Skip to main content

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Ο αναμορφωτής της Ideal και τα σενάρια για νέο deal

Επί προσωπικού: Ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα της Ideal ετοιμάζεται για νέα deal το 2024

Αναμφίβολα, ήταν το πρόσωπο της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς κατάφερε να μαγνητίσει την προσοχή όλων όσων ασχολούνται με την χρηματιστηριακή αγορά. Πρώτα με το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ και μετέπειτα με τις φήμες περί νέας μεγάλης εξαγοράς μέσα στο 2024. Ο λόγος για τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θεωρείται ο αναμορφωτής της Ideal Holdings.

Το πολύπειρο στέλεχος, το οποίο μεταξύ άλλων έχει εργαστεί σε Πειραιώς – Γενική Τράπεζα – Εθνική, έχει καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να μεταμορφώσει την εισηγμένη, η οποία πλέον αποτελεί ένα δυναμικό private equity, με χρηματιστηριακή αξία άνω των 300 εκατ. ευρώ. Μόνο μέσα στο 2023, για παράδειγμα, η μετοχή της Ideal καταγράφει ένα ράλι άνω του 80%.

Και όχι άδικα, δεδομένου του εύρους των επενδύσεων. Byte – Άττικα Πολυκαταστήματα – Astir – Coleus – Netbull – ADACOM, είναι μερικά από τα βαριά «χαρτιά» της Ideal Holdings, η οποία απλώνει… πλοκάμια σε πολλαπλούς κλάδους της οικονομίας, διαθέτοντας ένα αρκετά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει διαβεβαιώσει ότι οι επενδύσεις θα συνεχιστούν και το 2024, με άξονα κυρίως τον τομέα της πληροφορικής. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει και το σενάριο της έκπληξης, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Άττικα. Το σημαντικότερο είναι, δε, ότι ο ίδιος δείχνει να επιμένει «ελληνικά», βλέποντας αρκετές ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά.

Αυτήν τη στιγμή, η δύναμη πυρός της Ideal υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσουν τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις. Σε αυτό το ποσό συνυπολογίζεται και ένα μέρος από το ομολογιακό δάνειο των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα εισήχθη προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πάντως, αυτή η νέα εξαγορά, την οποία έχει προοικονομήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, σίγουρα δεν αφορά τη Μοτοδυναμική, καθώς κάτι τέτοιο διαψεύδεται και επισήμως από τη διοίκηση της Ideal. Παρ’ όλα αυτά, μόνο η φημολογία για το δήθεν ενδιαφέρον της Ideal Holdings, κατέστη αρκετή ώστε η μετοχή της εταιρείας εμπορίας οχημάτων να κάνει ένα ράλι – σπριντ έως το +6% στη συνεδρίαση της Παρασκευής.