Skip to main content

Wall Street: Σε νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ S&P και Nasdaq

REUTERS/Brendan McDermid

ΗΠΑ και Κίνα επιβεβαιώνουν την εμπορική ανακωχή μεταξύ τους

Με θετικά πρόσημα άνοιξε η Νέα Υόρκη σήμερα Παρασκευή, με φόντο τη «νηνεμία» σε εμπόριο και γεωπολιτικά, καθώς υπάρχουν ελπίδες  ότι σύντομα θα υπάρξουν εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα και άλλες χώρες.

Ο S&P 500 ανήλθε σε νέο ρεκόρ την Παρασκευή με κέρδη 0,3% στις 6.156,80 μονάδες, ένα νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 6.147,43 μονάδων από τις 19 Φεβρουαρίου. Ο Nasdaq Composite σημείωωε άνοδο 0,3%, επίσης σε νέο υψηλό ρεκόρ. Ο Dow Jones ανέβαινε 156 μονάδες ή 0,4%.

Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε στο Bloomberg News ότι έχει οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για το εμπόριο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ αναμένει να καταλήξει σύντομα σε συμφωνίες με 10 σημαντικούς εμπορικούς εταίρους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επίσης την Πέμπτη ότι «μόλις χθες υπογράψαμε με την Κίνα», ενώ αργότερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι εννοούσε ότι η Κίνα συμφώνησε σε «μια πρόσθετη κατανόηση ενός πλαισίου για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης». Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβεβαίωσε τη συμφωνία.

Στις ΗΠΑ, οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,3% για τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bureau of Economic Analysis που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ο δείκτης τιμών PCE (πλην τροφίμων και ενέργεις), αυξήθηκε κατά 0,2% – ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο, αν και συνάδει με περιορισμένες πιέσεις στις τιμές. Διαμορφώνεται στο 2,7%