Την 4η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τη συσσώρευση δυνάμεων στα υψηλά 15ετίας, κόντρα στην εύλογη επιθυμία για αφομοίωση των κεκτημένων.
Η ελληνική αγορά, μ’ αυτό τον τρόπο, παρέμεινε σε απόσταση – βολής από το κρίσιμο ορόσημο των 1.800 μονάδων (υψηλό από Μάιο του 2010), έχοντας «τρέξει» ένα ράλι άνω του +21% από τις αρχές του τρέχοντος έτους κι άνω του +23% από τα χαμηλά του Απριλίου (1.455 μονάδες).
Σ’ αυτό έχουν συμβάλλει καθοριστικά αφενός τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και οι γενναιόδωρες μερισματικές διανομές, αφετέρου η αισθητή βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό, όπου ο γερμανικός DAX έχει επιστρέψει σε επίπεδα ρεκόρ μετά την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.
Συγκεκριμένα, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με αύξηση κατά +0,14% και διαμορφώθηκε στις 1.790,99 μονάδες (κοντά στο υψηλό ημέρας), κερδίζοντας 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.788,57 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 1.780,99 έως 1.791,68 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 176,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 31,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, οι μετοχές των συστημικών τραπεζών άφησαν το πόδι από το γκάζι, δίνοντας χώρο στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να «τρέξει» με +1,7% και στην Optima Bank να σκαρφαλώσει σε ιστορικό υψηλό. Νέο ρεκόρ στα 44,5 ευρώ έγραψε και ο ΟΛΠ, ο οποίος προστέθηκε στον MSCI Small Cap. Από την άλλη πλευρά, απώλειες -0,5% εμφάνισε η Titan Cement, η οποία δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για είσοδο στον δείκτη Standard Greece.
Χρηματιστήριο: Ασταμάτητη η μετοχή του ΟΛΠ – Πώς ο MSCI οδηγεί σε νέα ιστορικά υψηλά
Συσσώρευση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος καταγράφει κέρδη άνω του +34% μέσα στο 2025, έσπευσε να συσσωρεύσει δυνάμεις στα υψηλά 9ετίας, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο +0,17% και τις 1.726 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής, η οποίας χθες άγγιξε τις «κορυφές» των 10,29 ευρώ, υποχώρησε στο -0,39% και τα 10,22 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε στο +0,31% και τα 2,62 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 5,42 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha να συσσωρεύει στο +0,55% και τα 2,534 ευρώ, σημειώνοντας νέο υψηλό 9ετίας.
Κέρδη στο +2,72% και τα 16,6 ευρώ, τα οποία αποτελούν νέο ιστορικό ρεκόρ, πέτυχε η μετοχή της Optima Bank, η οποία είδε την καθαρή κερδοφορία του α’ τριμήνου να βελτιώνεται κατά +19% (από 32,7 σε 39 εκατ. ευρώ).
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,07% και 4.440 μονάδες), η μετοχή του ΔΑΑ διευρύνθηκε στο +2,5% και τα 9,39 ευρώ, με τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κερδίζει +1,7% και να επιστρέφει στα 19,2 ευρώ. Aktor και Aegean αυξήθηκαν κατά +1%, ενώ οι Helleniq Energy και Viohalco είδαν τις μετοχές να ενισχύονται κατά τουλάχιστον +2%, με την πρώτη να παρουσιάζει αύριο τις επιδόσεις του α’ τριμήνου. Η μετοχή του ΟΠΑΠ συνέχισε την αναρρίχηση στα υψηλά 16ετίας, φθάνοντας στο +0,5% και τα 20,2 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Cenergy έπεσε στο -2% και τα 9,20 ευρώ, με τη μετοχή της Titan Cement να οπισθοχωρεί στο -0,48% και τα 41,75 ευρώ, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για προσθήκη στον MSCI Standard Greece. Πτώση στο -1,4% και τα 17,1 ευρώ σημείωσε η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης ανακοίνωσε αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά +10,5% (από 134,8 σε 148,9 εκατ. ευρώ).
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,47% και τις 2.695 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ ξεχώρισε στο +3,49% και τα 44,5 ευρώ, πετυχαίνοντας ακόμη ένα ιστορικό υψηλό, χάρη στην είσοδο στον δείκτη των «μικρών» του MSCI. Νέα άνοδο στο +1,2% και τα 2,3 ευρώ κατέγραψε η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, ενώ η μετοχή της AVAX ενισχύθηκε στο +2,6% και τα 2,10 ευρώ. Άνω των 6 ευρώ επέστρεψε η μετοχή της Austriacard, η οποία διευρύνθηκε κατά +1,8%, εν αναμονή των αυριανών στοιχείων για το α’ τρίμηνο. Ακόμη ένα βήμα προς τα 7 ευρώ έκανε η μετοχή της Quest, η οποία έκλεισε στο +1,6% και τα 6,95 ευρώ (ιστορικό υψηλό). Αντίθετα, οι μετοχές των Κρι Κρι, Intralot, EXAE, Alumil και Ideal περιορίστηκαν κατά -0,5%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 75 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 33 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 121,9 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Οι 25 billionaires που ελέγχουν το 86% της αγοράς
«Γλυκοκοιτάζει» τις 1.800 μονάδες
Μία «ανάσα» μακριά από το ορόσημο των 1.800 μονάδων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι διανύει μια ιδιαιτέρως ευνοϊκή περίοδο.
Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει περισσότερο από +23% σε σχέση με το χαμηλό του Απριλίου αλλά και περισσότερο από +21% σε σχέση με τις αρχές του 2025, με αποτέλεσμα να φιγουράρει στην περιοχή των 1.790 μονάδων, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2010 (υψηλό 15ετίας).
Αυτό, όπως είναι εύλογο, έχει ανοίξει την όρεξη των επενδυτών για την «κατάκτηση» των 1.800 μονάδων, με την ελληνική αγορά να διανύει μια εντυπωσιακή χρονιά, παρά το γεγονός ότι «τρέχει» σε θετικό έδαφος για 5ο διαδοχικό έτος.
Νερό στον «μύλο» της ανοδικής κίνησης ρίχνουν, μεταξύ άλλων, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, οι μερισματικές διανομές προς τους μετόχους, τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals, οι ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά και το σταθερό μακρο-οικονομικό πλαίσιο.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, έχοντας καταγράψει αύξηση άνω του +5% μέσα στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, είναι λογικό να εκδηλώνονται ορισμένες σποραδικές κινήσεις αφομοίωσης και κατοχύρωσης, ιδίως από τη στιγμή που οι διεθνείς μεταβλητότητες εξακολουθούν να μας περιμένουν στη… γωνία.
Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, τα οποία παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, η Optima Bank παρουσίασε καθαρή κερδοφορία 39 εκατ. ευρώ από 32,7 εκατ. ευρώ πέρυσι (+19%), με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να φθάνει στο 24,8%.
Ο ΟΤΕ, από την πλευρά του, ενημέρωσε τους επενδυτές ότι ο κύκλος εργασιών βελτιώθηκε κατά +0,1% (878,8 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά +10,5% (148,9 εκατ. ευρώ).
Χθες, επίσης, έγινε γνωστό ότι η Κρι Κρι πέτυχε καθαρά κέρδη 7,2 εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. ευρώ προηγουμένως, με τα EBITDA να ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ και τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 66,3 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, οι μέτοχοι της Premia θεμελιώνουν στη σημερινή συνεδρίαση το δικαίωμα είσπραξης στο μέρισμα του 0,03 ευρώ (dividend yield 2,4%).
Αναφορικά με το ζήτημα του MSCI, ο οποίος χθες προχώρησε σε αναδιάρθρωση των δεικτών, η σύνθεση του Standard Greece έμεινε αμετάβλητη, με τις Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς, Alpha, Metlen, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ και ΔΕΗ να συνεχίζουν να απαρτίζουν τον δείκτη – βιτρίνα της Ελλάδας.
Όμως, αλλαγή υπήρξε στον MSCI Small Cap, όπου προστέθηκε η μετοχή του ΟΛΠ, χωρίς να υπάρξει η διαγραφή κάποιας άλλη ελληνικής εταιρείες. Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ από τις 30 Μαΐου.
Ο επενδυτικός κουμπαράς των εισηγμένων: Αυξημένη μόχλευση με «τσεκ» στην ασφάλεια κεφαλαίων
Αφομοίωση στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει συμβάλλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, με αποτέλεσμα τα περισσότερα χρηματιστήρια να έχουν ανακτήσει το σύνολο των απωλειών του Απριλίου. Υποστηρικτικά λειτουργούν και τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, ο οποίος κινήθηκε εντός των προβλεπόμενων ορίων.
Παρ’ όλα αυτά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,34% και τις 543 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αφομοιώνει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, πέφτοντας στο -0,4% και τις 23.530 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street πραγματοποιεί ένα οριακά ανοδικά ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τον Nasdaq να οδεύει προς την 6η συνεχόμενη κερδοφόρα συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)