Skip to main content

Ανάκαμψη στη Wall με «βοηθό» την τεχνολογία- Νέα επίπεδα ρεκόρ για τον Nasdaq

REUTERS/Brendan McDermid

Μία μικρή ανάσα έδωσαν σήμερα τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ που ήταν κατώτερα των προβλέψεων

Οι μετοχές τεχνολογίας βοήθησαν τη Wall Street να ανακάμψει από τις αρχικές της απώλειες, που πυροδοτήθηκαν από τις ανησυχίες από τον επίμονο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τον Nasdaq μάλιστα να κλείνει σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

O S&P 500 ενισχύθηκε 0,74%, κλείνοντας στις 5.199,06 μονάδες. Ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,68% για να τερματίσει στις 16.442,20, που είναι ιστορικό υψηλό. Ωστόσο, ο Dow Jones έκλεισε με οριακή πτώση 2,43 μονάδων ή 0,01% στις 38.459,08 μονάδες.

Οι μετοχές τεχνολογίας ήταν αυτές που ώθησαν τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq σε θετικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν στα χαμηλά. Η Nvidia ενισχύθηκε 4,1%.

Σε ράλι επιδόθηκαν και άλλες μετοχές από τις περίφημες Magnificent 7, με την Amazon και την Alphabet να καταγράφουν κέρδη κοντά στο 2%. Η μετοχή του γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon άγγιξε επίσης ιστορικό υψηλό, ενώ η Apple σημείωσε άνοδο 3%, στην καλύτερη ημερήσια επίδοση στη διάρκεια του 2024.

Πάντως, ο Dow αναμένεται να κλείσει την εβδομάδα με απώλειες περίπου 1,1%. Ο S&P 500 έχει καλύψει τις αρχικές του απώλειες μετά τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας μέχρι στιγμής μικρό θετικό προβάδισμα 0,1% στην εβδομάδα. O Nasdaq καταγράφει κέρδη 1,2%.

Μία μικρή ανάσα έδωσαν σήμερα τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ που ήταν κατώτερα των προβλέψεων.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι ενοχλητικά και η αγορά το δείχνει. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης σε αρκετούς τομείς, όμως το τελευταίο μίλι της αντιμετώπισης του πληθωρισμού αναδεικνύεται στο πιο δύσκολο», αναφέρει ο Τζέιμι Κοξ, εταίρος της Harris Financial Group, αναφερόμενος στο στόχο της Φέντεραλ Ριζέρβ για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, είπε σε εκδήλωση σήμερα Πέμπτη, ότι δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής πολιτικής σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Επίσης, τα πρακτικά της Fed από τη συνεδρίαση του Μαρτίου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της παραμένουν ανήσυχοι για την πορεία του πληθωρισμού. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αποτυπώνει πάντως αυτές τις ανησυχίες καθώς παρέμεινε στο 4,5%.

Αύριο ανοίγει και η αυλαία των εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να δοκιμάσουν τις αντοχές του ράλι που έχει προσθέσει φέτος στη Wall Street 4 τρισ. δολάρια. Αύριο Παρασκευή θα ανακοινώσουν αποτελέσματα οι JPMorgan Chase & Co, Wells Fargo και Citigroup.

«Δεν θα είναι οι επιτοκιακές μειώσεις της Fed που θα καθοδηγήσουν την αγορά το επόμενο διάστημα, αλλά τα εταιρικά κέρδη. Η εταιρική κερδοφορία είναι πολύ πιο ισχυρή απ΄ ό,τι περιμένουν οι αναλυτές, ακόμη και στο σημερινό περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων», αναφέρει ο Τζορτζ Μπαλ, πρόεδρος της Sanders Morris.