Με πτώση άνοιξε η νέα εβδομάδα στη Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και να περιμένουν την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ.
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 0,64% στις 5.650,38 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,74% στις 17.844,24 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 98,60 μονάδων ή 0,24%, τερματίζοντας στις 41.218,83 μονάδες.
Ο S&P 500 δεν κατάφερε να συνεχίσει το ανοδικό σερί των εννέα ημερών που ολοκλήρωσε την Παρασκευή, στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί από το 2004. Εάν το δείκτης ενισχυόταν για 10η διαδοχική συνεδρίαση, αυτό θα σηματοδοτούσε την πιο παρατεταμένη περίοδο ανόδου από το 1995, όταν είχε παρουσιάσει άνοδο επί 12 διαδοχικές συνεδριάσεις.
Στα χαμηλά του, ο Dow υποχώρησε 253,99 μονάδες, ενώ και οι S&P 500 και Nasdaq έχαναν περίπου 1% της αξίας τους έκαστος πριν ανακάμψουν. Όμως οι δείκτες κατάφεραν και «μάζεψαν» τις απώλειές τους αφότου τα στοιχεία από τον ISM έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση της δραστηριότητας στον κλάδο υπηρεσιών τον Απρίλιο, παρότι εκδηλώνονται ανησυχίες για τους δασμούς.
Βελτίωση του κλίματος μετά το δημοσίευμα του Bloomberg
Το κλίμα βελτιώθηκε και μετά από δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, ότι η Ινδία πρότεινει μηδενικούς δασμούς σε χάλυβα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και φαρμακευτικά σε αμοιβαία βάση και έως ένα συγκεκριμένο μέγεθος εισαγωγών.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε στο CNBC, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε ορισμένες συμφωνίες, απηχώντας δηλώσεις του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι συμφωνίες μπορεί να γίνουν ακόμη και εντός της εβδομάδας.
Η προσοχή είναι επίσης στραμμένη στη συνεδρίαση της Fed που ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Τα προθεσμιακά συμβόλαια δίδουν μία πολύ μικρή πιθανότητα μόλις 3,2% για μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με το CME Group. Ωστόσο, τα σχόλια του προέδρου Τζερόμ Πάουελ θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις προοπτικές της οικονομίας και την εξέλιξη του εμπορικού πολέμου.