Skip to main content

Wall: Πτωτικά μετά τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας

REUTERS/Brendan McDermid

Οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αναμένεται να παροσιάσουν κέρδη για πέμπτο διαδοχικό μήνα το Μάρτιο

Με πτώση έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί για τρίτη διαδοχική ημέρα.

Ο δείκτης έκλεισε στις 5.203,58 μονάδες με πτώση 0,28%, ενώ ο Nasdaq απώλεσε 0,42% της αξίας του κλείνοντας στις 16.315,70 μονάδες. Τις απώλειες στον τεχνολογικό κλάδο καθοδήγησε η Nvidia, η οποία διέκοψε το ράλι των τελευταίων έξι συνεδριάσεων.

Ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,08% ή 31,31 μονάδων για να τερματίσει στις 39.282,33 μονάδες. Η σημερινή κίνηση σηματοδοτεί μία πτωτική διόρθωση της αγοράς μετά τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας που ώθησαν τον Dow Jones κοντά στις 40.000 μονάδες.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι συναλλαγές καθοδηγήθηκαν κυρίως από τη διαμόρφωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων εν όψει της ολοκλήρωσης του Μαρτίου στο τέλος της εβδομάδας. Συνταξιοδοτικά ταμεία ενδεχομένως να χρειαστεί να ρευστοποιήσουν διεθνείς μετοχές αξίας 22 δισ.δολαρίων και να αγοράσουν προϊόντα σταθερού εισοδήματος αξίας 17 δισ.δολαρίων.

Ωστόσο, η μετοχή της Tesla γύρισε σε άνοδο, ενισχυόμενη περίπου 3% σε μία προσπάθεια ανάκαμψης από τη νευρική πορεία του τρέχοντος έτους. Η μετοχή της Seagate Technology ενισχύθηκε 7,4% μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησής της από τη Morgan Stanley εν μέσω αισιοδοξίας για την τεχνητή νοημοσύνη. Η Krispy Kreme έκανε ράλι 40%, καθώς ο όμιλος λιανικής ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τη συνεργασία του με τα McDonald’s.

Μεικτή εικόνα για την αμερικανική οικονομία

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα σκιαγραφούν πάντως μεικτή εικόνα για την αμερικανική οικονομία, τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών ήταν καλύτερα του αναμενομενομένου, ενώ το κλίμα καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε.

Η εβδομάδα πάντως αυτή αναμένεται να είναι αρκετά ήρεμη εν όψει της αργίας του Πάσχα των Καθολικών αλλά και του κλεισίματος του μηνός. Οι επενδυτές περιμένουν και τα νέα στοιχεία για το δείκτη ατομικών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ καθώς και τα στοιχεία για το άνοιγμα νέων θέσεων στην αγορά εργασίας.

Οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αναμένεται να παροσιάσουν κέρδη για πέμπτο διαδοχικό μήνα το Μάρτιο. Ο S&P 500 καταγράφει μέχρι στιγμής το Μάρτιο κέρδη άνω του 2%. Ο Nasdaq ενισχύεται 1,4%, ενώ ο Dow σημειώνει άνοδο 0,7%.