Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα εν όψει των κρίσιμων εξελίξεων

EUROKINISSI

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει στην περιοχή των 1.340 μονάδων, με οριακές μεταβολές στο ταμπλό.

Να ακολουθήσει την ανοδική τάση των διεθνών αγορών προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διαθέτουν οριακό προβάδισμα έναντι των πωλητών, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν την ελεγχόμενη κατοχύρωση.

Η τρέχουσα απόσταση από τα φετινά υψηλά 10ετίας των 1.353 μονάδων εξακολουθεί να είναι ελάχιστη (13 μονάδες), γεγονός το οποίο επιτρέπει μια άμεση μετάβαση προς τις πρόσφατες «κορυφές», διευρύνοντας τον θετικό απολογισμό του έτους (+3,6%).

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στην εβδομάδα, καθώς ακολουθεί μια σειρά κρίσιμων εταιρικών και οικονομικών γεγονότων, όπως είναι η παρουσίαση της ΔΕΗ, το επενδυτικό συνέδριο της Νέας Υόρκης, το ενημερωτικό δελτίο για την IPO της «Ελ. Βενιζέος», τα μεγέθη της Mytilineos, το report του Scope κ.α.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην 15η συνεδρίαση του 2024, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,05% και διαμορφώνεται στις 1.340,72 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.340,03 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.340,42 έως 1.342,62 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται στο +1%, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στην Capital Markets Day της Τρίτης. Ανοδικά κινείται και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ η Mytilineos οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες εμφανίζουν μικτά πρόσημα, με την Εθνική να χάνει περίπου 1%.

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,44% και τις 1.128 μονάδες, συντηρώντας την απόσταση από τα πρόσφατα υψηλά 7ετίας των 1.155 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βγαίνει στις αγορές με το 5ετές ομόλογο, διολισθαίνει στο -0,96% και τα 6,834 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,60% και το 1,7295 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -0,13% και το 1,558 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς είναι σταθερή στα 3,39 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,02% και τις 3.263 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται σχεδόν κατά 1%, με τους επενδυτές να περιμένουν την αυριανή παρουσίαση του νέου στρατηγικού σχεδίου. Κέρδη άνω του 1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και Viohalco. Η μετοχή της Mytilineos, ταυτόχρονα, οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό, αυξανόμενη στο +0,7% και τα 38,6 ευρώ. Στα 13,8 ευρώ βρίσκεται και η Autohellas, η οποία την Παρασκευή άντλησε 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,2%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (0% και 2.236 μονάδες), η μετοχή της Dimand κατρακυλά στο -3,2% και τα 10,4 ευρώ, με τις μετοχές των Fourlis, ΟΛΠ και Πλαστικά Θράκης να χάνουν από τουλάχιστον 2%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Entersoft, Αλουμύλ και Ideal διευρύνονται άνω του 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 54 μετοχές σημειώνουν κέρδη, 22 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 90,6 δισ. ευρώ.

«Γεμάτη» η νέα εβδομάδα

Η ελληνική αγορά, παρά τις απώλειες κατά 0,9% στην προηγούμενη εβδομάδα, εξακολουθεί να «τρέχει» ένα μίνι – ράλι 3,6% από τις αρχές του 2024, με όλες τις ενδείξεις να προμηνύουν μια άμεση επανα-προσέγγιση των πρόσφατων «κορυφών» των 1.353 μονάδων.

Κι όλα αυτά, ενόσω για το Χ.Α. ξεκινά ένα πολύ σημαντικό πενθήμερο, το οποίο βρίθει εταιρικών και οικονομικών εξελίξεων και το οποίο είναι βέβαιο ότι θα τονώσει αισθητά το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σήμερα, ενδεικτικά, ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Frigoglass μετά το reverse split (4 προς 1), ενώ την Τρίτη ακολουθούν οι ανακοινώσεις της ΔΕΗ από το Λονδίνο για τη νέα επιχειρησιακή στρατηγική.

Την Τετάρτη εισάγονται στο Χ.Α. οι νέες ομολογίες της Autohellas και την Πέμπτη έχουμε αφενός το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, αφετέρου τα οικονομικά μεγέθη της Mytilineos για το 2023.

Η εβδομάδα ολοκληρώνεται με τον χρησμό του γερμανικού οίκου Scope το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς βέβαια να αναμένεται κάποια νέα αναβάθμιση (έχει ήδη δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα).

Και μην ξεχνάμε, επίσης, την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου για την IPO του «Ελ. Βενιζέλος», η οποία αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη εισαγωγή εταιρείας στο Χ.Α. των τελευταίων πολλών ετών.

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, αναμένεται να διατηρήσουν «ζωντανό» το ενδιαφέρον των επενδυτών, με τους αγοραστές να εκτιμάται ότι θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους από σήμερα.

Έτσι, δεν αποκλείεται μια προσέγγιση ή και υπέρβαση των πρόσφατων υψηλών 10ετίας των 1.353 μονάδων, κάτι που θα προλειάνει το έδαφος για τις επόμενες αντιστάσεις των 1.369 μονάδων (υψηλό από το 2011).

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τους πωλητές, οι οποίοι πάντα είναι πρόθυμοι να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των ισχυρών κερδών της τελευταίας περιόδου.

Ανοδικά στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αυξάνεται στο +0,74% και τις 472 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,79%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,40%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,00% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,51%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τον S&P 500 να οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υπαναχωρεί από τα επίπεδα των 80 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,70% και τα 78 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στ -0,64% και τα 72,9 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,15% και τα 2.026 δολάρια/ουγγιά.