO trade», δήλωσε ο Βίνσεντ Μόρτιερ, επικεφαλής επενδύσεων της Amundi, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στην Ευρώπη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τζέιμι Ντάιμον διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan: «Η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι οι δασμοί θα αποσυρθούν, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί», τόνισε σε δηλώσεις του την Πέμπτη, εκφράζοντας ευθέως ανησυχία για «εφησυχασμό στην αγορά».
Τα ρεκόρ και το προειδοποιητικό σημάδι της Παρασκευής
Από τα χαμηλά του Απριλίου – όταν επιβλήθηκε το πρώτο κύμα δασμών – ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά περίπου 30%. Τα ρεκόρ της Πέμπτης σε Nasdaq και S&P επιβεβαίωσαν τη δύναμη του ράλι.
Όμως την Παρασκευή οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις – και όχι μόνο στις μετοχές. Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων έφτασαν στα όρια του 5%, με τους επενδυτές να πουλάνε κρατικό χρέος και να στρέφονται σε πιο σκληρά καταφύγια όπως ο χρυσός.
Αυτή η σύμπτωση ξεπουλήματος μετοχών και ομολόγων αποτελεί σήμα κινδύνου για αποσταθεροποίηση. Είναι ότι κάποιοι μεγάλοι παίκτες αρχίζουν να αμφισβητούν το σενάριο της σταθερότητας.
Η απειλή των δασμών και το ρίσκο της μεταβλητότητας
Η νέα δέσμη δασμών του Τραμπ περιλαμβάνει «χτύπημα« 30% σε Ε.Ε. και Μεξικό, 35% στον Καναδά, 50% στη Βραζιλία και 25% στην Ιαπωνία.
Πολλοί επενδυτές είχαν βασίσει τα σενάρια τους σε έναν «καθολικό δασμό» 10%, όμως ο Τραμπ προειδοποιεί ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέβει στο 15%-20%.
Η αγορά, πάντως, εξακολουθεί να προεξοφλεί αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με τον Μαρκ Μάλεκ της Muriel Siebert & Co., «το σταθμισμένο μέσο ποσοστό δασμών στις τελευταίες 21 επιστολές της κυβέρνησης αγγίζει το 30% — περίπου τριπλάσιο από αυτό που έχει προεξοφλήσει η αγορά». Αν ο Τραμπ δεν κάνει πίσω, οι αγορές ίσως του στείλουν ένα «μήνυμα Απριλίου», όπως συνέβη την πρώτη φορά.
Το δολάριο δεν είναι πια «ασφαλές καταφύγιο»
Παρά την άνοδο της Wall Street, το δολάριο έχει καταγράψει το χειρότερο πρώτο εξάμηνο από το 1973. Η Amundi διατηρεί υποεπενδεδυμένη θέση στο αμερικανικό νόμισμα, προβλέποντας περαιτέρω εξασθένιση.
Τραπεζίτες και fund managers μιλούν για διάβρωση της εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ ως «σταθερής και αξιόπιστης αγορά». Ένας εκ των επικεφαλής μεγάλης αμερικανικής τράπεζας το έθεσε ωμά: «Το risk-free premium της Αμερικής έχει φθαρεί. Οι επενδυτές ξαναμετρούν την έκθεσή τους».
Η διογκούμενη δημοσιονομική τρύπα, η πολιτική πίεση στη Fed και η αίσθηση αυταρχικής παρεμβατικότητας απέναντι σε θεσμούς όπως ΜΜΕ, πανεπιστήμια και νομικά γραφεία εντείνουν τις ανησυχίες. «Αυτό που κάποτε θεωρούσαμε σημάδια αναδυόμενων αγορών, το βλέπουμε πλέον στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά στέλεχος παγκόσμιας τράπεζας.
Το ρολόι μετρά αντίστροφα για τις αγορές
Η ημερομηνία-ορόσημο είναι η 1η Αυγούστου – η νέα προθεσμία που έθεσε ο Τραμπ για την ενεργοποίηση των νέων δασμών. Αν μέχρι τότε δεν έχουν υπάρξει επαρκείς εμπορικές συμφωνίες, οι δασμοί θα εφαρμοστούν.
Και τότε η αγορά δεν θα έχει πια την πολυτέλεια να εφησυχάζει.