Skip to main content

Κρυπτονομίσματα: Αιμορραγία 400 δισ. δολαρίων μετά το ρεκόρ του Bitcoin

Μέσα σε μία εβδομάδα μετά την εκτίναξη στο νέο εντυπωσιακό ρεκόρ, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς συρρικνώθηκε αισθητά

Έντονη νευρικότητα επικρατεί σήμερα στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin αρχικά επιδόθηκε σε ράλι, μετά διολίσθησε προσωρινά κάτω από το όριο των 61.000 δολαρίων, στη συνέχεια κάλυψε τις απώλειες και τελικά επέστρεψε σε τροχιά ανάκαμψης.

Στις 15:00 ώρα Ελλάδος κατέγραφε άνοδο 1% στα 63.900 δολάρια, σύμφωνα με την CoinDesk. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης είχε σκαρφαλώσει έως και τα 65.716 δολάρια.

Το Bitcoin καταγράφει κέρδη 124% από τις αρχές του 2024. Την περασμένη εβδομάδα κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, προσεγγίζοντας τα 73.800 δολάρια. Ωστόσο ήρθε αναπόφευκτα η διόρθωση. Και αυτή δεν αφορά μόνο το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα, αλλά και τους άλλους ανταγωνιστές του, όπως το Ether και το Solana.

Η μεγάλη, αλλά αναμενόμενη διόρθωση

Σύμφωνα με στοιχεία της Coinamarketcap, που επικαλείται το CNBC, το πρωί της Τετάρτης η συνολική αξία των κρυπτονομισμάτων ήταν στα 200 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά των cryptos έχει χάσει 380 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της από τότε που το Bitcoin εκτινάχθηκε στο νέο ιστορικό ρεκόρ, με τη συντριπτική πλειονότητα των ψηφιακών νομισμάτων να αιμορραγούν.

Όπως εξηγούσαν αναλυτές σε μεγάλο βαθμό η αιμορραγία αυτή αποδίδεται στη διάθεση των επενδυτών να ρευστοποιήσουν κέρδη μετά το θεαματικό ράλι των τελευταίων μηνών και όχι σε κάποια αρνητική εξέλιξη, που συγκεντρώνει σύννεφα πάνω από την αγορά. Αυτό πιστοποιείται άλλωστε και από τα δεδομένα της CryptoQuant για εκτίναξη των θέσεων short στο Bitcoin μετά τις 12 Μαρτίου.

Καθαρές εκροές και στα ETFs

Η απότομη οπισθοχώρηση μετά το άλμα δεν είναι νέο ή περίεργο φαινόμενο. Κατά το παρελθόν έχουμε δει το Bitcoin να υποχωρεί 20% ή και 30% από τη στιγμή που θα σκαρφαλώσει στο ρεκόρ του. Η τάση κατοχύρωσης κερδών επηρεάζει και τα ETFs που συνδέοντα με το κρυπτονόμισμα που ήρθαν αντιμέτωπα με καθαρές εκροές 154,4 εκατ. δολαρίων τη Δευτέρα. Ήταν η πρώτη φορά που τα ETFs είχαν καθαρές εκροές από την 1η Μαρτίου.

Το Grayscale Bitcoin Trust, ή GBTC, είχε τις μεγαλύτερες εκροές – της τάξης των 642,5 εκατ. δολαρίων. Το GBTC έχει δεχθεί κριτική για τις υψηλές προμήθειες. Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Grayscale, Μάικλ Σόνενσαϊν, είπε στο CNBC, ότι τους επόμενους μήνες οι προμήθειες θα μειωθούν.

Τι περιμένουμε στο εξής

Όλοι τώρα περιμένουν να δουν πού θα κινηθεί τις επόμενες εβδομάδες το Bitcoin. Αναλυτές σχολίαζαν πως εάν υποχωρήσει κάτω από το όριο των ψυχολογικό όριο 60.000 δολαρίων, τότε το επόμενο «φρένο» θα είναι κοντά στα επίπεδα των 50.000 δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2021 το Bitcoin είχε εκτιναχθεί στα 68.789 δολάρια.

Στο πρώτο μισό του 2022 ήρθε μία σημαντική, αλλά σταδιακή διόρθωση, στα 47.000 δολάρια τον Μάρτιο και στα 28.305 δολάρια τον Μάιο.

Ο βαρύς χειμώνας τον κρυπτονομισμάτων όμως κατέφθασε με βία τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, όταν αποκαλύφθηκε η απάτη του FTX, δεύτερου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου στον κόσμο, το οποίο και τελικά χρεοκόπησε. Το Bitcoin βυθίστηκε κάτω από τα 20.000 δολάρια, για να δει την τύχη του να αλλάζει και πάλι το 2023, χρονιά κατά την οποία ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους της αγοράς.

Το 2024 προμηνύεται θετικό, αφού σιγά – σιγά φεύγει από πάνω του το στίγμα της άκρως ριψοκίνδυνης επένδυσης, με πολλούς επενδυτές να το βλέπουν πλέον ως mainstream επιλογή.