Skip to main content

Bitcoin: Καλπάζει από ρεκόρ σε ρεκόρ – ETPs και στη Βρετανία

Με βρετανική ώθηση αυτή τη φορά το δημοφιλές κρυπτονόμισμα έσπασε και το φράγμα των 71.000 δολαρίων

Το «σύμπαν» των ρυθμιστικών αρχών στις μεγάλες αγορές του πλανήτη φαίνεται να έχει «συνωμοτήσει» υπέρ του Bitcoin, που κάνει δυναμική είσοδο στις mainstream επενδύσεις και βλέπει την τιμή του να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Σήμερα, Δευτέρα, το Bitcoin, εκτινάχθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, πάνω από τα 71.000 δολάρια, καθώς η βρετανική αρχή εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει για πρώτη φορά σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να καταθέσουν αιτήσεις για διαπραγματεύσιμα αμοιβαία προϊόντα (ETPs).

Πρόκειται για το δεύτερο σημαντικό βήμα μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) να ανάψει το πράσινο φως σε spot διαπραγματεύσιμα αμοιβαία (ETFs) του Bitcoin.

Η ανακοίνωση και το νέο ράλι

Η βρετανική Αρχή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν θα αντιταχθεί σε αιτήματα από αναγνωρισμένες χρηματιστηριακές πλατφόρμες  για τη δημιουργία ενός νέου τμήματος αγοράς για διαπραγματεύσιμα χρεόγραφα (ETN) συνδεόμενα με το κρυπτονόμισμα.

Τα χρηματιστήρια θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν επαρκείς ελέγχους, έτσι ώστε οι συναλλαγές να είναι τακτικές και να παρέχεται η κατάλληλη προστασία στους επενδυτές. Πρέπει να πληρούν όλες τις απαιτήσεις του καθεστώτος του Ηνωμένου Βασιλείου για την έκδοση ενημερωτικών δελτίων από εισηγμένες.

Στον απόηχο της είδησης η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε πάνω από 3% στα 71.726,49 δολάρια. Το Ether είδε την τιμή του να ενισχύεται σχεδόν 2%, στα 4.014,90 δολάρια.

Η πορεία της τιμής του

Να θυμίσουμε ότι το Bitcoin «γεννήθηκε» πριν από 15 χρόνια, το 2009, από μία αινιγματική φυσιογνωμία, τον Σατόσι Νακαμότο, και υπερνικώντας αμφισβητήσεις και εμπόδια, χάρη άλλοτε σε έναν υπέρμετρο ενθουσιασμό για το μέλλον του και άλλοτε πραγματικά δεδομένα για την εξέλιξή του, έφτασε να είναι το asset με την πιο εντυπωσιακή απόδοση στη δεκαετία 2011 -2021, προσφέροντας κέρδη άνω του 230%.

Τον Νοέμβριο του 2021 είχε απογειωθεί στα 68.982 δολάρια και έναν χρόνο αργότερα καταποντιζόταν και πάλι κάτω από τα 20.000 δολάρια, για να σκαρφαλώσει στις 5 Μαρτίου σε νέο ιστορικό ζενίθ στα 69.210 δολάρια (Διαβάστε περισσότερα για την πορεία του προς την “εφηβεία” εδώ).

Η αλλαγή στάσης

Τόσο η SEC όσο και οι βρετανικές αρχές τηρούσαν επί χρόνια άκρως επιφυλακτική αν όχι «εχθρική» στάση απέναντι στο Bitcoin και εν γένει την αγορά των cryptos, θεωρώντας πως είναι ένα ένα εν πολλοίς «θολό» κομμάτι της αγοράς, με υψηλό ρίσκο, διαβόητη μεταβλητότητα (οι βουτιές και οι εκτινάξεις των τιμών είναι συχνό φαινόμενο) και αβέβαιες προοπτικές. Πολλοί ήταν και οι ειδικοί που προειδοποιούσαν για φούσκα ή είχαν σπεύσει να κηρύξουν τον θάνατο των κρυπτονομισμάτων στα τέλη του 2022, όταν αποκαλύφθηκε η απάτη του FTX και ήρθε η κατάρρευση του δεύτερου μεγαλύτερου τότε ανταλλακτηρίου cryptos στον κόσμο.

Τελικά τα ψηφιακά νομίσματα αποδεικνύονται επτάψυχα και μία πραγματικότητα στις αγορές που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Η στροφή των ΗΠΑ και της Βρετανίας – δύο οικονομιών που δίνουν κατεύθυνση διεθνώς – αποκαλύπτει ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν. Και από τη στιγμή που ισχύει αυτό, καλό θα είναι να υπαχθούν στο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο, που ισχύει και για τα άλλα assets.