Skip to main content

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Στα ενδότερα της αγοράς με 4 ειδήσεις

ΕUROKINISSI-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

H κρίσιμη Γ.Σ. στη HelleniQ Energy, οι τράπεζες των 20 δισ. ευρώ, το ράλι στην Πετρόπουλος και το road show της JP Morgan

Κρίσιμη Γ.Σ.: Σήμερα θα διεξαχθεί η έκτακτη Γ.Σ. στη HelleniQ Energy, προκειμένου να αποφασιστεί ο αριθμός των εκπροσώπων του δημοσίου στη διοίκηση, μετά το πρόσφατο placement. Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει τρία απευθείας διορισμένα στελέχη (από τα συνολικά 11), εφόσον το δημόσιο κατέχει ποσοστό από 25% έως 35%. Σήμερα, το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται σε 31,2% από 35,5% προηγουμένως. Μήπως, επομένως, είναι πιθανή και μια περαιτέρω μείωση;

Τράπεζες των 20 δισ.: Μία «ανάσα» από το ψυχολογικό όριο των 20 δισ. ευρώ απέχει η αθροιστική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον τελευταίο γύρο ανακεφαλαιοποίησης. Στα ενδότερα του κλάδου, το άτυπο προβάδισμα ανήκει στη Eurobank (6 δισ.), ενώ από κοντά έπεται η Εθνική (5,8 δισ.). Ελαφρώς πιο πίσω είναι οι Πειραιώς (4 δισ.) και Alpha (3,5 δισ.).

Ράλι 20ετίας: Με σπασμένα τα… φρένα συνεχίζει η μετοχή της Πετρόπουλος ΑΕΒΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία χθες έκανε νέο ράλι και έφθασε στις παρυφές των 10 ευρώ, για πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπερνά πλέον τα 70 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ράλι 65% μέσα στο 2023. Πέραν των αισθητά βελτιωμένων οικονομικών μεγεθών, η ξέφρενη πορεία εξηγείται ενδεχομένως κι από την υφέρπουσα φημολογία για πιθανές αλλαγές στη μετοχική σύνθεση.

Με όλα τα «όπλα»: Στις 24 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο το επόμενο μεγάλο «ραντεβού» για την ελληνική κεφαλαιαγορά, όταν και διοργανώνεται το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της JP Morgan. Η σημασία του επερχόμενου road show (θα είναι το πρώτο για το 2024) είναι τόσο μεγάλη για την Αθήνα, ώστε να έχει «κλειδώσει» και η παρουσία του Μητσοτάκη. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει δημόσιο διάλογο με τον μεγαλοτραπεζίτη Τζέιμι Ντίμον.