Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μια τελευταία… ζαριά πριν τις αργίες του Πάσχα

Nikos Libertas / SOOC

Από αύριο το Χ.Α. θα είναι κλειστό για τις αργίες του Πάσχα. Επόμενη συνεδρίαση στις 8/5.

Έτοιμο για την πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ανοίγει την αυλαία στον 5ο μήνα του 2024, με αρχικό στόχο την εδραίωση στην περιοχή των 1.450 μονάδων.

Έχοντας μια άνοδο της τάξης του +12% από τις αρχές του έτους, ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση δεν αποκλείεται να καταβάλλει μια νέα προσπάθεια ουσιαστικής διάσπασης των 1.450 μονάδων. Ένα σημείο αντίστασης, το οποίο «ταλαιπωρεί» το Χ.Α. εδώ και πέντε ημέρες.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η εύλογη αγοραστική κόπωση και η φυσιολογική ανάγκη για αφομοίωση των κεκτημένων είναι πιθανό να ασκήσουν ορισμένες πιέσεις στο ταμπλό, λαμβάνοντας υπόψη και το ράθυμο κλίμα των πασχαλινών εορτών.

Ας σημειωθεί ότι η Λεωφόρος Αθηνών θα παραμείνει κλειστή τη Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, αλλά και την Τρίτη του Πάσχα. Επομένως, η επόμενη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Χρηματιστήριο: Το… 13άρι που αλλάζει το ταμπλό

Ο στόχος των 1.500 μονάδων

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η εικόνα του Γενικού Δείκτη παραμένει θετική, με την προσέγγιση των 1.500 – 1.550 μονάδων να εξακολουθεί να συνιστά μια ρεαλιστική επιδίωξη σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι η εγχώρια αγορά συνεχίζει να λαμβάνει πολύτιμα στηρίγματα από τα θεμελιώδη εταιρικά μεγέθη, κάτι το οποίο διατηρεί την αγοραστική διάθεση των traders.

Οι 136 εισηγμένες του Χ.Α., ενδεικτικά, κατέγραψαν νέο ρεκόρ κερδοφορίας το 2023 (άνω των 10 δισ. ευρώ), ενώ την ίδια ώρα με το… δεξί έχουν μπει οι μεγάλοι «παίχτες» και στο α’ τρίμηνο του 2024, με τα μέχρι στιγμής μεγέθη να είναι άκρως ικανοποιητικά.

Παράλληλα, η έντονη φημολογία για νέες εξαγορές και νέα placements προσθέτει το αναγκαίο αλατοπίπερο στο Χρηματιστήριο και καλλιεργεί τις προσδοκίες για τη δημιουργία νέων αξιών για τους μετόχους.

Εν μέρει ικανοποίηση από τη Fed

Στο εξωτερικό, τώρα, η χθεσινοβραδινή δήλωση του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση επιτοκίων, παρά το έλλειμα στοιχείων αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, φαίνεται ότι λειτουργεί καταπραϋντικά στις αγορές.

Ωστόσο, ο κ. Πάουελ απέφυγε να αναφερθεί στο πότε ακριβώς θα προχωρήσει στην πολυπόθητη μείωση του κόστους χρήματος, με τα επιτόκια να διατηρούνται στα υψηλά επίπεδα του 5,25% – 5,50%. Κι αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αγορά θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα «υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, ενώ παρόμοιο είναι το κλίμα και στη Wall Street, όπου τα futures του Dow Jones κερδίζουν 150 μονάδες.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η βουτιά 10% στην Q&R και τα νέα «ψώνια» στην Dimand

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)