Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πρώτος στόχος να εδραιωθεί στις 1.400 μονάδες

Nikos Libertas / SOOC

Στροφή της επενδυτικής κοινότητας στα εταιρικά αποτελέσματα του 2023.

Να εδραιωθεί στις 1.400 μονάδες θα επιδιώξει αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω η επενδυτική κοινότητα στρίβει σιγά – σιγά το βλέμμα προς τα εταιρικά αποτελέσματα του 2023.

Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος την Παρασκευή έκλεισε στις 1.401 μονάδες με οριακή πτώση κατά 0,28%, θα δώσει τη δική του «μάχη», προκειμένου να συντηρήσει το ανοδικό momentum, κόντρα στις προσπάθειες ρευστοποίησης ορισμένων πωλητών.

Μην ξεχνάμε ότι η εγχώρια αγορά βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 και μετρά συνολικά κέρδη άνω του 8% μέσα το 2024, κάτι το οποίο ευνοεί την κατοχύρωση.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η Αθήνα έχει αποφύγει τη διόρθωση, καθώς οι αγοραστές είναι πρόθυμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να «κρατήσουν» τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα με την αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη, βλέπουμε και τη βελτίωση ορισμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών.

MSCI Standard Greece: Η «χρυσή» 10άδα που υπεραποδίδει

Για παράδειγμα, ο μέσος ημερήσιος τζίρος του Φεβρουαρίου ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση αγγίζει πλέον τα 97 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από τα χρόνια της προ-κρίσης περιόδου.

Η ατζέντα της ημέρας

Για σήμερα, Δευτέρα, το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένο στην αναθεώρηση των δεικτών MSCI, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, στον ελληνικό βασικό δείκτη δεν πρόκειται να υπάρξουν προσθήκες ή αφαιρέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στον MSCI Standard Greece συμμετέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Mytilineos, η Jumbo, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και η Motor Oil, με τον μεγαλύτερο συντελεστή στάθμισης να ανήκει στην Εθνική (16,6%) και στη Eurobank (14,1%).

Από εκεί και πέρα, σήμερα οι μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών προστίθενται στον Γενικό Δείκτη, ενώ την Τετάρτη θα εισαχθούν και στους δείκτες FTSE Russell.

Την ίδια ημέρα (14/2), Τράπεζα Πειραιώς και Coca – Cola θα ανακοινώσουν τα οικονομικά μεγέθη του δ’ τριμήνου, με τους επενδυτές να έχουν καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες.

Λιβάνης: Ένα «best seller» χωρίς… καλό τέλος

Το κλίμα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα αυριανά στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, με τους αναλυτές να περιμένουν μια αισθητή επιβράδυνση του ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή στο +2,9% τον Ιανουάριο από +3,4% τον Δεκέμβριο.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως εξηγούν, μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια άμεσης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, αν και η κεντρική τράπεζα δεν δείχνει να βιάζεται ιδιαιτέρως.

Αυτήν την στιγμή, το βασικό σενάριο των αγορών αναφέρει ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα λάβει χώρα στη συνεδρίαση της Federal Reserve την 1η Μαΐου.

Πάντως, την Παρασκευή, ο S&P 500 τερμάτισε άνω των 5.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του, επιβεβαιώνοντας τη bull market στις αγορές μετοχών. Για σήμερα, τα futures δείχνουν οριακές διακυμάνσεις στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, όπου ο Stoxx 600 απέχει ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά του 2021, με τα σημερινά προσυμβόλαια να προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα.

Στην Ασία, με αρκετούς δείκτες να είναι κλειστοί λόγω της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, το χρηματιστήριο στην Ινδία αυξήθηκε κατά 0,3%, ενώ σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία σημειώθηκε μικρή πτώση κατά 0,4% και 0,3%, αντίστοιχα.