Skip to main content

Πώς ήρθε στα ίσα το κόστος δανεισμού Ελλάδας – Γαλλίας

Δραματική η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι δανειστές βλέπουν την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας

Σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ευθυγραμμίστηκε για πρώτη φορά με αυτό της Ελλάδας, υποδηλώνοντας τη δραματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι δανειστές βλέπουν την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας.

Ωστόσο, η δήλωση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ ότι αποφάσισε να αποσύρει την αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια από τον προϋπολογισμό του 2025, ενδίδοντας σε μια από τις βασικές απαιτήσεις της Μαρίν Λεπέν, έδωσε μία ανάσα στην αγορά. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς έκλεισε στο 2,95% από το 2,99%, που άγγιξε αρχικά, όταν έφθασε στα ίδια επίπεδα με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

Νωρίτερα, και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κάνει παραχωρήσεις στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025 προκειμένου να αποφύγει την πρόταση μομφής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ κινδυνεύει να ανατραπεί τις επόμενες εβδομάδες καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απειλούν να ενωθούν σεμία πρόταση δυσπιστίας για τα δημοσιονομικά σχέδια. Η Αριστερά έχει δεσμευτεί να καταθέσει μια τέτοια πρόταση την επόμενη εβδομάδα, αφήνοντας τη μοίρα του Μπαρνιέ στα χέρια του κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν, το οποίο θα έχει τις περισσότερες ψήφους.

Ομόλογα: Γιατί οι αγορές δανείζουν πιο φθηνά την Ελλάδα από τη Γαλλία

Η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, καθώς Ακροδεξιά και αριστερά κόμματα της Αντιπολίτευσης απειλούν να την ρίξουν με πρόταση δυσπιστίας, εν μέσω διελκυστίνδας για τον προϋπολογισμό που περιλαμβάνει 60 δις. ευρώ σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών. Η εξέλιξη αυτή έφερε στο προσκήνιο μνήμες από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης 2012, όταν το κόστος δανεισμού στην ελληνική 10ετία εκτοξεύτηκε περισσότερο από 37 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το αντίστοιχο της Γαλλίας, εν μέσω ανησυχιών ότι η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της. Τώρα, σε μία έντονη αντίθεση, οι χώρες που βρίσκονταν πριν από 14 χρόνια στο επίκεντρο της κρίσης χρέους, οι επονομαζόμενες PIGS – Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία – έχουν μειώσει τα επίπεδα του χρέους τους και τα ομόλογά τους έχουν γίνει πολύ πιο ελκυστικά στους επενδυτές.

Το γαλλικό χρέος είναι αυξημένο στο 112% του ΑΕΠ και δεν αναμένεται να υποχωρήσει στο άμεσο μέλλον. «Ακόμα κι αν η κυβέρνηση ολοκληρώσει επιτυχώς το σχέδιο της εξυγίανσης, η Γαλλία θα εξακολουθούσε να έχει αρκετά αυξημένο έλλειμμα προϋπολογισμού», δήλωσε στο Reuters ο Mαξ Κίτσον, στρατηγικός αναλυτής της Barclays. Σήμερα το βράδυ, η Γαλλία θα δοκιμαστεί ξανά, όταν η S&P θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για την χώρα, αφότου οι οίκοι Fitch και Moody’s υποβάθμισαν τις προοπτικές τους για τη χώρα τον περασμένο μήνα.