Skip to main content

Μεικτά πρόσημα σήμερα στη Wall- Με κέρδη «έκλεισε» η εβδομάδα

Reuters

Οι μετοχές βρήκαν σημαντικό στήριγμα αυτή την εβδομάδα στα ενθαρρυντικά οικονομικά στατιστικά

Προβάδισμα είχε στη σημερινή συνεδρίαση ο Dow Jones, ο οποίος έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, χάρη στα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Αντίθετα, ο ο S&P 500 διόρθωση ελαφρώς πτωτικά, παρότι σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε κέρδη.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 60,30 μονάδες ή 0,16% στις 38.109,43 μονάδες, που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Ο S&P 500 έκλεισε με οριακή πτώση 0,07% στις 4.890,97 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,36% στις 15.455,36 μονάδες, υπό το βάρος των αποθαρρυντικών αποτελεσμάτων της Intel.

Πάντως, και οι τρεις δείκτες έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 100% από τα χαμηλά της πανδημίας.

Παρά τη μεικτή εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, και οι τρεις δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα με κέρδη. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,1%, ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,9% και ο Dow Jones 0,7%.

Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq κινήθηκαν ανοδικά τις προηγούμενες έξι συνεδριάσεις. Επίσης, ο S&P 500 έκλεισε σε επίπεδα ρεκόρ επί πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις, στο πιο παρατεταμένο σερί ρεκόρ από το Νοέμβριο του 2021.

Οι μετοχές βρήκαν σημαντικό στήριγμα αυτή την εβδομάδα στα ενθαρρυντικά οικονομικά στατιστικά. Ο δείκτης για τις ατομικές καταναλωτικές δαπάνες τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed για την πορεία του πληθωρισμού ήταν σύμφωνος με τις προβλέψεις των αναλυτών σε μηνιαία βάση για το Δεκέμβριο και ελαφρώς κατώτερος του αναμενομένου σε ετήσια.

Μία ημέρα νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου τα οποία ήταν καλύτερα των προβλέψεων και έδειξαν ανάπτυξη κατά 3,3%, ενισχύοντας τις ελπίδες για ομαλή προσγείωση της οικονομίας.

«Όλα τα οικονομικά στοιχεία ήταν θετικά αυτή την εβδομάδα. Αυτό έδωσε ανάσα», αναφέρει ο Ρις Γουίλιαμς, στρατηγικός αναλυτής της Spouting Rock Asset Management.

Ωστόσο, η πτώση κάποιων μεγάλων ονομάτων στον απόηχο των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων συγκράτησε την άνοδο αυτής της εβδομάδας.

Η μετοχή της Intel βούλιαξε 12% σήμερα Παρασκευή, καθώς απογοήτευσαν οι προοπτικές της. Πτώση μεγαλύτερη από 6% παρουσίασε και η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών KLA εξαιτίας της εξασθενημένης καθοδήγησης που έδωσε η εταιρεία σε βρχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Στον αντίποδα, η American Express έκανε ράλι άνω του 7% καθώς ανακοίνωσε καλύτερες του αναμενομένου προβλέψεις για τα κέρδη ολόκληρης της οικονομικής της χρήσης. Αυτό βοήθησε τον Dow να αντισταθμίσει την πτώση της Intel.

Eπίσης, να σημειωθεί ότι η Tesla παρουσίασε την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από πέρυσι τον Οκτώβριο μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου.