Skip to main content

Χρηματιστήριο: Με βήμα… σημειωτόν και χωρίς ρίσκα

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει στην περιοχή των 1.420 μονάδων.

Σταθεροποιητικό είναι το ξεκίνημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον Απρίλιο, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε προσεκτικές κινήσεις, φοβούμενοι να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο.

Ο Γενικός Δείκτης, έτσι, παραμένει στην περιοχή των 1.420 μονάδων, διατηρώντας την απόσταση από τα πρόσφατα υψηλά των 1.434 μονάδων και συντηρώντας τη φετινή απόδοση στο +10%.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι η αγορά αναζητά νέους καταλύτες, προκειμένου να εξέλθει από τη στασιμότητα των τελευταίων εβδομάδων και να προσεγγίσει τις επόμενες αντιστάσεις των 1.440 – 1.450 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 1.420,93 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.422,35 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.417,78 έως 1.423,72 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ, σαφώς επηρεασμένος από τις πρόσφατες αργίες.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ξεχωρίζει θετικά στο +1,5%, ενώ Intralot και ΟΛΠ χάνουν έως 3%, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα μεγέθη του 2023. Μικρές μεταβολές εμφανίζουν οι τράπεζες.

Στάση αναμονής στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης παραμένει εν αναμονή των αποφάσεων για τα φετινά μερίσματα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,31% και τις 1.198 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στη συσσώρευση των τελευταίων ημερών.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +0,57% και τα 3,898 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +0,47% και τα 7,29 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,39% και το 1,789 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank είναι αμετάβλητη στο 1,63 ευρώ.

Χαλιορής: Η θρακιώτικη πολυεθνική, οι (πρόσφατες) «χρυσές» εποχές και οι σημερινές προκλήσεις

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,06% και 3.418 μονάδες), η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διευρύνεται στο +1,4% και τα 18,2 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου. Ράλι άνω του 3% πραγματοποιεί, επίσης, η μετοχή της Σαράντης, η οποία σκαρφαλώνει άνω των 12 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola χάνει περίπου 2%, ενώ οι μετοχές των Aegean και ΕΥΔΑΠ υποχωρούν κατά 1% και 1,6%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,89% και 2.372 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει αρνητικά στο -3,2% και το 1,13 ευρώ, καθώς τα κέρδη του 2023 δεν δικαιολογούν την τρέχουσα αποτίμηση. Κάμψη κατά 3,3% καταγράφει και η μετοχή του ΟΛΠ, καθώς η επίδοση του δ’ τριμήνου δεν ενθουσίασε, παρά τα κέρδη – ρεκόρ στο 12μηνο. Την ίδια στιγμή, η Epsilon συρρικνώνεται κατά επιπλέον 3%. Αντίθετα, η Profile ενισχύεται στο +2% και τα 4,5 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 32 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,7 δισ. ευρώ.  

Επιστροφή στη δράση

Στη… δράση επιστρέφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αφήνει πίσω τις διαδοχικές αργίες για το Πάσχα των Καθολικών και ξεκινά την πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου και του β’ τριμήνου.

Με προίκα το +10% των πρώτων τριών μηνών του 2024, ο Γενικός Δείκτης καλείται αφενός να υπερβεί τη στασιμότητα των τελευταίων εβδομάδων, αφετέρου να κοιτάξει προς τις επόμενες αντιστάσεις των 1.440 – 1.450 μονάδων.

Ιδίως από την στιγμή που το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει υποστηρικτικό, καθώς η μεγάλη διόρθωση, την οποία όλοι περίμεναν και… έτρεμαν, ακόμα δεν έχει έρθει και ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πότε ακριβώς θα έρθει.

Την ίδια στιγμή, η αγοραστική διάθεση των επενδυτών εξαρτάται κι από την εγχώρια ειδησεογραφία. Αυτήν την στιγμή, το κύριο ζητούμενο αφορά την οριστικοποίηση του μεγάλου deal στην Τέρνα Ενεργειακή, αλλά και το ακριβές ύψος των τραπεζικών μερισμάτων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η «πρωταθλήτρια» με ράλι 500% και το μέρισμα… γιοκ στο Ιατρικό

Και μην ξεχνάμε ότι έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα, οι εισηγμένες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023. Αύριο, μετά το τέλος της συνεδρίασης, περιμένουμε τις Motor Oil και Quest.

Βέβαια, τα περισσότερα blue chips έχουν ήδη «ξεμπερδέψει» μ’ αυτήν την υποχρέωση, ενώ σταδιακά ορισμένα θα ξεκινήσουν και τη γνωστοποίηση των πρώτων μεγεθών για το α’ τρίμηνο του 2024.

Η «μάχη» της αναδιάρθρωσης

Στο μεταξύ, από σήμερα έως και την τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου θα εξελιχθεί η μεγάλη «μάχη» για την αναδιάρθρωση του Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι, για πρώτη φορά, για τις όποιες αλλαγές στους δείκτες λαμβάνεται υπόψη η μέση κεφαλαιοποίηση του προηγούμενου μήνα -και όχι της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Αυτή η αλλαγή έχει προσδώσει μεγάλο ενδιαφέρον στη διαδικασία, με αρκετές εισηγμένες να εποφθαλμιούν την είσοδο στη «βιτρίνα» του Χρηματιστηρίου, δηλαδή τον FTSE 25, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για προβιβασμό στα blue chips.

Χρηματιστήριο: Τι δείχνει η προϊστορία για τον Απρίλιο – Το εντυπωσιακό σερί της τελευταίας 9ετίας

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Intrakat, ΟΛΠ και Intralot συγκαταλέγονται στους βασικούς υποψήφιους για εισαγωγή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, έχοντας ωστόσο να αντιμετωπίσουν τις Quest, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, ΕΛΒΑΧΑΛΚΟΡ και Σαράντης, οι οποίες θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τη θέση τους.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, η επιβεβαίωση των προσδοκιών για τρεις μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024 συντηρεί το ευοίωνο περιβάλλον για τις αγορές μετοχών, οι οποίες βρίσκονται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,32% και τις 514 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,09%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,58%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,10% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,11%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures του Dow Jones χάνουν 150 μονάδες.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)