Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Κολλημένη» στο limit up η μετοχή της Minerva

Αναρριχάται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013

«Κολλημένη» στο limit up βρίσκεται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η μετοχή της Minerva, η οποία εκτοξεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2013.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κάνει ράλι άνω του 28% και διαμορφώνεται στο 0,88 ευρώ -δηλαδή σ’ ένα επίπεδο, το οποίο αγνοούταν τα τελευταία 11 χρόνια.

Ο τζίρος των συναλλαγών, δε, είναι αρκετά υψηλός, καθώς μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι έχουν διακινηθεί 58.500 τεμάχια, συνολικής αξίας σχεδόν 47.000 ευρώ. Αυτό το νούμερο ήδη ξεπερνά κατά 4.000% τον μέσο ημερήσιο τζίρο, ο οποίος μετά βίας αγγίζει τα 1.200 ευρώ.

Το εντυπωσιακό είναι, επίσης, ότι αντίστοιχη «εικόνα» είχε η μετοχή και στη συνεδρίαση της Δευτέρας (8/1), κάνοντας άλμα 29,2% και έχοντας τζίρο 89.669 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι στις υπόλοιπες τέσσερις συνεδριάσεις του 2024, η ημερήσια αξία των συναλλαγών είχε φθάσει μέχρι τα… 563 ευρώ (2/1).

Χωρίς εξήγηση η άνοδος

Η διήμερη εκτόξευση της Minerva δεν μπορεί να εξηγηθεί επαρκώς από τους αναλυτές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν μέχρι στιγμής τον ακριβή λόγο ανόδου της μετοχής, με αποτέλεσμα να αρκούνται σε σενάρια και εικασίες.

Μία απ’ αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η πιθανή δημόσια πρόταση από τον βασικό μέτοχο, δηλαδή την οικογένεια Λαδένη, η οποία ελέγχει το 65% των μετοχών. Ωστόσο, τίποτα δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.

Σε ενημέρωσή της, εξάλλου, η διοίκηση της εισηγμένης επισημαίνει τα εξής: «Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο επιχειρηματικό γεγονός το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη της τιμής της μετοχής της Εταιρείας».

Πάντως, στην ίδια ανακοίνωση, υπενθυμίζεται η συμφωνία για την τμηματική παράταση της τελευταίας δόσης του ομολογιακού δανείου κατά 10 έτη. Το deal με τις τράπεζες αναμένεται να κλείσει στο α’ τρίμηνο του έτους.

Η κλωστοϋφαντουργία, η οποία διαθέτει κεφαλαιοποίηση 5,5 εκατ. ευρώ, παρουσίασε μικρή βελτίωση στον τζίρο του α’ εξαμήνου κατά 3,37%, με τα κέρδη EBITDA να καθορίζονται σε 1,01 εκατ. ευρώ. Το καθαρό αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν ζημιογόνο κατά 88.000 ευρώ.