Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικές κινήσεις, με «πρωταγωνιστή» τον ΟΤΕ

Nikos Libertas / SOOC

Στην περιοχή των 1.420 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Ξεχωρίζει ο ΟΤΕ.

Επιφυλακτικά ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αγοραστές συνεχίζουν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις, παρά την εύλογη κόπωση από τη διήμερη αντίδραση, η οποία οδηγεί σε μερική κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών.

Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε απόσταση… αναπνοής από τα πολυετή υψηλά των 1.434 μονάδων, επαναφέροντας τη φετινή μεταβολή κοντά στο ψυχολογικό όριο του 10% και ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι μια περαιτέρω αναρρίχηση της ελληνικής αγοράς χρειάζεται περισσότερα «καύσιμα» και σίγουρα η ολοκλήρωση ορισμένων κυοφορούμενων επιχειρηματικών συμφωνιών θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,21% και διαμορφώνεται στις 1.420,78 μονάδες, κερδίζοντας τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.417,75 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.417,34 έως 1.425,68 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,2 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η ΔΕΗ υπερβαίνει το ψυχολογικό όριο των 12 ευρώ για πρώτη φορά από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ άνω των 14 ευρώ αναρριχάται ο ΟΤΕ, ο οποίος επανέρχεται στα υψηλά 8ετίας. Από εκεί και πέρα, σε μικτό έδαφος συνεχίζουν οι τράπεζες, οι οποίες βέβαια, παραμένουν κοντά στα υψηλά 8ετίας.

Χρηματιστήριο: Σε υψηλά 8μηνου ο ΟΤΕ – Ξεπερνά τα 14 ευρώ

Σταθερές οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης σπεύδει να «χωνέψει» το χθεσινό ράλι (+3%), με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,18% και τις 1.231 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank, η οποία την Τρίτη «πέταξε» στο +5%, υποχωρεί στο -0,79% και το 1,893 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αναδιπλώνεται στο -0,19% και τα 7,436 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς είναι αμετάβλητη στα 3,93 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται στο +0,36% και το 1,66 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,23% και 3.441 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται στο +1% και τα 12 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το μέρισμα του 0,25 ευρώ. Κέρδη κατά τουλάχιστον 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Ελλάκτωρ, με τη μετοχή του ΟΤΕ να αναρριχάται στο +2,3% και τα 14,2 ευρώ, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2023. «Μάχη» για τα 36 ευρώ δίνει, παράλληλα, η μετοχή της Mytilineos (+0,3%). Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Autohellas περιορίζεται στο -0,9% και τα 13,5 ευρώ. Lamda, Quest και Aegean χάνουν περίπου 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,27% και 2.332 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,5% και τα 3,5 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Austriacard, ΕΥΑΘ, Κρι Κρι και Lavipharm ακολουθούν κατά τουλάχιστον -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Αλουμύλ εκτινάσσεται κατά 5%. Κέρδη άνω του 1% παρουσιάζει και η μετοχή του ΑΒΑΞ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 55 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,8 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Οι 7+4 εισηγμένες με την υψηλότερη εμπορευσιμότητα για το 2024

Καβάλα στο… άλογο

Έχοντας ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων απωλειών, το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται ότι βρίσκεται εκ νέου… καβάλα στο άλογο, πλησιάζοντας για ακόμη μία φορά τις φετινές «κορυφές», από τις οποίες πλέον απέχει μόλις 1,5%.

Μέσα στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης κάλυψε την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας και πλέον βρίσκεται στην περιοχή των 1.420 μονάδων, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν σ’ αυτήν την «πράσινη» αντεπίθεση.

Η έκθεση της Morgan Stanley, η οποία διαπιστώνει σημαντικό discount για τον κλάδο και προοπτική για περαιτέρω re-rating, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη δυναμική επιστροφή των αγοραστών.

Από εκεί και πέρα, όμως, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι έχει βρει κι άλλους βασικούς πρωταγωνιστές, όπως είναι για παράδειγμα ο Mytilineos, ο οποίος δείχνει να αφήνει πίσω τη συσσώρευση και να αποκτά εκ νέου θετικό βηματισμό.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της ΔΕΗ, η οποία χθες το απόγευμα ανακοίνωσε κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η διοίκηση να προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ/μετοχή, στην πρώτη επιβράβευση των μετόχων έπειτα από περίπου μία 10ετία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μέχρι στιγμής άνοδος στον Γενικό Δείκτη, με συνολική μεταβολή +2,5%, φαίνεται ότι ενεργοποιήσει ορισμένους πωλητές, οι οποίοι σπεύδουν -εν μέρει δικαιολογημένα- να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κερδών. Εξ ου και η σημερινή στασιμότητα.

Την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι η υπέρβαση των πρόσφατων «κορυφών» προϋποθέτει την εμφάνιση νέων θετικών καταλυτών, οι οποίοι θα αποτελέσουν το «καύσιμο» για την περαιτέρω αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη, στην προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων των 1.440 – 1.450 μονάδων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το άλμα 6μηνου στη Mytilineos και το… 300άρι της Intracom

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό του Μαρτίου, τα οποία θεωρούνται καθοριστικά για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Μην ξεχνάμε ότι η νομισματική πολιτική της Federal Reserve αποτελεί «οδηγό» για όλες τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ. Επομένως, οι αποφάσεις της Fed και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, ευρύτερα, έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο.

Εν αναμονή των «φρέσκων» μακροοικονομικών μεγεθών, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,55% και τις 508 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,73%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,60%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,46% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,70%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν μικρά κέρδη κατά περίπου 50 μονάδες, ενώ τα futures του S&P 500 προμηνύουν ένα άνοιγμα στις 5.260 μονάδες.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)