Skip to main content

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου λόγω…Ισραήλ

REUTERS/Turar Kazangapov

Η αγορά πετρελαίου αναμένει την επαπειλούμενη αντίδραση της Τεχεράνης στην αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό

Μικρή ανάσα και για την αγορά πετρελαίου σηματοδοτεί η απόφαση του Ισραήλ για μερική αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη νότια Λωρίδα της Γάζας: Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σημαντικά σήμερα με το Brent να διαπραγματεύεται  για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, στα 89,62 δολάρια, μειωμένο κατά 1,55 δολάρια από την Παρασκευή. Η τιμή του αμερικανικού WTI για παράδοση τον Μάιο υποχωρεί κατά 1,38% στα 85,71 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν αυξηθεί σημαντικά την προηγούμενη εβδομάδα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο, κυρίως λόγω των πολυάριθμων εντάσεων  στην πλούσια σε πετρέλαιο Μέση Ανατολή.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πτώση στις τιμές του πετρελαίου σηματοδοτεί μια στάση στην ανοδική τάση. «Μετά από ένα ισχυρό τελείωμα την περασμένη εβδομάδα, που είδε το Brent να ανεβαίνει πάνω από τα 91 δολάρια το βαρέλι, η αγορά βλέπει κάποια πτωτική πίεση στις πρωινές συναλλαγές ,σήμερα», εξηγούν οι αναλυτές της ING.

Από την Quantum Commodity Intelligence επισημαίνουν ότι «τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου άνοιξαν την εβδομάδα με σημαντικές πτώσεις, με την ελπίδα εξεύρεσης  λύσης στη σύγκρουση στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ και η Χαμάς επανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός το Σαββατοκύριακο στο Κάιρο και το Ισραήλ ανακοίνωσε τη μερική απόσυρση των χερσαίων στρατευμάτων του από τη νότια Γάζα».

Ο ρόλος της Γεωπολιτικής

Αιγυπτιακή κυβερνητική πηγή  δήλωσε μάλιστα στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Al Qahera ότι οι διαπραγματεύσεις για τη Γάζα στο Κάιρο έχουν σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τις επόμενες 48 ώρες.

Σύμφωνα με την ίδια  πηγή, θα υπάρξει «συμφωνία για τα κύρια σημεία μεταξύ των διαφόρων μερών». Οι αντιπροσωπείες του Ισραήλ, της Χαμάς, των ΗΠΑ και του Κατάρ θα αναχωρήσουν από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα τις επόμενες ώρες, αλλά αναμένεται να επιστρέψουν σε δύο ημέρες «για να καταλήξουν στα άρθρα της τελικής συμφωνίας».

Η  μείωση της γεωπολιτικής έντασης στη Γάζα, μπορεί να αποτελέσει «μια μικρή όαση, η οποία  μένει να φανεί αν θα είναι επαρκής για να τελειώσει τα προβλήματα, αλλά σήμερα ήταν αρκετή για να ηρεμήσει τις αγορές πετρελαίου», δήλωσε στη Ναυτεμπορική παράγοντας της αγοράς ενέργεια . « Η νίκη που κυνηγά ο Πρωθυπουργός  του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι  και τόσο κοντά όσο περιγράφει, καθώς οι στρατιώτες του IDF εγκαταλείπουν το νότιο τμήμα της Γάζας, χωρίς το Ισραήλ να είναι πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων του πολέμου και πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει περισσότερες αντιρρήσεις από τη Δύση», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Haaretz.

«Η αποχώρηση μεγάλου μέρους των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα σημαίνει τη μείωση του πρώτου γεωπολιτικού κινδύνου, τουλάχιστον προς το παρόν. «Οποιοδήποτε ασφάλιστρο με έκπτωση στην αγορά θα μπορούσε να μειωθεί εάν δεν υπάρξει γεωπολιτική κλιμάκωση», λένε από την ING.

Πετρέλαιο: Πρόσω ολοταχώς για τα 100 ευρώ;

Η αντίδραση του Ιράν

Το μόνο που απομένει τώρα η αγορά πετρελαίου είναι η επαπειλούμενη αντίδραση της Τεχεράνης στην αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, την περασμένη εβδομάδα. Πολιτικοί αναλυτές στη Μέση Ανατολή δεν αποκλείουν πάντως η όποια αντίδραση της Τεχεράνης να είναι περιορισμένη, καθώς το Ιράν δεν θα ήθελε τώρα μια συνολική ανάφλεξη στην περιοχή.

To ιρανικό καθεστώς απείλησε πάντως ξανά σήμερα το Ισραήλ:«Οι εγκαταστάσεις  του σιωνιστικού καθεστώτος δεν είναι πλέον ασφαλείς », δήλωσε ο Γιαχία Ραχίμ Σαφάουϊ, ανώτερος σύμβουλος του  Ιρανού πνευματικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim και τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Al-Alam. Το Ισραήλ έχει ήδη «κλείσει 27 πρεσβείες από χθες από φόβο», πρόσθεσε ο Σαφάουϊ. Περιέγραψε ότι κινδυνεύουν οι ισραηλινές αποστολές στην Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και την Τουρκία.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ, απαντώντας στις δηλώσεις του Σαφάουϊ , είπε ότι η χώρα του είναι  προετοιμασμένη για όλες τις εξελίξεις μετά από “επιχειρησιακή αξιολόγηση της κατάστασης” με κορυφαίους στρατιωτικούς. «Οι προετοιμασίες για κάθε σενάριο που θα μπορούσε να προκύψει , έχουν  ολοκληρωθεί , τόνισε  ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.