Νέο άλμα στα υψηλά 15ετίας καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει την αναρρίχηση άνω των 1.850 μονάδων, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τις τραπεζικές εξελίξεις.
Η ελληνική αγορά, κόντρα στην αγοραστική κόπωση, παραμένει σε θετικό έδαφος, με τους αγοραστές να είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι της τρέχουσας εβδομάδας, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα όσους προσπαθούν να κατοχυρώσουν τα ισχυρά κέρδη του 2025, τα οποία ξεπερνούν το +25%.
Η προσοχή των αναλυτών εξακολουθεί να είναι στραμμένη στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, ενόσω τα μέχρι στιγμής οικονομικά μεγέθη καταδεικνύουν την -κατά γενική ομολογία- ανθεκτικότητα των εισηγμένων, παρά το πλήθος των διεθνών προκλήσεων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εξελίξεις στην Alpha Bank, καθώς η Reggeborgh αποφάσισε να αποεπενδύσει (παρά τη μέχρι πρότινος πρόθεση για αύξηση του ποσοστού της), διαθέτοντας το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε (9,75%). Βασικός αγοραστής είναι η ιταλική UniCredit, η οποία βλέπει το ποσοστό της σχεδόν να διπλασιάζεται και να φθάνει κοντά στο 20%, σε μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης μετά την αρχική επένδυση του 2023.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ισχυρή άνοδο κατά +1,41% και διαμορφώνεται στις 1.876,25 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 26 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.850,13 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 16 μονάδες (από 1.861,14 έως 1.877,75 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 266 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66,6 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, η Alpha εύλογα συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα, κάνοντας ράλι στο +7,2% και τα 2,99 ευρώ (νέο υψηλό 9ετίας). Από εκεί και πέρα, η Eurobank ίπταται κατά +5%, η Πειραιώς σκαρφαλώνει άνω του +3% και η Εθνική φθάνει στο +2,3%. Από τα υπόλοιπα blue chips ξεχωρίζουν οι ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ, ο οποίος το απόγευμα θα δημοσιεύσει τα μεγέθη του α’ τριμήνου.
Ράλι στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την αναρρίχηση στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 9ετίας, καθώς ίπταται στο +4,36% και τις 1.907 μονάδες, διευρύνοντας άνω του +45% το ράλι από τις αρχές του έτους.
Η μετοχή της Alpha Bank είναι η βασική «πρωταγωνίστρια». Στη σκιά των μετοχικών εξελίξεων, εκτοξεύεται στο +7,2% και τα 2,99 ευρώ (νέο υψηλό 9ετίας), έχοντας τζίρο άνω των 113 εκατ. ευρώ και βλέποντας την αποτίμηση να φλερτάρει με το ορόσημο των 7 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Eurobank διευρύνεται στο +5,1% και τα 2,838 ευρώ (νέο υψηλό 9,5 ετών), με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση να υπερβαίνει το όριο των 10 δισ. ευρώ. Το πρωί έγινε γνωστό ότι το Fairfax θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, με στόχο τη διατήρηση του ποσοστού των Καναδών κάτω του 33%.
Η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο +2,56% και τα 10,81 ευρώ, τα οποία αποτελούν το καλύτερο επίπεδο από τα τέλη του 2015. Η μετοχή της Πειραιώς, από την πλευρά της, ενισχύεται στο +3,71% και τα 6,038 ευρώ, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά από την ΑΜΚ του 2021, ενώ οι μετοχές των Τρ. Κύπρου και Optima Bank κερδίζουν από +1,9% και +4,9%, φθάνοντας στα 6,3 και 20,3 ευρώ (νέο ρεκόρ), αντίστοιχα.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,85% και 4.714 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ αυξάνεται στο +1% και τα 20,4 ευρώ, καθώς το απόγευμα θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του α’ τριμήνου. ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευρύνονται κατά +1,9% και +1,3% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ βρίσκεται στο +2,4% και το 1,32 ευρώ. Η μετοχή της Aegean Airlines, η οποία το πρωί ανακοίνωσε την αισθητή μείωση των καθαρών ζημιών σε 6,6 εκατ. ευρώ από 21 εκατ. ευρώ πέρυσι, βλέπει την τιμή να κυμαίνεται στο +0,79% και τα 12,68 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca Cola HBC διορθώνει στο -2,09% και τα 46,8 ευρώ, αφομοιώνοντας τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά. Υπενθυμίζεται ότι αύριο ακολουθεί η αποκοπή του δικαιώματος είσπραξης στο μέρισμα του 1,03 ευρώ. Πιέσεις της τάξης του -1% ασκούνται και στις μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – ΕΥΔΑΠ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,57% και 2.733 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ ξεχωρίζει στο +1,89% και τα 45,9 ευρώ, με τη μετοχή της Lavipharm να κερδίζει +4,5% (πέρασε πακέτο 549 χιλ. ευρώ στα 0,79 ευρώ) και να αναρριχάται στο 0,81 ευρώ. Επιπλέον, η μετοχή της Intracom αυξάνεται κατά +1,7%, ενώ η μετοχή της Intralot ενισχύεται στο +0,5% και το 1,07 ευρώ, καθώς νωρίτερα πραγματοποιήθηκε προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 1,6 εκατ. ευρώ στην τιμή του 1,08 ευρώ/μετοχή. AVAX και Dimand ακολουθούν στο +1%. Αντίθετα, η μετοχή της Quest συνεχίζει την αφομοίωση των πρόσφατων ρεκόρ, αναδιπλούμενη στο -1% και τα 7,1 ευρώ. Στο -1,1% και τα 3,9 ευρώ περιορίζεται η μετοχή της Fourlis, καθώς τα μεγέθη του α’ τριμήνου δεν ενθουσίασαν, με το λειτουργικό αποτέλεσμα να παραμένει ζημιογόνο (-4,6 εκατ. ευρώ) και τον τζίρο να είναι σχεδόν στάσιμος (+1,8%).
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Profile, η οποία «παίζει» στο +0,5% και τα 5,9 ευρώ (ιστορικό υψηλό), καθώς η διοίκηση προχώρησε το πρωί στην πώληση, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, του συνόλου των ιδίων μετοχών που κατείχε (1,4%). Η συναλλαγή εκτελέστηκε στα 5,8 ευρώ/μετοχή και αφορούσε 353.203 τεμάχια, με αποτέλεσμα το ύψος της πώλησης να φθάσει στα 2,04 εκατ. ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 47 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 127,7 εκατ. ευρώ.
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Μια… 11άδα με τιμές-στόχους για «φουλ επίθεση»
Ράλι διαρκείας στην Αθήνα
«Ακούραστοι» μοιάζουν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το ράλι σε τράπεζες και blue chips να οδηγεί την ελληνική αγορά άνω των 1.850 μονάδων, κάτι το οποίο είχε να συμβεί από τον Μάιο του 2010.
Ο Γενικός Δείκτης, με ώθηση από το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό (ο DAX στη Γερμανία φιγουράρει σε ιστορικά ρεκόρ), φαίνεται ότι διανύει μια ιδιαιτέρως θετική χρονική περίοδο, η οποία έρχεται να «σβήσει» το σύνολο των απωλειών της μακράς οικονομικής κρίσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο βασικός δείκτης της Αθήνας κερδίζει περισσότερο από +25% μέσα στο 2025 (μία από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως), οδεύοντας ολοταχώς προς την 5η συνεχόμενη ανοδική χρονιά. Το ράλι στις τράπεζες δε ξεπερνά το +42%, αποτελώντας τον βασικό «πρωταγωνιστή» της αγοράς.
Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, οι ικανοποιητικές μερισματικές διανομές, οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, οι προσδοκίες για την ετυμολογία του MSCI, τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals και το σταθερό μακροοικονομικό πλαίσιο αποτελούν τα βασικά «υλικά» των παραπάνω επιτευγμάτων.
Πλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές, το επόμενο στοίχημα για την Αθήνα είναι η παραμονή στα τρέχοντα επίπεδα (1.850 μονάδες), προκειμένου οι επενδυτές να πάρουν τις απαιτούμενες «ανάσες», προτού αποπειραθούν να προσεγγίσουν το επόμενο ορόσημο των 1.900 μονάδων.
Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κλίμα στο εξωτερικό ναι μεν είναι βελτιωμένο, αλλά οι εκκρεμότητες και οι προκλήσεις δεν έχουν εξαφανιστεί ως δια μαγείας. Το ζήτημα των εμπορικών δασμών ήδη «σέρνεται» ένα δίμηνο και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα έχει αίσιο τέλος. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη Λεωφόρο Αθηνών.
Χρηματιστήριο: Οι «μικρές» εισηγμένες που δίνουν κέρδη έως και 133%
Αφομοίωση στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, η εικόνα των αγορών παραμένει θετική, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να «παγώσει» προσωρινά τους δασμούς 50% στις εισαγωγές από την Ευρώπη. Ωστόσο, η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 551 μονάδες (-0,2%), με τον γερμανικό DAX να αφομοιώνει τα ρεκόρ των 24.200 μονάδων (-0,1%). Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν ένα οριακά αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)