Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το επόμενο στοίχημα της Αθήνας

Φωτ. EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Το θετικό momentum της ελληνικής αγοράς

Να «χτίσει» μια πρώτη βάση ασφαλείας στις 1.900 μονάδες θα προσπαθήσει τη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών.

Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας «τρέξει» με +2,6% μέσα στον Ιούλιο και με +20,1% μέσα στο 3μηνο (από 4 Απριλίου), από την περασμένη Πέμπτη φιγουράρει άνω των 1.900 μονάδων -ένα τεχνικό σημείο, το οποίο αγνοούταν από την άνοιξη του 2010.

Στόχος της επενδυτικής κοινότητας είναι η υπεράσπιση αυτών των επιπέδων και η διατήρηση του ανοδικού momentum, κόντρα στην εύλογη επιθυμία για κατοχύρωση των μεγάλων κερδών (profit taking), τα οποία μην ξεχνάμε ότι ξεπερνούν το +30% στο σύνολο του 2025.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς θα αλλάξει το DNA του αν περάσει στον έλεγχο της Euronext

Οι «πυκνές» εταιρικές εξελίξεις, τα σταθερά αισιόδοξα θεμελιώδη μεγέθη, το θετικό μακροοικονομικό πλαίσιο και οι ελκυστικές αποτιμήσεις συνιστούν τον βασικό κινητήριο μοχλό της ελληνικής αγοράς, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τους πολιτικούς τριγμούς από την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Και όπως εξηγεί ο πιστοποιημένος αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης: «Πλέον -και δεδομένου ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να συνηθίζουν στην ανοδικότητα της τάσης- αναζητούνται νέοι καταλύτες ή έστω αναθέρμανση των παλαιών, προκειμένου τα 15ετή υψηλά να συντηρηθούν και -γιατί όχι;- να επεκταθούν με κατεύθυνση το ορόσημο των 2.000 μονάδων».

Πάντως, ας έχουμε στα υπόψη ότι μετά την ολοκλήρωση των Γενικών Συνελεύσεων και τη διανομή των φετινών μερισμάτων – ρεκόρ (άνω των 5 δισ. ευρώ), η Λεωφόρος Αθηνών εισέρχεται και επισήμως στη θερινή περίοδο, η οποία κατά παράδοση είναι αρκετά πιο υποτονική -αν και οι επιχειρηματικές εξελίξεις μπορούν να έχουν διαφορετική γνώμη.

Όσον αφορά την ατζέντα της ημέρας, οι μετοχές της Ευρωσύμβουλοι Α.Ε. διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα 0,04 ευρώ/μετοχή, την ίδια στιγμή που είναι προγραμματισμένες οι Γενικές Συνελεύσεις της Alumil και της Τρία Άλφα.

Στη ρυθμισμένη αγορά της Αθήνας, επίσης, «ντεμπούτο» κάνουν σήμερα οι ομολογίες της Aegean Airlines από την πρόσφατη έκδοση των 250 εκατ. ευρώ.

Ο «Χρυσός Σταυρός» επέστρεψε στη Wall Street: Σήμα ανόδου ή παγίδα; Τι δείχνει η ιστορία

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ορίζει την 1η Αυγούστου ως ημερομηνία ενεργοποίησης των αμερικανικών δασμών. Βέβαια, η πεποίθηση των αναλυτών ότι τα χειρότερα θα αποφευχθούν, συντηρεί τις διεθνείς αγορές κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)