Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα εν μέσω της διεθνούς αβεβαιότητας

Οι επενδυτές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν (προς το παρόν) πρόσθετο ρίσκο

Στασιμότητα επικρατεί την Πέμπτη (18/1) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, αποφεύγοντας να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο αλλά και μην υποκύπτοντας στην ανάγκη για νέα διόρθωση.

Αντίστοιχο είναι και το κλίμα στο εξωτερικό, όπου ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σταθερός στις 467 μονάδες, εν μέσω του «μουδιάσματος» από το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων, το οποίο φαίνεται ότι πάει λίγο πιο πίσω (το καλοκαίρι «έδειξε» η Κριστίν Λαγκάρντ).

Πάντως, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να παρουσιάζει μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, καθώς παρά την ισχυρή πτώση της Τρίτης (-1,55%), το συνολικό πρόσημο παραμένει θετικό (3%), κερδίζοντας σχεδόν 40 μονάδες από τις αρχές του έτους.

Στη σημερινή 13η συνεδρίαση του 2024, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,06% και διαμορφώνεται στις 1.331,83 μονάδες, αυξανόμενος κατά μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.331,34 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.331,18 έως 1.335,40 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4,5 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η Πειραιώς επιστρέφει σε θετικό έδαφος, υπερβαίνοντας εκ νέου τα 3,3 ευρώ, ενώ η Jumbo παραμένει στο «πράσινο», μετά το έκτακτο μέρισμα του 0,60 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Εθνική Τράπεζα αναδιπλώνεται ελαφρώς στα 6,8 ευρώ.

Προσπαθούν για το «πράσινο» οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, έπειτα από τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις (διόρθωση από τα υψηλά 7ετίας των 1.155 μονάδων), προσπαθεί να επανέλθει σε θετικό έδαφος, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο +0,09% και τις 1.118 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +1,00% και τα 3,308 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο +0,45% και το 1,552 ευρώ, η μετοχή της Eurobank είναι σχεδόν σταθερή στο 1,71 ευρώ, εν μέσω της έκδοσης του ομολόγου Tier 2, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί στο -0,53% και τα 6,814 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,05% και 3.233 μονάδες), η μετοχή της Jumbo σημειώνει άνοδο στο +0,6% και τα 25,2 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στη θετική κίνηση της Τετάρτης (+1,4%). Κέρδη σχεδόν 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Aegean – OTE, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν μείνει αρκετά πίσω. Στον αντίποδα, η μετοχή της Cenergy περιορίζεται στο -1% και τα 7,30 ευρώ, με τις μετοχές των Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ να έπονται έως το -0,50%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,22% και 2.239 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχωρίζει στο +1,5% και τα 3,2 ευρώ. Από εκεί και πέρα, βέβαια, δεν υπάρχει κάποια άλλη εισηγμένη, η οποία παρουσιάζει σημαντική κίνηση, με το εύρος των διακυμάνσεων να είναι μικρότερο του +/- 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 90 δισ. ευρώ.

«Αντέχει» η θετική τάση

Το ελληνικό χρηματιστήριο «καταφέρνει» να κρατηθεί σε επίπεδα άνω των 1.330 μονάδων, παραμένοντας σε απόσταση… βολής από τα πρόσφατα υψηλά 10ετίας των 1.353 μονάδων και διατηρώντας κοντά στις 40 μονάδες τα κέρδη του 2024.

Μια νέα διορθωτική κίνηση, βέβαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς τα σωρευτικά κέρδη της τελευταίας περιόδου (+3% στο έτος και +35% στο 12μηνο), επιτρέπουν στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν και να «κλειδώσουν» ένα μέρος αυτών.

Από την άλλη πλευρά, παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, η μακροπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη δεν κινδυνεύει (προς το παρόν, τουλάχιστον) να αλλάξει, συνεχίζοντας να είναι θετική. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι 1.300 μονάδες συνιστούν το πλησιέστερο επίπεδο στήριξης, ενώ οι 1.369 μονάδες και τα υψηλά 13ετίας αποτελούν το επόμενο επίπεδο αντίστασης.

Μην ξεχνάμε, στο μεταξύ, ότι η αγορά διανύει μια περίοδο «πυκνών» και διαδοχικών εξελίξεων, όπως είναι για παράδειγμα η τρέχουσα έκδοση του ομολόγου της Autohellas, η επικείμενη «έξοδος» της Intralot, οι πρώτες Γενικές Συνελεύσεις της χρονιάς, η προεργασία για την είσοδο του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χ.Α., η αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς κ.α.

Ταυτόχρονα, στις 23 Ιανουαρίου η ΔΕΗ θα «ανέβει» στο Λονδίνο για την Capital Markets Day, στις 25 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, ενώ την ίδια ημέρα ο Mytilineos, ο οποίος πλέον βρίσκεται στην 5η θέση στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων, θα δημοσιεύσει τα εταιρικά αποτελέσματα του 2023.

Κι όλα αυτά, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε αφενός την πρώτη φετινή έκδοση 10ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ (μετά τη χθεσινή επανέκδοση των 250 εκατ. ευρώ), αφετέρου την πρώτη φετινή ετυμηγορία διεθνούς οίκου αξιολόγησης για την Ελλάδα (Scope).

Στασιμότητα στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σταθερός στις 467 μονάδες, καθώς οι μεταβολές στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,20%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα εξίσου σταθεροποιητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται ήπια εν μέσω των εκτιμήσεων για βελτίωση της ζήτησης. Έτσι, τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,44% και τα 78,2 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,72% και τα 73,0 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,30% και τα 2.012 δολάρια/ουγγιά.