Στάση φαίνεται ότι κάνουν σήμερα οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίοι επιλέγουν να αφομοιώσουν τα κεκτημένα, δίνοντας την ευκαιρία στους πωλητές να πάρουν τα «ηνία».
Η ελληνική αγορά, βέβαια, παραμένει σε απόσταση – βολής από το κρίσιμο ορόσημο των 1.800 μονάδων (υψηλό από Μάιο του 2010), έχοντας «τρέξει» ένα ράλι άνω του +21% από τις αρχές του έτους κι άνω του +22% από τα χαμηλά του Απριλίου.
Σ’ αυτό έχουν συμβάλλει καθοριστικά αφενός τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και οι γενναιόδωρες μερισματικές διανομές, αφετέρου η βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό, όπου ο γερμανικός DAX έχει επιστρέψει σε επίπεδα ρεκόρ μετά την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.
Συγκεκριμένα, στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά -0,32% και διαμορφώνεται στις 1.782,79 μονάδες, χάνοντας περίπου έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.788,57 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.780,99 έως 1.784,52 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές αφήνουν το πόδι από το γκάζι, με αποτέλεσμα Εθνική και Eurobank να πέφτουν πέριξ του -1%. Απώλειες της τάξης του -1,5% εμφανίζει η Titan Cement, η οποία δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για είσοδο στον MSCI Standard Greece. Από την άλλη πλευρά, νέο ρεκόρ στα 44 ευρώ γράφει ο ΟΛΠ, ο οποίος προστέθηκε στον MSCI Small Cap.
Αφομοίωση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, μετά την αναρρίχηση σε νέα υψηλά 9ετίας (1.723 μονάδες), σπεύδει να αφομοιώσει τα κεκτημένα, με αποτέλεσμα να κατέρχεται ελεγχόμενα στο -0,57% και τις 1.713 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής, η οποίας χθες άγγιξε τις «κορυφές» των 10,29 ευρώ, υποχωρεί στο -1,07% και τα 10,15 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αναδιπλώνει στο -0,92% και τα 2,588 ευρώ. Η μετοχή της Alpha είναι αμετάβλητη στα 2,51 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να συσσωρεύει στο +0,26% και τα 5,432 ευρώ, σημειώνοντας νέο υψηλό 4ετίας.
Κέρδη στο +1,60% και τα 16,4 ευρώ, τα οποία αποτελούν νέο ιστορικό ρεκόρ, πετυχαίνει η μετοχή της Optima Bank, η οποία είδε την καθαρή κερδοφορία του α’ τριμήνου να βελτιώνεται κατά +19% (από 32,7 σε 39 εκατ. ευρώ).
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,43% και 4.417 μονάδες), η μετοχή της Titan Cement οπισθοχωρεί στο -1,6% και τα 41,2 ευρώ, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για προσθήκη στον MSCI Standard Greece. Πτώση στο -0,8% και τα 17,2 ευρώ σημειώνει η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης ανακοίνωσε αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά +10,5% (από 134,8 σε 148,9 εκατ. ευρώ). Cenergy, Coca – Cola και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ακολουθούν πέριξ του -0,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ συνεχίζει την αναρρίχηση στα υψηλά 16ετίας, φθάνοντας στο +0,9% και τα 20,2 ευρώ. Άνοδο κατά +0,7% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Viohalco – Lamda Development.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,54% και τις 2.696 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ ξεχωρίζει στο +1,5% και τα 44 ευρώ, πετυχαίνοντας ακόμη ένα ιστορικό υψηλό, χάρη στην είσοδο στον δείκτη των «μικρών» του MSCI. Νέα άνοδο στο +1,7% και τα 2,3 ευρώ καταγράφει η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, ενώ η μετοχή της AVAX ενισχύεται στο +1,7% και τα 2,08 ευρώ. Άνω των 6 ευρώ επιστρέφει η μετοχή της Austriacard, η οποία διευρύνεται κατά +1,6%. Αντίθετα, οι μετοχές των Alumil, ΑΔΜΗΕ και Ideal περιορίζονται κατά -0,5%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 51 μετοχές κινούνται ανοδικά, 30 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 121,3 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Οι 25 billionaires που ελέγχουν το 86% της αγοράς
«Γλυκοκοιτάζει» τις 1.800 μονάδες
Μία «ανάσα» μακριά από το ορόσημο των 1.800 μονάδων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι διανύει μια ιδιαιτέρως ευνοϊκή περίοδο.
Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει περισσότερο από +22% σε σχέση με το χαμηλό του Απριλίου αλλά και περισσότερο από +21% σε σχέση με τις αρχές του 2025, με αποτέλεσμα να φιγουράρει στην περιοχή των 1.780 μονάδων, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2010 (υψηλό 15ετίας).
Αυτό, όπως είναι εύλογο, έχει ανοίξει την όρεξη των επενδυτών για την «κατάκτηση» των 1.800 μονάδων, με την ελληνική αγορά να διανύει μια εντυπωσιακή χρονιά, παρά το γεγονός ότι «τρέχει» σε θετικό έδαφος για 5ο διαδοχικό έτος.
Νερό στον «μύλο» της ανοδικής κίνησης ρίχνουν, μεταξύ άλλων, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, οι μερισματικές διανομές προς τους μετόχους, τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals, οι ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά και το σταθερό μακρο-οικονομικό πλαίσιο.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, έχοντας καταγράψει αύξηση άνω του +5% μέσα στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, είναι λογικό να εκδηλώνονται ορισμένες σποραδικές κινήσεις αφομοίωσης και κατοχύρωσης, ιδίως από τη στιγμή που οι διεθνείς μεταβλητότητες εξακολουθούν να μας περιμένουν στη… γωνία.
Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, τα οποία παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, η Optima Bank παρουσίασε καθαρή κερδοφορία 39 εκατ. ευρώ από 32,7 εκατ. ευρώ πέρυσι (+19%), με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να φθάνει στο 24,8%.
Ο ΟΤΕ, από την πλευρά του, ενημέρωσε τους επενδυτές ότι ο κύκλος εργασιών βελτιώθηκε κατά +0,1% (878,8 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά +10,5% (148,9 εκατ. ευρώ).
Χθες, επίσης, έγινε γνωστό ότι η Κρι Κρι πέτυχε καθαρά κέρδη 7,2 εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. ευρώ προηγουμένως, με τα EBITDA να ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ και τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 66,3 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, οι μέτοχοι της Premia θεμελιώνουν στη σημερινή συνεδρίαση το δικαίωμα είσπραξης στο μέρισμα του 0,03 ευρώ (dividend yield 2,4%).
Αναφορικά με το ζήτημα του MSCI, ο οποίος χθες προχώρησε σε αναδιάρθρωση των δεικτών, η σύνθεση του Standard Greece έμεινε αμετάβλητη, με τις Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς, Alpha, Metlen, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ και ΔΕΗ να συνεχίζουν να απαρτίζουν τον δείκτη – βιτρίνα της Ελλάδας.
Όμως, αλλαγή υπήρξε στον MSCI Small Cap, όπου προστέθηκε η μετοχή του ΟΛΠ, χωρίς να υπάρξει η διαγραφή κάποιας άλλη ελληνικής εταιρείες. Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ από τις 30 Μαΐου.
Ο επενδυτικός κουμπαράς των εισηγμένων: Αυξημένη μόχλευση με «τσεκ» στην ασφάλεια κεφαλαίων
Συσσώρευση στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει συμβάλλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, με αποτέλεσμα τα περισσότερα χρηματιστήρια να έχουν ανακτήσει το σύνολο των απωλειών του Απριλίου. Υποστηρικτικά λειτουργούν και τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, ο οποίος κινήθηκε εντός των προβλεπόμενων ορίων.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 545 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να συσσωρεύει δυνάμεις στα ιστορικά υψηλά των 23.650 μονάδων (+0,1%). Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα οριακά ανοδικά ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τον Nasdaq να έχει συμπληρώσει πέντε συνεχόμενα θετικά κλεισίματα.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)