Υποχωρούν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατά το άνοιγμα, με τις γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις να οξύνονται και να μην φαίνεται -τουλάχιστον άμεσα- φως στον ορίζοντα.
Ο Dow Jones χάνει 156 μονάδες και καταγράφει απώλειες 0,37%, ενώ ο S&P χάνει 0,12%. Με ήπια κέρδη άνοιξε ο Nasdaq (0,22%).
Η Κίνα αντέδρασε στις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παραβίασε την προσωρινή εμπορική συμφωνία. Το Πεκίνο ατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι εκείνη δεν τήρησε τη συμφωνία – ένα σημάδι ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου βρίσκονται σε τέλμα.
Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν μετά από μια σύντομη παύση μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ και του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ στη Γενεύη και τη συμφωνία για αναστολή των περισσότερων δασμών για 90 ημέρες.
Πάντως ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ δήλωσε την Κυριακή ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσαν να συνομιλήσουν για το εμπόριο ήδη αυτή την εβδομάδα.
Οι μετοχές χάλυβα και αυτοκινήτων δέχθηκαν ένα επιπλέον χτύπημα αφού ο Τραμπ δήλωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι θα διπλασιάσει τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο στο 50%, με ισχύ από την Τετάρτη 4 Ιουνίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε και τόνισε ότι η αύξηση υπονομεύει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα. «Η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει αντίμετρα», δήλωσε εκπρόσωπός της. Το μπλοκ έχει στείλει μια εμπορική ομάδα στην Ουάσινγκτον για περισσότερες συνομιλίες.
Στα της Ουκρανίας, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν εν ριπή οφθαλμού. Συμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η ουκρανική πλευρά παρέδωσε στην ρωσική μία λίστα εκτοπισθέντων παιδιών προκειμένου αυτά να επιστρέψουν στη Ρωσία. Επιπλέον σε δηλώσεις του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι Ουκρανία και Ρωσία εργάζονται για μια νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.