Skip to main content

Wall: Ανέκαμψαν οι δείκτες

REUTERS/Brendan McDermid

Aυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές αναμένουν και τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη, καθώς και τα στοιχεία για τον δείκτη ατομικών προσωπικών δαπανών

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, ανακάμπτοντας από τις ρευστοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας που αφαίρεσαν 2 τρισ. δολάρια από την αγορά, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας ανέκτησαν το χαμένο έδαφος και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αποκλιμακώθηκαν.

Επίσης, οι συναλλασσόμενοι έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, ειδικά των κορυφαίων τεχνολογικών. Περίπου 180 εταιρείες εισηγμένες στον S&P 500 – που εκπροσωπούν το 40% της κεφαλαιοποίησης του δείκτη – αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου αυτή την εβδομάδα.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 253,58 μονάδες ή 0,67% στις 38.239,98 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε τη συνεδρίαση στις 5.010,60 μονάδες με άνοδο 0,87%, ενώ ο Nasdaq τερμάτισε στις 15.451,31 μονάδες με κέρδη 1,11%. Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq διέκοψαν το καθοδικό σερί των τελευταίων έξι συνεδριάσεων.

Η Nvidia ενισχύθηκε 4,4% ανακάμπτοντας από το sell off της προηγούμενης εβδομάδας στη διάρκεια του οποίου απώλεσε 14% της αξίας της – στην χειρότερη εβδομάδα από το Σεπτέμβριο του 2022. Η Arm Holdings ανέκαμψε περίπου 7%.

Η τιμή αργού υποχώρησε αφότου το Ιράν διαμήνυσε ότι δεν θα κλιμακώσει τη σύγκρουση με το Ισραήλ. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα πυροδοτήσουν πληθωρισμό, εξέλιξη που θα κάνει την Φέντεραλ Ριζέρβ να μεταθέσει για αργότερα τις επιτοκιακές μειώσεις.

«Υπάρχουν δύο δυναμικές πίσω από τη βελτίωση στις αγορές μετοχών.. η πτώση των τιμών πετρελαίου και χρυσού, όπως και η σταθερότητα του αμερικανικού νομίσματος», αναφέρει ο Τιερί Γουίζμαν, στρατηγικός αναλυτής της Macquarie.

Oι μεγάλες τεχνολογικές, όπως Tesla, Meta Platforms, American Airlines, Microsoft και Alphabet, θα ανακοινώσουν όλες αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα.

«Τα αποτελέσματά τους θα καθορίσουν εάν το sell off των τεχνολογικών θα τελειώσει εδώ ή θα συνεχιστεί ή ενδεχομένως να δούμε έναν επαναπροσδιορισμό των επενδυτών στην αγορά», αναφέρει ο Κρις Φασκάνο, διαχειριστή χαρτοφυλακίου της Commonwealth Financial Network.

Aυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές αναμένουν και τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη, καθώς και τα στοιχεία για τον δείκτη ατομικών προσωπικών δαπανών, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Φέντεραλ Ριζέρβ για την πορεία του πληθωρισμού, την Παρασκευή.

Η Fed συνεδριάζει ξανά στις 30 Απριλίου/1η Μαίου.