Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μετρημένη… αντίδραση μετά το πτωτικό μπαράζ

«Αντέχουν» οι στηρίξεις των 1.400 μονάδων

Μια πρώτη αντίδραση αναζητά το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τις σημαντικές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, οι οποίες έχουν φέρει τον Γενικό Δείκτη σε απόσταση άνω του 6% σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά των 1.502 μονάδων.

Το κλίμα νευρικότητας και αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρώπη, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία, αποτελεί τη βασική «πληγή» για την ελληνική αγορά, η οποία αδυνατεί να αυτονομηθεί και να απορροφήσει τους εξωγενείς κραδασμούς.

Αυτό, βέβαια, ενδέχεται να αλλάξει εφόσον ο MSCI, το βράδυ της Πέμπτης, κάνει το χατίρι στην Ελλάδα και εντάξει το Χ.Α. σε watch list για πιθανή αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές. Μέχρι τότε, όμως, απαιτείται υπομονή εκ μέρους των επενδυτών.

Χρηματιστήριο: Η κρίσιμη Πέμπτη και ο ευρωπαϊκός… νάρθηκας

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,44% και διαμορφώνεται στις 1.413,08 μονάδες, κερδίζοντας έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.406,91 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.412,29 έως 1.419,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η Motor Oil ανακάμπτει κατά 1,5%, με τις Jumbo, Titan Cement και Coca – Cola να έπονται πέριξ του +1%. Από την πλευρά τους, οι Εθνική, Eurobank και Πειραιώς εμφανίζουν οριακή άνοδο έως 0,5%, ενώ η ΔΕΗ συνεχίζει τις αδύναμες επιδόσεις.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να βάλει ένα stop στις διαδοχικές απώλειες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,27% και τις 1.244 μονάδες, απέχοντας 8% από τα φετινά υψηλά.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +0,38% και τα 7,92 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +0,14% και τα 3,604 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,39% και τα 2,055 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -0,26% και το 1,536 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,45% και 3.426 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil ενισχύεται στο +1,5% και τα 24,7 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και Quest να αυξάνονται δυναμικά άνω του 1%. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Coca – Cola, Jumbo και Titan Cement διευρύνονται πέριξ του 1%. Η μετοχή της Lamda, δε, βρίσκεται στο +0,6% και τα 6,5 ευρώ, μετά την απόκτηση του 2% από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει κάτω των 11 ευρώ, υποχωρώντας κατά 0,3%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,50% και 2.263 μονάδες), η μετοχή της Κρι – Κρι ξεχωρίζει στο +2,3% και τα 10,7 ευρώ, με τις μετοχές των Αλουμύλ και ΑΔΜΗΕ να έπονται στο +1,5% και στο +1%, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Intralot περιορίζεται στο -1,2% και το 1,10 ευρώ, ενώ απώλειες της τάξης του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Profile – Lavipharm.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 52 μετοχές κινούνται ανοδικά, 29 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,8 δισ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της Reds, η οποία απορροφάται από την Ελλάκτωρ.

Παπαθανασίου: Οι σειρήνες για deal, η βουτιά στα κέρδη και η απώλεια 30 εκατ. ευρώ για τον «πατριάρχη» των χημικών

Ο ευρωπαϊκός… νάρθηκας

Σε «νάρθηκα» φαίνεται ότι έχει μπει το τελευταίο χρονικό διάστημα η ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τις αντοχές των 1.400 μονάδων -για πρώτη φορά από τις 19 Απριλίου.

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρω-εκλογών, αναμφίβολα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν την πορεία, καθώς η ελληνική αγορά δυσκολεύεται αισθητά να αυτονομηθεί και να διαφοροποιηθεί από τη νευρικότητα, η οποία χαρακτηρίζει -και ενδεχομένως θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει- όλη την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, βλέπουμε ορισμένους επενδυτές να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και να ρευστοποιούν ένα μέρος από τα ισχυρά κέρδη των τελευταίων μηνών, συνεχίζοντας την αφομοίωση και τη «χώνεψη» των πρόσφατων πολυετών υψηλών.

Παρά το -6,5% από τις πρόσφατες κορυφές των 1.502 μονάδων, ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να παρουσιάζει μια άκρως ικανοποιητική απόδοση της τάξης του 9% μέσα στο 2024, με τις τράπεζες, οι οποίες τον επόμενο μήνα θα «κόψουν» τα πρώτα μερίσματα, να εμφανίζουν σχεδόν διπλάσια απόδοση (+17% από τις αρχές του έτους).

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο ο Γενικός Δείκτης να υπερασπιστεί τα στηρίγματα των 1.400 μονάδων, τα οποία αποτελούν το βασικό ανάχωμα πριν τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.336 μονάδες). Σε ένα τέτοιο σενάριο, η εμφάνιση ενός ανοδικού καταλύτη, με τη μορφή ενός νέου deal ή κάποιας άλλης αισιόδοξης εξέλιξης, δύναται να επαναφέρει τη βραχυπρόθεσμη τάση σε θετικό έδαφος.

Χρηματιστήριο: Το «μυστικό» ράλι της ΕΝ.Α. – Οι μετοχές με αποδόσεις άνω του 100%

Σ’ αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Ιουνίου η αγορά πρόκειται να ενημερωθεί επισήμως αν ο οίκος MSCI θα κάνει το χατίρι στην Ελλάδα και θα εντάξει το Χρηματιστήριο σε καθεστώς παρακολούθησης (watch list) για πιθανή αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές σε βάθος 12-24 μηνών. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς στόχους της ΕΧΑΕ, ο οποίος εφόσον επιτευχθεί είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα –προς το καλύτερο, φυσικά.

Σε μια πιθανή ανοδική κίνηση, λοιπόν, το πρώτο σημείο αντίστασης συναντάται στις 1.460, τυχόν διάσπαση των οποίων προλειαίνει το έδαφος για τις 1.485 – 1.502 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο του 2024 αλλά και των τελευταίων 13 ετών.

Αυτήν την Παρασκευή, δε, θα λάβει χώρα και η αναδιάρθρωση των δεικτών σε FTSE και Russell, η οποία παραδοσιακά απογειώνει τον τζίρο.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 επιχειρεί να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, ενισχυόμενος στο +0,4% και τις 513 μονάδες. Στο +0,7% αυξάνεται και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου το επενδυτικό κλίμα χαρακτηρίζεται από ευφορία, τα futures της Wall Street εμφανίζουν μικρές μεταβολές, ενόσω ο S&P 500 συνεχίζει τις «πτήσεις» σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παραμένοντας άνω των 5.400 μονάδων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 16 χρόνια της Eurobank και τα μερίσματα σε ΕΧΑΕ & Ελλάκτωρ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)