Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το rotation «κρατά» την αγορά στα υψηλά 13 ετών

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σταθεροποιητικό αναμένεται το άνοιγμα στη σημερινή συνεδρίαση.

Με το rotation της αγοράς να αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο, το Χρηματιστήριο Αθηνών όχι μόνο συνεχίζει να αποφεύγει τη διόρθωση, αλλά διαρκώς «τρυπά» το ταβάνι του, καταγράφοντας και νέα υψηλά 13 ετών.

Χθες, για παράδειγμα, κόντρα στη στασιμότητα και τη μεταβλητότητα, τα επιλεκτικά στηρίγματα βοήθησαν τον Γενικό Δείκτη να καταγράψει ακόμη μία θετική συνεδρίαση, τερματίζοντας στο +0,14% και τις 1.424,35 μονάδες.

Πλέον, η μεταβολή από τις αρχές του 2024 ξεπερνά το +10%, ενώ τα συνολικά κέρδη από τις αρχές Οκτωβρίου -όταν και ξεκίνησε το εν εξελίξει ράλι- υπερβαίνουν το +27%.

Για σήμερα, δε, οι αναλυτές περιμένουν μια σταθεροποιητική συνεδρίαση, με τη συσσώρευση να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό.

Πάντως, είναι νομοτελειακά σίγουρο ότι κάποια στιγμή η αγοραστική κόπωση και η ανάγκη για αφομοίωση των κεκτημένων θα «αναγκάσουν» την αγορά να «γυρίσει» πτωτικά, «χωνεύοντας» τη μεγάλη άνοδο.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι πότε ακριβώς θα γίνει αυτό; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, ιδίως ενόσω τα ξένα χρηματιστήρια παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά.

Epsilon Net: Το ράλι 1.600% στη μετοχή και η «ακριβή» αποτίμηση στο ταμπλό

Η προσοχή στα εταιρικά

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σήμερα στην Intralot, η οποία προχωρά στην έκδοση του νέου εταιρικού ομολόγου, ύψους έως 130 εκατ. ευρώ, με το εύρος της απόδοσης να έχει οριστεί μεταξύ 6% και 6,40%.

Από εκεί και πέρα, το βλέμμα της ελληνικής αγοράς εστιάζει και στα σενάρια, τα οποία αφορούν το μέλλον της Τέρνα Ενεργειακή. Χθες, είδαμε τη μετοχή να κάνει ράλι σχεδόν 5%, εν μέσω διάφορων δημοσιευμάτων για την έκβαση των διαπραγματεύσεων πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε τις ΟΤΕ και Titan, οι οποίες με ώθηση από τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, συνεχίζουν την «αναρρίχηση» του Φεβρουαρίου, με τον ΟΤΕ να ξεπερνά τα 14 ευρώ για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο και τον Titan να σκαρφαλώνει στο ιστορικό υψηλό των 25,8 ευρώ.

Πριν λίγο, δε, η ΔΕΗ έσπευσε να απαντήσει σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τα δημοσιεύματα περί εξαγοράς της Nova, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχετική συζήτηση ή συμφωνία.

Από την πλευρά της, η Τρ. Πειραιώς συνεχίζει τις προεργασίες για το επικείμενο placement, το οποίο αφορά το ποσοστό του δημοσίου (έως 27%). Η αποεπένδυση, εκτός απροόπτου, θα λάβει χώρα στις αρχές του Μαρτίου, με το ενδιαφέρον ήδη να είναι υψηλό εν μέσω των σεναρίων για το ύψος του αντιτίμου.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ξαφνικό ράλι στην ΤΕΝΕΡΓ και το «200άρι» της Entersoft

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η Wall Street έκλεισε με μικρές απώλειες χθες βράδυ, με τα futures να δείχνουν ένα οριακά πτωτικό άνοιγμα και στη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς βέβαια οι δείκτες να απομακρύνονται αισθητά από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Στην Ευρώπη, παράλληλα, τα κυριότερα χρηματιστήρια ετοιμάζονται για ένα μικτό άνοιγμα, παλεύοντας να βρουν εκ νέου τον θετικό τους βηματισμό.

Στην Ασία, το Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά σχεδόν 2%, ενώ περίπου στο +1% έκλεισε το Χρηματιστήριο της Σαγκάη. Από εκεί και πέρα, Αυστραλία – Τόκιο – Κορέα υποχώρησαν ελαφρώς κατά έως 0,6%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)