Skip to main content

Μεικτή εικόνα στη Wall με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

REUTERS/Brendan McDermid

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης εναγωνίως τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου του 2023 που ανακοινώνοντας την Πέμπτη

Μεικτή εικόνα παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, με τον Dow Jones να παίρνει μία ανάσα από το χθεσινό ρεκόρ του και τον S&P 500 να συνεχίζει ανοδικά καταρρίπτοντας νέο ιστορικό υψηλό. Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου 2023.

O Dow Jones υποχώρησε 96,36 μονάδες ή 0,25% στις 37.905,45, διολισθαίνοντας κάτω από το ορόσημο των 38.000 μονάδων το οποίο διαπέρασε χθες για πρώτη φορά στην ιστορία του. Με τις σημερινές απώλειες, ο δείκτης τερματίζει το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων.

Αντίθετα, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,29% κλείνοντας στις 4.864,60 μονάδες, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,43% για να τερματίσει στις 15.425,94 μονάδες.

Ο Dow Jones δέχθηκε πιέσεις από την πτώση 11% της 3Μ, μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις της εταιρείας. Η Johnson & Johnson υποχώρησε 1,6% αφού ανακοίνωσε αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου.

Επίσης, η μετοχή της D.R.Horton υποχώρησε περισσότερο από 9% καθώς η κατασκευάστρια κατοικιών δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προβλέψεις της Wall Street. Πτώση άνω του 4% σημείωσε και η μετοχή της Lockheed Martin μετά τις εξασθενημένες προοπτικές για τα κέρδη ανά μετοχή του αμερικανικού αμυντικού ομίλου.

Από την άλλη πλευρά, η United Airlines ενισχύθηκε περισσότερο από 5% καθώς ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου. Ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία αναμένει ζημίες στο πρώτο τρίμηνο μετά την καθήλωση στο έδαφος των αεροσκαφών της Boeing 737 Max.

Ακολούθησαν ανοδικά και άλλες αεροπορικές εταιρείες, όπως American Airlines, Southwest Airlines και Delta AirLines με κέρδη άνω του 3%.

Επίσης, τα κέρδη των Verizon και Procter & Gamble περισσότερο από 6% και 4% αντίστοιχα, βοήθησαν στο να συγκρατηθούν περαιτέρω απώλειες του Dow.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι o S&P 500 εισήλθε και επίσημα σε νέο ανοδικό κύκλο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό που είχε καταγράψει τον Ιανουάριο του 2022, οι επενδυτές εμφανίζονται σκεπτικοί για το πόσο μπορούν να συνεχίζονται τα κέρδη, ειδικά καθώς το φετινό ράλι έχει επικεντρωθεί γύρω από τις κορυφαίες τεχνολογικές μετοχές, όπως Nvidia. Μόνο αυτό το μήνα, η μετοχή της Nvidia έχει ενισχυθεί 20%. Αντίθετα, ο δείκτης μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 έχει υποχωρήσει περισσότερο από 2%.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης εναγωνίως τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου του 2023 που ανακοινώνοντας την Πέμπτη καθώς και το δείκτη για τις ατομικές καταναλωτικές δαπάνες, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Φέντεραλ Ριζέρβ για την πορεία του πληθωρισμού.

Επιπλέον, έχει ανοίξει και η αυλαία των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων. Μετά το σημερινό κλείσιμο της Wall Street, ανακοινώνει αποτελέσματα η Netflix, ενώ θα ακολουθήσουν αύριο οι IBM και η Tesla, καθώς και η Intel την Πέμπτη.

«Τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να αποτελέσουν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα. Πέρυσι, μιλούσαμε συνεχώς για την ευρωστία του Αμερικανού καταναλωτή. Αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ειδικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους», αναφέρει ο Άλεξ ΜακΓκραθ, επικεφαλής επενδύσεων της NorthEnd Private Wealth.