Skip to main content

Στο «κόκκινο» έκλεισε η Wall μετά τις δηλώσεις Πάουελ

REUTERS/Brendan McDermid

Ουσιαστικά ο Πάουελ πάγωσε τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση το Μάρτιο, υπογραμμίζοντας ότι θα ήθελε περισσότερα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό

Στο «κόκκινο» έκλεισε σήμερα η Wall Street αφότου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδεχομένως να μην είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια το Μάρτιο. 

Ο Dow υποχώρησε 317,01 μονάδες ή 0,82% κλείνοντας στις 38.150,30 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 1,61% στις 4.845,65 μονάδες με τη μετοχή της Alphabet και της AMD να είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι. Ο Nasdaq βούλιαξε 2,23% στις 15.164,01 μονάδες.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι η χειρότερη για τον Dow από τον περυσινό Δεκέμβριο. Για τον S&P 500, πρόκειται για την χειρότερη συνεδρίαση από το Σεπτέμβριο του 2023, ενώ για τον Nasdaq η χειρότερη από πέρυσι τον Οκτώβριο.

«Δεν πιστεύω ότι η Επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed θα φθάσει το επίπεδο εμπιστοσύνης έως τη συνεδρίαση του Μαρτίου για να μειώσει τα επιτόκια», είπε ο Πάουελ, με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street να αγγίζουν χαμηλό συνεδρίασης μετά το σχόλιο αυτό.

Ουσιαστικά ο Πάουελ πάγωσε τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση το Μάρτιο, υπογραμμίζοντας ότι θα ήθελε περισσότερα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Παρ΄ όλα αυτά, η κεντρική τράπεζα έκανε κάτι που ήθελαν οι traders, απαλείφοντας μέρος της λεκτικής που σηματοδοτούσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει η προοπτική περαιτέρω σύσφιγξης. Η Fed απέσυρε από το ανακοινωθέν το σημείο αυτό που αναφερόταν σε περαιτέρω σταθεροποίηση της νομισματικής πολιτικής.

«Πιστεύουμε ότι ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν φθάσει σε κορύφωση σε αυτόν τον κύκλο και ότι η οικονομία εξελίσσεται όπως αναμενόταν και γι΄ αυτό θα είναι ενδεχομένως ενδεδειγμένη η χαλάρωση από τη σημερινή περιοριστική νομισματική πολιτική στη διάρκεια του τρέχοντος έτους», προσέθεσε ο Πάουελ.

Η μετοχή της Alphabet υποχώρησε περισσότερο από 7% στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από τις 25 Οκτωβρίου, καθώς τα αποθαρρυντικά έσοδα από τις διαφημίσεις της επισκίασαν τα υψηλότερα του αναμενομένου κέρδη και τις πωλήσεις. Πτώση 3% σημείωσαν και οι μετοχές των Microsoft και AMD λόγω των αποθαρρυντικών προοπτικών μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.

Αντίθετα, η μετοχή της Boeing ενισχύθηκε περισσότερο από 5% μετά τα τριμηνιαία αποτελέσματά της τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών,παρά τα προβλήματα ασφαλείας με το αεροσκάφος 737 Max 9.

Σε μηνιαία βάση, τον Ιανουάριο, και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με κέρδη: ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,6%, ο Dow Jones 1,2%, ενώ ο Nasdaq κατά 1%.