Skip to main content

Wall: Σε νέα ιστορικά υψηλά Nasdaq και S&P 500

Τα σημερινά κέρδη είναι συνέχεια αυτών της Τετάρτης, που σηματοδότησε την πρώτη ημέρα ανόδου της εβδομάδας για τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street

Σημαντική άνοδο σημείωσε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να εκτινάσσονται σε νέα ιστορικά υψηλά, εν μέσω προσδοκιών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά και των κερδών του τεχνολογικού κλάδου.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,03% στις 5.157,36 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,51% στις 16.273,38 μονάδες. Και οι δύο δείκτες άγγιξαν νέο ιστορικά υψηλά στη διάρκεια της συνεδρίασης, όμως ο πρώτος έκλεισε και σε επίπεδο ρεκόρ. Ο Dow Jones σημείωσε μικρότερα κέρδη, της τάξης των 130,30 μονάδων ή 0.34% στις 38.791,35 μονάδες.

Ο κλάδος τεχνολογίας πληροφορικής και υπηρεσιών επικοινωνίας ώθησε τον S&P 500 σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Η Intel παρουσίασε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Dow με κέρδη άνω του 3%.

Η αισιοδοξία στους κύκλους των επενδυτών ενισχύθηκε από την υποβάθμιση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στη σημερινή της συνεδρίαση, παρότι η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Αυτό μπορεί να εκληφθεί ως θετική ένδειξη στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ έλαβε χώρα μετά την κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ, του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, στο Κογκρέσο την Τετάρτη, ο οποίος είπε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν στις ΗΠΑ κάποια στιγμή στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Παρότι υπογράμμισε ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν είναι ακόμη έτοιμη να αρχίσει μειώσεις, σημείωσε ότι δεν απέχει και πολύ από το σημείο εκείνο της εμπιστοσύνης που χρειάζεται για να ξεκινήσει τις μειώσεις.

Τα σημερινά κέρδη είναι συνέχεια αυτών της Τετάρτης, που σηματοδότησε την πρώτη ημέρα ανόδου της εβδομάδας για τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street. Παρά το δύσκολο ξεκίνημα της εβδομάδας, ο S&P 50 ενισχύεται 0,4% στην εβδομάδα μέχρι στιγμής, ο Nasdaq παραμένει στάσιμος, ενώ ο Dow εξακολουθεί να υποχωρεί περίπου 0,8%.

Ο Nasdaq στηρίχθηκε από τα κέρδη περίπου 4,5% της Nvidia, η μετοχή της οποίας έχει καταγράψει μέχρι στιγμής κέρδη άνω του 12%. Η Apple έκλεισε ωστόσο τη συνεδρίαση ελαφρώς χαμηλότερα.

Οι επενδυτές περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία για την απασχόληση Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ προκειμένου να διαπιστώσουν τη συνολική εικόνα της αγοράς εργασίας, η οποία επιδεικνύει ανθεκτικότητα παρά τα υψηλότερα επιτόκια.