Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας συσσώρευσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα επιλεκτικά στηρίγματα αντιστάθμισαν τις εύλογες κινήσεις κατοχύρωσης, διατηρώντας τα «ηνία» στα χέρια των αγοραστών.
Παρά την κόπωση από το πρόσφατο ράλι και τα υπερ-αγορασμένα επίπεδα, η ελληνική αγορά βρήκε πολύτιμους «συμμάχους» αφενός στην αναβάθμιση του ελληνικού outlook από τον Fitch, αφετέρου στα νέα ιστορικά υψηλά συγκεκριμένων μετοχών.
Την ίδια στιγμή, η προσοχή παρέμεινε στραμμένη στις διανομές των ετήσιων μερισμάτων προς τους μετόχους και στα εταιρικά μεγέθη του α’ τριμήνου, ενόσω στο εξωτερικό οι αναλυτές έσπευσαν να αποτιμήσουν την απώλεια της κορυφαίας αξιολόγησης των ΗΠΑ από τον Moody’s.
Συγκεκριμένα, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και να κλείσει με νέα άνοδο στο +0,37% και τις 1.810,72 μονάδες, κερδίζοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.804,06 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 15 μονάδες (από 1.796,02 έως 1.811,26 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 177,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Τρ. Κύπρου πραγματοποίησε άλμα άνω του +4% και βρέθηκε σε νέα ιστορικά ρεκόρ. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του ΔΑΑ, ο οποίος «πέταξε» κατά τουλάχιστον +4%. Από την άλλη πλευρά, η Alpha αφομοίωσε τα πρόσφατα υψηλά 9ετίας, υποχωρώντας κατά -0,8%.
Στάσιμες οι τράπεζες, ρεκόρ για την Κύπρο
Ο τραπεζικός δείκτης έσπευσε να αφομοιώσει τα κεκτημένα και να πάρει μερικές… ανάσες, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -0,07% και τις 1.737 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha, μετά τα υψηλά 9ετίας, αναδίπλωσε στο -0,85% και τα 2,578 ευρώ, η μετοχή της Eurobank έμεινε αμετάβλητη στα 2,60 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε οριακά στο +0,22% και τα 5,536 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής έκλεισε σχεδόν σταθερά στα 10,2 ευρώ.
H μετοχή της Optima Bank διευρύνθηκε στο +1% και τα 17 ευρώ, γράφοντας νέο ιστορικό υψηλό. Παράλληλα, η μετοχή της Τρ. Κύπρου, όπου «πέρασαν» οκτώ προσυμφωνημένα πακέτα αξίας 20,3 ευρώ, έκανε άλμα στο +4,18% και τα 6,48 ευρώ, καταγράφοντας «φρέσκο» ρεκόρ εν όψει της αποκοπής του μερίσματος του 0,48 ευρώ/μετοχή στις 26 Μαΐου.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,18% και 4.490 μονάδες), η μετοχή του ΔΑΑ ανέκτησε όλες τις απώλειες από την πρόσφατη αποκοπή του μερίσματος, καθώς εκτοξεύθηκε στο +3,17% και τα 9,75 ευρώ, τα οποία αποτελούν νέο ρεκόρ. Μάλιστα, η αποτίμηση του αεροδρομίου «πάτησε» για πρώτη φορά τα 3 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύθηκε στο +1,4% και τα 19,3 ευρώ, καταβάλλοντας νέα προσπάθεια σύγκλισης με τα υψηλά 25ετίας των 20 ευρώ. Στις παρυφές των 17 ευρώ επέστρεψε η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία αυξήθηκε κατά +0,9%, ενώ η μετοχή της Coca – Cola HBC συνέχισε σε αχαρτογράφητα εδάφη, φθάνοντας στο +1,4% και τα 46,8 ευρώ (νέο ρεκόρ). Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco κατέγραψε πτώση άνω του -1,1%, με αποτέλεσμα να «πέσει» στα 5,8 ευρώ. ΔΕΗ, Aktor, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Ελλάκτωρ απώλεσαν έως -1%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,19% και 2.710 μονάδες), η μετοχή της Quest Συμμετοχών ξεχώρισε θετικά στο +1,8% και τα 7,24 ευρώ, γράφοντας νέο ιστορικό υψηλό. Ράλι +6,5% πέτυχε η μετοχή της Noval, η οποία βέβαια εξακολουθεί να έχει μεγάλο discount σε σχέση με την Καθαρή Αξία Ενεργητικού. Η μετοχή της Κρι Κρι συσσώρευσε σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς έκλεισε στο +0,5% και τα 17,5 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Dimand διολίσθησε στο -4,2% και τα 8,2 ευρώ. Fourlis, Ideal, Lavipharm, Alumil, Intralot και Παπουτσάνης περιορίστηκαν από -1% έως και -2%.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Ανδρομέδα, η οποία διολίσθησε στο -2,3% και τα 6,68 ευρώ, λόγω της αποκοπής στο μέρισμα του 0,32 ευρώ/μετοχή. Παράλληλα, η μετοχή της MIG «έτρεξε» στο +9,6% και τα 3,4 ευρώ, έχοντας πετύχει ένα ράλι άνω του +49% μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 57 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 55 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 123,7 δισ. ευρώ.
Τα μεθεόρτια από την «κατάκτηση» των 1.800 μονάδων
Για ακόμη μία φορά μέσα στο 2025 το Χρηματιστήριο Αθηνών έρχεται να αποδείξει ότι είναι ικανό να… τρυπά το ταβάνι του.
Αυτό, άλλωστε, υποδηλώνει και η υπέρβαση των 1.800 μονάδων -για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010- η οποία δημιουργεί νέα δυναμική για την ελληνική αγορά, κόντρα στα παρατεταμένα περίπλοκο και δύσκολο περιβάλλον στο εξωτερικό.
Ο Γενικός Δείκτης «τρέχει» ένα ράλι άνω του +23% από τις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα από τις 1.469 μονάδες του Δεκεμβρίου να έχει πλέον φθάσει (σε κάτι περισσότερο από 4,5 μήνες) στο ορόσημο των 1.800 μονάδων, την ίδια στιγμή που η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων ανέρχεται σε τουλάχιστον 123 δισ. ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008, και ο ημερήσιος συναλλακτικός τζίρος ξεπερνά τα 191 εκατ. ευρώ (μέσος όρος 2025), κάτι το οποίο είχε να συμβεί από το 2009.
Πρόκειται για μια εικόνα-ευφορίας, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τον «ούριο άνεμο» που πνέει το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Λεωφόρο Αθηνών και που εδράζεται σε μια σειρά θετικών παραγόντων, όπως είναι η ανθεκτική κερδοφορία των εταιρειών, η ικανοποιητική μερισματική πολιτική, οι ελκυστικές αποτιμήσεις στο ταμπλό, οι διαδοχικές αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων και φυσικά, το σταθερά θετικό μακροοικονομικό πλαίσιο, με το ελληνικό ΑΕΠ να συνεχίζει να υπερ-αποδίδει έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Τα παραπάνω αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να στηρίξουν μια περαιτέρω άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων μηνών του 2025 -και ιδίως το φθινόπωρο, όταν κατά παράδοση οι αγοραστές ανεβάζουν εκ νέου ρυθμούς.
Βέβαια, όλα αυτά έχουν δίπλα τους το μεγάλο ερωτηματικό της διεθνούς οικονομικής και εμπορικής αβεβαιότητας, η οποία ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να βάλει «φρένο» στο αισιόδοξο κλίμα.
Γι’ αυτό τον λόγο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το σενάριο ολοένα και περισσότεροι traders να αρχίσουν να επιλέγουν την κατοχύρωση και την αφομοίωση των φετινών κερδών, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξουν τα κεκτημένα και να αποφύγουν την «υπερθέρμανση».
Αυτό, άλλωστε, θα τους δώσει τον κατάλληλο χρόνο και χώρο, προκειμένου να αποτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση και να λάβουν με ψυχραιμία τις αποφάσεις τους για το πώς θα κινηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, έχοντας στα υπόψη και τη γνωστή ρήση «sell in May and go away».
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Οι «12» που απογειώνουν τον φετινό τζίρο
Η ατζέντα της εβδομάδας
Όσον αφορά την ατζέντα της νέας εβδομάδας, η προσοχή παραμένει στραμμένη στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα οποία μέχρι στιγμής αποδεικνύονται επαρκώς ανθεκτικά, κινούμενα κοντά στα αντίστοιχα επίπεδα της περσινής χρήσης. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις των πρώτων 20 εισηγμένων, η αθροιστική κερδοφορία διαμορφώνεται σε 1,627 δισ. ευρώ έναντι 1,666 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024 (-2,4%).
Τις επόμενες ημέρες τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να εμπλουτιστούν με τα δεδομένα νέων εταιρειών, καθώς ας έχουμε υπόψη ότι αύριο (20/5) ΔΕΗ και Trade Estates δημοσιεύουν τα πρώτα οικονομικά μεγέθη της τρέχουσας χρήσης. Την Τετάρτη (21/5) ακολουθούν οι Quest Συμμετοχών και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ την Πέμπτη (22/5) είναι η σειρά των Ideal και As Company.
Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι η εβδομάδα και σε επίπεδο μερισμάτων, καθώς σήμερα είναι η αποκοπή του σχετικού δικαιώματος για την Alpha Trust Aνδρομέδα (0,32 ευρώ/μετοχή) και αύριο για την Aegean Airlines (0,80 ευρώ/μετοχή). Την Παρασκευή (23/5) δε «ταμείο» πηγαίνουν οι μέτοχοι σε Alpha Bank και BriQ, οι οποίοι θα αποκτήσουν δικαίωμα είσπραξης στην επιβράβευση των 0,03 και 0,135 ευρώ, αντίστοιχα.
Τέλος, μην ξεχνάμε ότι την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE Russell, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα επιφέρει αξιοσημείωτη αύξηση του ημερήσιου συναλλακτικού τζίρου.
O αριστούχος δικηγόρος που έγινε… τραπεζίτης και οδηγεί τη νεότερη τράπεζα του Χρηματιστηρίου
Ελεγχόμενη πτώση στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει στην απόφαση του Moody’s να υποβαθμίσει κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, στερώντας από τη Νο.1 οικονομία του πλανήτη την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ (το ίδιο έχουν πράξει και οι Fitch, S&P). Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στις εξελίξεις για το μέλλον της Ουκρανίας, καθώς εντός της ημέρας αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,37% και τις 547 μονάδες, αν και ο γερμανικός DAX συσσωρεύει δυνάμεις στο +0,12% και τις 23.797 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street πραγματοποιεί ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τους αμερικανικούς δείκτες να χάνουν έως -0,5%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)