Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πλησιάζει (ξανά) τα υψηλά 13 ετών – Σε επίπεδα του… 2000 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γενικός Δείκτης ανεβάζει ρυθμούς, παρά τη στασιμότητα στις τράπεζες.

Ακόμα ένα βήμα επιστροφής στα υψηλά 13 ετών πραγματοποιεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να παραμένουν στο «τιμόνι» για 4η διαδοχική συνεδρίαση, χάρη στα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals και στα «φρέσκα» ρεκόρ στο εξωτερικό.

Κόντρα στη συσσώρευση των τραπεζών, οι επενδυτές έχουν ανεβάσει… ρυθμούς τα τελευταία λεπτά, λαμβάνοντας επιλεκτικά στηρίγματα από τα υπόλοιπα blue chips, όπου τα σενάρια για νέες εταιρικές συμφωνίες βελτιώνουν τις αποτιμήσεις.

Σήμερα, μάλιστα, περιμένουμε εκτόξευση του συναλλακτικού τζίρου, καθώς το μεσημέρι έχουμε την τριπλή λήξη των παραγώγων, ενώ στο κλείσιμο θα ακολουθήσει το rebalancing των δεικτών του FTSE Russell.

Και μην ξεχνάμε ότι το βράδυ, γύρω στα μεσάνυχτα, ο Moody’s θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία, με την αγορά να προσβλέπει σε μια αναβάθμιση, η οποία θα φέρει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,60% και διαμορφώνεται στις 1.426,12 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.417,64 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.414,64 έως 1.426,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει να «πρωταγωνιστεί», σκαρφαλώνοντας σε νέα υψηλά 25ετίας, ενόσω πληθαίνουν οι φήμες για το deal πώλησης στην Τέρνα Ενεργειακή. Υπενθυμίζεται ότι χθες οι μετοχές των δύο εταιρειών έκαναν ράλι 6% και 7%, αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα, το κυοφορούμενο deal βελτιώνει τις αποτιμήσεις και στις υπόλοιπες ενεργειακές μετοχές, με τη ΔΕΗ να αντιδρά στο +3% και τη Helleniq Energy στο +1,5%. Αντίθετα, η Πειραιώς υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,5%, ενώ το «Ελ. Βενιζέλoς» χάνει 1,5%.

Αφομοίωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος, αφομοιώνοντας τα κεκτημένα, τα οποία μέσα στο 2024 ανέρχονται στο +14%. Έτσι, σήμερα βρίσκεται στο +0,22% και τις 1.207 μονάδες.

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς χάνει περίπου 0,5% και αναδιπλώνεται στα 3,98 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται στο +0,42% και το 1,687 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,45% και το 1,788 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +0,95% και τα 7,214 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,57% και 3.439 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτοξεύεται στο +3,44% και τα 16,82 ευρώ, ενώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης έφθασε έως τα 17 ευρώ. Μάλιστα, ο τζίρος ήδη υπερβαίνει τα 3,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της ΔΕΗ αυξάνεται στο +3,6% και τα 11,7 ευρώ, με τις μετοχές των Sarantis, Titan, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, Helleniq Energy και Jumbo να έπονται άνω του 1%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Aegean, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil χάνουν έως 0,9%, ενώ η μετοχή της Quest διολισθαίνει κατά -1,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,68% και 2.403 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχωρίζει θετικά στο +6,2% και τα 3,9 ευρώ, προσεγγίζοντας εκ νέου τα πρόσφατα υψηλά 15ετίας. Η μετοχή της Αλουμύλ, δε, ακολουθεί στο +2,2% και τα 2,8 ευρώ. ΕΧΑΕ και Intralοt αυξάνονται κατά 0,8%, ενώ η μετοχή της Fourlis περιορίζεται στο -0,9% και τα 4,2 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, 41 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,9 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Τα εταιρικά deals κρατούν… ζεστή τη μηχανή

Σταθερά άνω των 1.400 μονάδων

Τα κυοφορούμενα εταιρικά deals φαίνεται ότι αποτελούν το καλύτερο «καύσιμο» για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιστρέφει δυναμικά άνω των 1.400 μονάδων, ανακτώντας ένα μεγάλο μέρος της πρόσφατης διόρθωσης.

Και μπορεί σε επίπεδο τρέχουσας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης να παραμένει σε αρνητικό έδαφος, αλλά πλέον η απόσταση από τις «κορυφές» των 1.434 μονάδων είναι αρκετά μικρή, μην υπερβαίνοντας τις 15 – 20 μονάδες.

Από τις αρχές του έτους, η Λεωφόρος Αθηνών μετρά συνολική μεταβολή άνω του +9%, γεγονός το οποίο επιτρέπει σε ορισμένους πωλητές να κατοχυρώσουν τα υψηλά κέρδη και να αφομοιώσουν τα κεκτημένα.

Σε κάθε περίπτωση, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει θετική, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται σταθερά άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή των 1.280 μονάδων.

Επόμενες αντιστάσεις, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, τοποθετούνται στις 1.450 μονάδες, ενώ οι βασικές στηρίξεις συναντώνται στις 1.380 μονάδες.

Τριπλή λήξη, rebalancing και Moody’s

Στο μεταξύ, για σήμερα περιμένουμε μια συνεδρίαση πολύ υψηλών… ρυθμών, καθώς το μεσημέρι αναμένεται η τριπλή λήξη των παραγώγων σειράς Μαρτίου και α’ τριμήνου, ενώ στο κλείσιμο ακολουθεί το rebalancing των δεικτών του FTSE Russell, με τη μετοχή της Πειραιώς να αυξάνει τη στάθμισή της, μετά το πρόσφατο placement.

Και το βράδυ, φυσικά, υπάρχει ο Moody’s, ο οποίος θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία. Ο αμερικανικός οίκος είναι ο μοναδικός, ο οποίος διατηρεί τη χώρα στην κατηγορία… σκουπίδια. Επομένως, η αγορά προσδοκά ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, κάτι το οποίο θα επαναφέρει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Εκεί δηλαδή, όπου ήδη την τοποθετούν οι Fitch, Standard & Poor’s και DBRS.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο θα μείνει κλειστό, λόγω της αργίας της Καθαρής Δευτέρας.

Σε ιστορικά υψηλά η Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, τα απογοητευτικά στοιχεία για τις τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, με τα στοιχήματα πλέον να θεωρούν τον Ιούνιο ως τον επικρατέστερο μήνα έναρξης της σταδιακής χαλάρωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Παρ όλα αυτά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,26% και τις 507 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,37%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,11%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,40% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,64%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)