Skip to main content

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να «μαζέψει» τις μεγάλες απώλειες του 4ημέρου

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Ανοδική αντίδραση για τον Γ.Δ., επιστρέφει άνω των 1.360 μονάδων.

Μια πρώτη, ήπια αντίδραση στο σερί των τεσσάρων καθοδικών συνεδριάσεων και στις σωρευτικές απώλειες κατά -4,5% «βγάζει» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ανακτούν τα ηνία και να οδηγούν την αγορά άνω των 1.360 μονάδων.

Πρόκειται για μια φυσιολογική κίνηση εκ μέρους της Αθήνας, ιδίως από την στιγμή που τα ξένα χρηματιστήρια παρουσιάζουν σημάδια σταθεροποίησης, μετά τις σημαντικές απώλειες των προηγούμενων ημερών.

Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση στο εξωτερικό παραμένει ευμετάβλητη, γεγονός το οποίο κρατά σε επιφυλακή την ελληνική αγορά, καθώς ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια αν η διόρθωση έχει ήδη ολοκληρωθεί ή θα υπάρξει και συνέχεια.

Στη σημερινή συνεδρίαση, σε κάθε περίπτωση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,75% και διαμορφώνεται στις 1.367,53 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.357,30 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.361,29 έως 1.368,39 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 8 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της ΔΕΗ επιστρέφει άνω των 11 ευρώ, ενόσω οι τράπεζες ανακάμπτουν και κερδίζουν έως 1%. Από εκεί και πέρα, ΑΔΜΗΕ και Cenergy ενισχύονται άνω του 2%, με τη μετοχή της Intralot να «ξεπετάγεται» στο +3%.

Χρηματιστήριο: Ο κίνδυνος διαγραφής για εισηγμένες της Επιτήρησης αξίας 85 εκατ. ευρώ

Ανοδικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης ανακάμπτει στο +0,74% και τις 1.170 μονάδες, βάζοντας «φρένο» στο σερί των πέντε καθοδικών συνεδριάσεων, το οποίο είχε οδηγήσει σε μια διόρθωση άνω του 8% σε σχέση με τα φετινά υψηλά.

Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται στο +1,15% και το 1,5355 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +1,02% και τα 3,756 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,61% και το 1,815 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έπεται στο +0,34% και τα 7,09 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,66% και 3.318 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ ανακάμπτει κατά 1,5% και επιστρέφει άνω των 11 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Aegean, Quest, Coca – Cola, Cenegy, Autohellas. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περιορίζεται στο -0,5% και τα 15,3 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,26% και 2.197 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει στο +3,3% και τα 2,16 ευρώ, χάρη στα ισχυρά μεγέθη του 2023 (116 εκατ. ευρώ, διπλάσια του 2022). Intralot, Intracom, Αλουμύλ, ΑΒΑΞ, Intrakat και Epsilon ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Κρι – Κρι είναι αμετάβλητη στα 11,3 ευρώ, καθώς οι αναλυτές περίμεναν υψηλότερο μέρισμα (0,35 ευρώ/μετοχή).

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 64 μετοχές κινούνται ανοδικά, 13 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 94,6 δισ. ευρώ.

Ζητούμενο η αντίδραση

Η ανοδική αντίδραση, εν πολλοίς, αποτελεί το βασικό ζητούμενο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ιδίως από τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε χθες (16/4) κάτω των στηρίξεων των 1.360 μονάδων, έχοντας απολέσει -4,5% μέσα στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Οι μέχρι στιγμής ρευστοποιήσεις έχουν οδηγήσει σε μια εύλογη διόρθωση της τάξης του 5,5% από τα υψηλά έτους των 1.434 μονάδων. Και λέμε εύλογη, καθώς μην ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα η ελληνική αγορά μετρά κέρδη +5% μέσα στο τρέχον έτος και +21% μέσα στο τελευταίο 12μηνο.

Όσον αφορά τα αίτια της καθίζησης, η οποία επηρέασε όλο το μήκος και το πλάτος του ταμπλό, σίγουρα την αφορμή για τις εντολές πώλησης την έδωσε η γενικευμένη αβεβαιότητα στο εξωτερικό, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο φόβος για μια «ανοιχτή» σύρραξη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχουν ανεβάσει στο «κόκκινο» το γεωπολιτικό θερμόμετρο της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, η ανθεκτικότητα του πληθωρισμού ελλοχεύει τον κίνδυνο μιας λιγότερο ικανοποιητικής πορείας μείωσης των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών επιτοκίων, με τις αγορές να περιμένουν το μέγιστο τρεις γύρους περικοπών μέσα στο 2024. Ενδεικτική του κλίματος είναι η χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος υποστήριξε την ανάγκη περαιτέρω προόδου στο μέτωπο του πληθωρισμού, προτού ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Εν μέσω αυτού του δυσμενούς κλίματος, τα εύρωστα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων για το 2023 έχουν πλέον περάσει σε δεύτερη μοίρα. Πάντως, σήμερα το πρωί, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε μια σημαντικά βελτιωμένη κερδοφορία, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσουν τα ετήσια στοιχεία των Jumbo και Lamda Development και ΑΔΜΗΕ.

Σε γενικές γραμμές, η εν εξελίξει κίνηση του Γενικού Δείκτη (προς το παρόν) δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς εξακολουθεί να θεωρείται εύλογη και αναμενόμενη, δεδομένων των πολύ ισχυρών αποδόσεων των τελευταίων μηνών. Ταυτόχρονα, η απόσταση από τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών παραμένει μεγάλη (ΚΜΟ στις 1.300 μονάδες), γεγονός το οποίο παρέχει ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας.

Για όσο διάστημα, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης διατηρείται άνω των 1.300 μονάδων δεν φαίνεται να υπάρχει πραγματικό λόγος… έντονης ανησυχίας. Όμως, τα πράγματα θα αλλάξουν σημαντικά, εφόσον η εγχώρια αγορά βρεθεί κάτω του μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών.

Εξάρχου: Ο άνθρωπος που υπερ-τριπλασίασε την αξία της Intrakat

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τις εκτεταμένες απώλειες των τελευταίων ημερών, ως απόρροια των εξελίξεων σε Μέση Ανατολή και πληθωρισμό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 498 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/0,50%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τον S&P 500 να προσπαθεί να «σπάσει» το τριήμερο καθοδικό σερί.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)