Skip to main content

Χρηματιστήρια: Πτωτικά οι αγορές, έχασε τα κέρδη του το πετρέλαιο

EUROKINISSI

Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή παρακολουθούν οι επενδυτές

Πτωτικά συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με το βλέμμα των επενδυτών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα επιτόκια. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,78% στις 1.391 μονάδες.

Χαμηλώνουν τους τόνους Ισραήλ και Ιράν. Οι δύο πλευρές δίνουν διαφορετικές εκδοχές για το τι πραγματικά συνέβη στο Ισφαχάν τα ξημερώματα, αλλά στέλνουν εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα πως θέλουν να αποφύγουν μία επικίνδυνη κλιμάκωση.

Αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι εκρήξεις τα ξημερώματα στο Ισφαχάν ήταν αποτέλεσμα πυραυλικής επίθεσης, η ίδια η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι ήταν απλά μία «αποτυχημένη απόπειρα με τετρακόπτερα». 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στο -0,25%, αλλά με τους περισσότερους κλάδους να παραμένουν στο κόκκινο. Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα για το 2024, ο δείκτης οδεύει προς την πρώτη μηνιαία απώλεια από τον Οκτώβριο. Οι μετοχές λιανικής σημείωσαν απώλειες 1,06%.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX υποχωρεί 0,6%, οριακές μεταβολές στο Παρίσι.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης μια σειρά σχολίων σχετικά με την πορεία των επιτοκίων που προέκυψαν από τις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Νέα Υόρκη. Οι αγορές δεν είναι τόσο βέβαιες πλέον ότι η Fed ή η Bank of England θα προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο μετά τα «τσιμπημένα» στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Περιορίστηκαν τα κέρδη του πετρελαίου

Το πετρέλαιο, με το που έγινε γνωστό το πλήγμα στο Ιράν, σημείωσε ράλι έως 3%, αλλά αυτά τα κέρδη έχουν πλέον χαθεί. Το WTI κινείται στα 83 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 88. Και τα 2 σημειώνουν ήπια πτώση.

Η τιμή του χρυσού προσεγγίζει νέο ιστορικό ρεκόρ, πάνω από τα 2.400 δολάρια η ουγκιά. Ο χρυσός λειτουργεί παραδοσιακά ως ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας και κρίσης.

Μπορείτε να δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ