Skip to main content

Γιατί το Ιράν «θησαυρίζει» και δοκιμάζει την ενότητα του ΟΠΕΚ

Το καρτέλ των 22 χωρών μελών του ΟΠΕΚ+ αποφάσισε την περασμένη Κυριακή να συνεχίσει τις μειώσεις της παραγωγής

Μπορεί οι χώρες του ΟΠΕΚ+ να συμφώνησαν να παρατείνουν τους περιορισμούς στην προσφορά του μαύρου χρυσού ως τον Ιούνιο, αλλά οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα μετά τη χθεσινή άνοδό τους.

Η τιμή του Brent διαπραγματευόταν το πρωί στα 82,42 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 0,38% και το αμερικανικό αργό  στα 78,31 δολάρια (-0,50%), σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Το καρτέλ των 22 χωρών μελών του OPEC+ αποφάσισε την περασμένη Κυριακή να συνεχίσει τις μειώσεις της παραγωγής κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, για να ενισχύσει τις τιμές.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη από τους ειδικούς γιατί η προσφορά αργού πετρελαίου από άλλα μέρη του κόσμου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αυτή τη στιγμή άφθονη και καλύπτει τη ζήτηση, λόγω και της ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Κίνα.

Η ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ, η  Σαουδική Αραβία, βλέπει βέβαια  πώς, λόγω της χαμηλότερης εξόρυξης, τα πετρελαϊκά της έσοδα μειώθηκαν σημαντικά κατά 17,8%, σε σχέση με πέρυσι. Όπως άλλωστε και το Ιράκ και το Κουβέιτ είδα μείωση των εσόδων τους κατά 16% και 20%, αντίστοιχα σε σύγκριση με πέρυσι.

ΟΠΕΚ: Παρατείνονται οι μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου

Το Ιράν δεύτερη δύναμη του ΟΠΕΚ

Την ίδια ώρα όμως, υπάρχει ένας «αντάρτης» στους κόλπους του ΟΠΕΚ ,που όχι μόνο αύξησε την παραγωγή τους, αλλά γνώρισε και μια πραγματική «οικονομική άνθηση»: Πρόκειται για το Ιράν που εξακολουθεί να αντλεί και να παράγει πετρέλαιο με πλήρη δυναμικότητα.

Το Ιράν έγινε μάλιστα ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον ΟΠΕΚ, μόνο πίσω από τη Σαουδική Αραβία. Η έκρηξη της πετρελαϊκής βιομηχανίας του υπήρξε βασικό στοιχείο για τη διάσωση της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΠΕΚ, το Ιράν είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή ολόκληρου του καρτέλ, προσθέτοντας καθημερινά περισσότερα από 330.000 επιπλέον βαρέλια, το 2023.

Ο πετρελαϊκός τομέας αντιπροσωπεύει το 18% της συνολικής οικονομίας του Ιράν. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναφέρει μάλιστα ότι στα τέλη του περασμένου χρόνου , η Ιρανική παραγωγή πετρελαίου ανερχόταν στα 3,17 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, γεγονός που αντιπροσώπευε το 12% του συνόλου των εσόδων του ΟΠΕΚ.

Η Τεχεράνη εκτιμά ότι τα έσοδά της τους πρώτους εννιά μήνες του 2023 έφτασαν τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συμβολή των εξαγωγών πετρελαίου πέρυσι συνέβαλε κατά 21,8% στο ΑΕΠ της χώρας, γεγονός που επέτρεψε στο Ιράν να διατηρήσει μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη κατά 3,5% πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Χωρίς αυτά τα έσοδα από το πετρέλαιο, η ιρανική ηγεσία δύσκολα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την δύσκολη οικονομική κατάσταση, με τον πληθωρισμό  στο 40%.

Το μεγάλο τεστ

Ο ΟΠΕΚ θα συνεδριάσει στη Βιέννη στις αρχές Ιουνίου και θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσει για τα επίπεδα παραγωγής του καρτέλ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους ή ακόμα και για το 2025.

Για τον Τζον Έβανς, αναλυτή της PVM Energy, με «τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚ ως ομάδα», το έτος 2024 θα μπορούσε να αποτελέσει «μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες για την ενότητα» της συμμαχίας.

Στην περίπτωση του Ιράν, η «εμμονή» του να συνεχίσει να διοχετεύει πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές περιλαμβάνει ένα σχέδιο εδώ και χρόνια, για να ανακτήσει τον χαμένο θρόνο του και αυτός είναι ο λόγος που η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να πάρει το πόδι της από το γκάζι.

Η Σαουδική Αραβία αναμφίβολα προσπαθεί να πείσει τους εταίρους της στο καρτέλ να επεκτείνει τις εθελούσιες περικοπές ​​για τη στήριξη των τιμών. «Τα επόμενα δεδομένα θα μας πουν αν τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ αντιλαμβάνονται τη σημασία ενός συνεκτικού μηνύματος και δράσης», δήλωσε ο Τζον Έβανς.