Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το «άγνωστο» μέλλον για τις 10 εταιρείες της Επιτήρησης

INTIME – NEWS

Σε αναστολή διαπραγμάτευσης ακόμη πέντε εταιρείες.

Σε Καθεστώς Επιτήρησης παραμένει στο Χρηματιστήριο Αθηνών μια ομάδα συνολικά 10 εισηγμένων, οι οποίες διαπραγματεύονται καθημερινά υπό ασφυκτικό έλεγχο. Πρόκειται για τις Τρία Άλφα, ΒΙΟΤΕΡ, ΒΙΣ, Επίλεκτος, Frigoglass, Προοδευτική ΑΤΕ, SATO, Αγροτικός Οίκος Σπύρου, YALCO και Μπήτρος, κάθε μία εκ των οποίων αντιμετωπίζει διαφορετικά οικονομικά ή/και κεφαλαιακά προβλήματα.

Η σωρευτική κεφαλαιοποίηση των εν λόγω εταιρειών υπολογίζεται αυτήν την στιγμή σε λίγο παραπάνω από 81 εκατ. ευρώ, με την «ακριβότερη» να είναι η Frigoglass με χρηματιστηριακή αξία 23,8 εκατ. ευρώ και τη «φθηνότερη» να είναι η SATO με χρηματιστηριακή αξία μόλις 1,9 εκατ. ευρώ.

Από την πρώτη συνεδρίαση του 2024 έως και χθες, η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος στο ταμπλό ανήκει στη μετοχή της Τρία Άλφα, η οποία «γράφει» σωρευτικό ράλι της τάξης του 11%. Στον αντίποδα, η υψηλότερη πτώση συναντάται στη μετοχή της ΒΙΟΤΕΡ, η οποία «βουλιάζει» κατά 15% μέσα στο τρέχον έτος.

Το βασικό στοίχημα γι’ αυτές τις εταιρείες είναι, αναμφίβολα, η προοπτική εξόδου από το Καθεστώς Επιτήρησης, κάτι το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσδώσει μεγάλη αξία και να συμβάλλει σε ένα turn-around story, όπως ακριβώς συνέβη πρόσφατα και στις περιπτώσεις των Lavipharm και Intralot.

Ωστόσο, σ’ αυτήν τη φάση ελάχιστες από τις 10 επίμαχες εισηγμένες μπορούν βάσιμα να ευελπιστούν σε έξοδο από το Καθεστώς Επιτήρησης. Κάθε μία, δε, βρίσκεται σε διαφορετική… απόσταση σε σχέση με το σημείο επιστροφής στην ελεύθερη διαπραγμάτευση, ενώ ορισμένες φαίνεται ότι έχουν χάσει το «τρένο» της ανάκαμψης, με την οριστική διαγραφή από το ταμπλό να αποτελεί σχεδόν… μονόδρομο.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2023 η διοίκηση του Χ.Α. αποφάσισε τη διαγραφή πέντε μετοχών της Επιτήρησης, προχωρώντας σ’ ένα πρώτο «ξεσκαρτάρισμα». Ο λόγος για τις Dionic, ΑΕΓΕΚ, Βαράγκης, Παλαιοί Οίνοι Νάουσας και Folli Follie, οι οποίες βρίσκονταν στην «απομόνωση» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με βάση τους κανόνες της αγοράς για το Καθεστώς Επιτήρησης, η διαπραγμάτευση κάθε μία εκ των παραπάνω μετοχών επιτρέπεται μόλις δύο φορές την ημέρα, η πρώτη 11.58 έως 12.00 και η δεύτερη 17.08 έως 17.10. Τα ημερήσια όρια διακύμανσης, δε, καθορίζονται έως το +/- 10%.

Μην ξεχνάμε, τέλος, και τις πέντε μετοχές, οι οποίες τελούν σε καθεστώς πλήρους αναστολής διαπραγμάτευσης. Πρόκειται για τις MLS Πληροφορική, ΚΡΕΚΑ, Λιβάνη, Δούρος και Βαρβαρέσος, συνολικής κεφαλαιοποίησης μόλις 12,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά την «ξεγραμμένη» MLS.