Skip to main content

Η Wall Street ματώνει ξανά καθώς ο Τραμπ απειλεί την ανεξαρτησία της Fed

REUTERS/Jeenah Moon

Νέα επίθεση στον Πάουελ - Εντείνονται οι φόβοι για πληθωρισμό και πολιτική παρέμβαση στη νομισματική πολιτική

Βαθύ κόκκινο στα ταμπλό της Wall Street στην έναρξη μίας εβδομάδας που αναμένεται να είναι άκρως ταραχώδης.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να μην διακρίνουν ενδείξεις προόδου στις παγκόσμιες εμπορικές διαπραγματεύσεις, ενώ βλέπουν μπροστά τους έναν πρόσθετο μεγάλο κίνδυνο: τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για απόλυση του Τζερόμ Πάουελ από τη Federal Reserve. Αυτές ισοδυναμούν με απειλή για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Θα ήταν κάτι πρωτοφανές για μία οικονομία όπως αυτή των ΗΠΑ.

Θα ήταν πραγματικά σοκαριστικό για τις αγορές να δούμε τον Τραμπ να ακολουθεί τα βήματα του… Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που «καρατομούσε» τους κεντρικούς τραπεζίτες όποτε δεν υποχωρούσαν στις εντολές του για μειώσεις επιτοκίων.

Σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε νέα τοξική επίθεση κατά του διοικητή της FED, αποκαλώντας τον «μεγάλο αποτυχημένο» και προειδοποιώντας ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να επιβραδυνθεί εάν δεν μειωθούν άμεσα τα επιτόκια.

«Προληπτικές μειώσεις επιτοκίων ζητούν πλέον πολλοί. Με το ενεργειακό κόστος σε ελεύθερη πτώση, τις τιμές των τροφίμων (συμπεριλαμβανομένου του φιάσκου του Μπάιντεν με τα αυγά!) να έχουν υποχωρήσει αισθητά και τα περισσότερα άλλα “πράγματα” να ακολουθούν καθοδική πορεία, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πληθωρισμός. Με όλα αυτά τα κόστη να μειώνονται τόσο ομαλά — ακριβώς όπως είχα προβλέψει — δεν μπορεί σχεδόν να υπάρξει πληθωρισμός, αλλά μπορεί να υπάρξει ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ της οικονομίας, εκτός αν ο κύριος «Πάντα πολύ αργά», ένας μεγάλος αποτυχημένος, μειώσει τα επιτόκια, ΤΩΡΑ.

Η Ευρώπη έχει ήδη προχωρήσει σε επτά μειώσεις. Ο Πάουελ λειτουργούσε πάντα με καθυστέρηση — με μόνη εξαίρεση την προεκλογική περίοδο, όταν μείωσε τα επιτόκια για να βοηθήσει τον Κοιμισμένο Τζο Μπάιντεν και αργότερα την Κάμαλα να εκλεγούν. Και πώς πήγε αυτό;», έγραψε στον λογαριασμό του στο Truth Social.

Σε πτώση διαρκείας

Περί τις 8:22 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ο  βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 2,90%, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 3,08% και ο Nasdaq εμφάνιζε απώλειες 3,36%.

Καμία θετική είδηση για εμπορικές συμφωνίες δεν προέκυψε το Σαββατοκύριακο, γεγονός που αποδυνάμωσε περαιτέρω την επενδυτική εμπιστοσύνη. Αντιθέτως, η Κίνα εξέδωσε προειδοποίηση προς τρίτες χώρες να μην υπογράψουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να τη ζημιώσουν, ανεβάζοντας και πάλι τους τόνους.

Η εικόνα αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας περιόδου τριών πτωτικών εβδομάδων για τους βασικούς δείκτες, οι οποίοι εμφανίζουν απώλειες στις τέσσερις από τις πέντε τελευταίες εβδομάδες. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 έχασε 1,5%, ενώ ο Dow και ο Nasdaq υποχώρησαν πάνω από 2%.

Οι δασμοί γίνονται θηλιά

Κεντρικό στοιχείο της ανησυχίας παραμένουν οι δασμοί που επιβάλλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι έχουν βαρύνει αισθητά τη Wall Street. Από τις 2 Απριλίου – όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε νέο κύμα δασμών – οι βασικοί δείκτες έχουν χάσει περίπου 7%.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο πρόεδρος της Fed του Σικάγου, Όσταν Γκούλσμπι, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο CBS ότι οι δασμοί ενδέχεται να οδηγήσουν την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ σε απότομη κάμψη μέχρι το καλοκαίρι. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχε εκφράσει ανάλογη ανησυχία, λέγοντας πως οι δασμοί ενδέχεται να δυσκολέψουν το έργο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας όσον αφορά τον έλεγχο του πληθωρισμού και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ωστόσο, εκείνο που πυροδότησε περαιτέρω ανησυχία ήταν η επίθεση του Τραμπ στην ίδια την ανεξαρτησία της Fed. Την περασμένη Παρασκευή, ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Κέβιν Χάσετ, δήλωσε πως ο Λευκός Οίκος εξετάζει νομικά εάν είναι εφικτή η αποπομπή του επικεφαλής της Fed.

Κύμα φυγής από την αμερικανική αγορά

«Οι επενδυτές καλούνται να διαχειριστούν μια νέα πηγή μακροοικονομικού άγχους: τις απειλές Τραμπ για την ανεξαρτησία της Fed», έγραψε ο Άνταμ Κρισαφούλι της Vital Knowledge. «Η απειλή αυτή συνδέεται άμεσα με τον εμπορικό πόλεμο, καθώς ο Πάουελ και οι συνεργάτες του εξαναγκάζονται να τηρούν στάση αναμονής λόγω της απειλής για πληθωριστική έκρηξη, παρά τη μεταβλητότητα των αγορών και τους αυξανόμενους κινδύνους επιβράδυνσης».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως «η ταυτόχρονη υποχώρηση μετοχών, δολαρίου και αμερικανικών ομολόγων δείχνει πως ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ έχει πυροδοτήσει ένα κύμα φυγής από τα αμερικανικά χρηματοοικονομικά assets, το οποίο δεν μπορεί να αναστραφεί ούτε με διαπραγματεύσεις».

Ο δείκτης του δολαρίου σημειώνει πτώση άνω του 1%, υποχωρώντας στις 98,13 μονάδες. Η πτώση αυτή εκτοξεύει τις τιμές του χρυσού σε νέα ιστορικά υψηλά: τα συμβόλαια κατέγραψαν άνοδο 2,4% ξεπερνώντας τα 3.400 δολάρια ανά ουγγιά.