Skip to main content

Wall: Με πτώση ξεκίνησε η εβδομάδα

REUTERS/Brendan McDermid

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε την Κυριακή τα σχόλια που είχε κάνει και στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι είναι απίθανο μία επιτοκιακή μείωση το Μάρτιο

Mε πτώση έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις αυξήθηκαν εν μέσω ανησυχιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να μην μειώσει τα επιτόκια στο βαθμό που περιμένουν οι αγορές. Επίσης, τα απογοητευτικά αποτελέσματα από τη McDonald’s έκαμψαν το επενδυτικό κλίμα.

Ο Dow Jones υποχώρησε 274,30 μονάδες ή 0,71% στις 38.380,12 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε μικρότερη πτώση 0,32%, κλείνοντας στις 4.942,81 μονάδες ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο Nasdaq, που έκλεισε με απώλειες 0,2% στις 15.597,68 μονάδες.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε περισσότερο από 13 μονάδες βάσης στο 4,16%, καθώς οι επενδυτές «βομβαρδίστηκαν» με νέα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία που έδειξαν ότι ενδεχομένως τα επιτόκια να διατηρηθούν στα σημερινά υψηλά επίπεδα για περισσότερο του αναμενομένου διάστημα. Την προηγούμενη εβδομάδα, η απόδοση κυμαινόταν στο 3,8%.

«Πρόκειται για αναπροσαρμογή των προσδοκιών για τον χρόνο που η Fed θα αρχίσει μειώσεις επιτοκίων. Η απόκλιση ανάμεσα στην ισχυρή οικονομία και στο τι σημαίνει αυτό για την Fed είναι πιθανόν να συνεχίσει να δημιουργεί αυτού του είδους την ένταση στις αγορές», αναφέρει ο Κέιθ Λέρνερ, επικεφαλής επενδύσεων της Truist.

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε την Κυριακή τα σχόλια που είχε κάνει και στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι είναι απίθανο μία επιτοκιακή μείωση το Μάρτιο. Οι προσδοκίες των αγορών περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο μετά τις δηλώσεις του, με την πιθανότητα για κίνηση το Μάρτιο να μειώνεται στο 16,5%.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου 2023, η μετοχή της McDonald’s υποχώρησε 3,7% μετά από μεικτή εικόνα που σκιαγράφησαν τα στοιχεία. Τα αποτελέσματα υπογράμμισαν τις ανησυχίες για την κερδοφορία των επιχειρήσεων εκτός των κορυφαίων τεχνολογιών.

Επίσης, η μετοχή της Boeing υποχώρησε 1,3% εν μέσω περαιτέρω προβλημάτων με τα αεροσκάφη 737 ΜΑΧ, ενώ η μετοχή της Tesla σημείωσε πτώση 3,7% λόγω ανησυχιών για τον αυξανόμενο ανταγωνισμό.