Skip to main content

Το Ταμπλό του Χρηματιστήριου: Στα ενδότερα της αγοράς με 4 ειδήσεις

INTIME

«Ποδαρικό» με Γ.Σ., η εκκρεμότητα της Aegean, ο μηδενικός δανεισμός της ΓΕΒΚΑ και η αλλαγή ρότας της Τεχνικής Ολυμπιακής

Ποδαρικό στις Γ.Σ.: Στις 11/1 ανοίγει η αυλαία των Γενικών Συνελεύσεων για τις εισηγμένες, με την Ελλάκτωρ να κάνει ποδαρικό στο 2024, έχοντας ως κύριο θέμα συζήτησης την έγκριση της πώλησης του εναπομείναντος 25% στην Anemos. Από την πλευρά τους, οι μέτοχοι της αγοράστριας Motor Oil θα δώσουν το «πράσινο» φως στις 24/1.

Η εκκρεμότητα: Την τελευταία εκκρεμότητα της πανδημικής περιόδου «έκλεισε» η Aegean, η οποία προχώρησε στην επαναγορά των warrants (τίτλοι κτήσης) από το δημόσιο, βγάζοντας από τα ταμεία ένα ποσό των 85 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η μετοχή της εταιρείας είναι ακριβότερη κατά σχεδόν 250% σε σχέση με τα χαμηλά του 2020.

Χωρίς δάνεια: Τον μηδενισμό του μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου δανεισμού της ανακοίνωσε η ΓΕΒΚΑ, η οποία αποπλήρωσε το σύνολο του κεφαλαίου και των τόκων. Λαμβάνοντας υπόψη και τα διαδοχικά ρεκόρ κερδοφορίας της τελευταίας διετίας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η μετοχή βρίσκεται κοντά στα υψηλά 20ετίας των 2 ευρώ (1,90 ευρώ), εμφανίζοντας συνολική μεταβολή 55% στο τελευταίο 12μηνο.

Βγήκε το στοίχημα: Ήταν Ιούνιος του 2020, όταν η Τεχνική Ολυμπιακή αποφάσιζε να κάνει στροφή στη ναυτιλία και τα «κόκκινα δάνεια», αξιοποιώντας την προίκα των 100 εκατ. ευρώ από την πώληση του Πόρτο Καρράς. Σήμερα, αποδεικνύεται το σοφόν αυτής της κίνησης, με την εισηγμένη να επιστρέφει στην κερδοφορία και τη μετοχή να «πετάει» στα 2,7 ευρώ, καταγράφοντας ράλι σχεδόν 80%.