Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι πωλητές… αναβάλλουν την αναμέτρηση με τις νέες κορυφές

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σήμερα η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI

Σε απόσταση – αναπνοής από τον βασικό στόχο των 1.500 μονάδων εξακολουθεί να βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το γεγονός ότι οι πωλητές φαίνεται ότι προσπαθούν να… χαλάσουν το μέχρι πρότινος αγοραστικό πάρτι, αναβάλλοντας την αναρρίχηση προς τις νέες κορυφές.

Στη χθεσινή συνεδρίαση (13/5), ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω των 1.480 μονάδων, με τις απώλειες να διαμορφώνονται στο ελεγχόμενο -0,54%. Για σήμερα (14/5), δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχιση του αρνητικού κλίματος, με τις ρευστοποιήσεις να επιμένουν.

Πάντως, αυτή η βραχυπρόθεσμη αναδίπλωση δεν θα πρέπει να τρομάζει τους traders, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά έχει προσφέρει μια super απόδοση της τάξης του 14% μέσα στο 2024 και του 35% μέσα στο 6μηνο (για την ακρίβεια από τα χαμηλά Οκτωβρίου).

Επομένως, είναι φυσιολογικό αφενός να υπάρχει κόπωση, αφετέρου ορισμένοι επενδυτές να επιλέγουν τη κατοχύρωση των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Η μεγάλη «εικόνα», από την πλευρά της, παραμένει άκρως θετική, με τις 1.500 μονάδες να αποτελούν το πρώτο βασικό «σκαλί», πριν τον επόμενο στόχο των 1.550 μονάδων, ο οποίος αγνοείται από το α’ εξάμηνο του 2011.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το 6άρι της Quest, το ράλι 6μηνου στην ΑΒΑΞ και το placement στην Κρι Κρι

Η προσοχή σε ΟΤΕ, MSCI

Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει σήμερα στη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς η διοίκηση θα γνωστοποιήσει τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Θα ακολουθήσει, δε, η καθιερωμένη ενημέρωση αναλυτών και επενδυτών.

Ταυτόχρονα, τα μεσάνυχτα ο MSCI πρόκειται να ανακοινώσει την αναδιάρθρωση των δεικτών του, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται ομολογουμένως στον MSCI Standard Greece, όπου σήμερα βρίσκονται 10 μετοχές (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Mytilineos, Alpha, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Motor Oil).

Παρότι θεωρείται αρκετά δύσκολο να υπάρξουν προσθήκες ή αφαιρέσεις από τον ελληνικό δείκτη, δεν αποκλείεται ο MSCI να προχωρήσει σε αλλαγή των σταθμίσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι τροποποιήσεις θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου.

Χρηματιστήριο: Με απόδοση +8,7% η ελληνική «ελίτ» στον MSCI

Στασιμότητα σε Ευρώπη, Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, η επενδυτική κοινότητα περιμένει τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό (μέτρηση Απριλίου), τα οποία θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τις επόμενες επιτοκιακές κινήσεις της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, διορθώνοντας από τα ιστορικά υψηλά. Μικρές μεταβολές καταγράφουν και τα futures στη Wall Street, όπου ο Dow Jones χθες βράδυ έβαλε «φρένο» στο ανοδικό 8×8.

Μαθιός: Οι αστοχίες «θολώνουν» το μέλλον των πυρίμαχων… ηλικίας 134 ετών

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)