Skip to main content

Wall: Κέρδη για όγδοη διαδοχική εβδομάδα

Η αμερικανική αγορά θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα λόγω της αργίας των Χριστουγέννων

Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας μετά τα σχετικά χλιαρά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τους τρεις κορυφαίους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν επίσης κέρδη για όγδοη διαδοχική εβδομάδα.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,17% κλείνοντας στις 4.754,63 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατά 0,19% στις 14.992,97 μονάδες. Στα σημερινά επίπεδα, ο S&P 500 απέχει μόλις 0,9% από το ιστορικό του κλείσιμο και 1,3% από το ενδοσυνεδριακά ιστορικό υψηλό του. Αντίθετα, ο Dow Jones έκλεισε με οριακή πτώση 18,38 μονάδων ή 0,05% στις 37.385,97 μονάδες.

Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με άνοδο για όγδοη διαδοχική εβδομάδα – είναι η πρώτη φορά που ο S&P 500 παρουσιάζει άνοδο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από το 2017 και για τον Dow από το 2019. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,8% στην εβδομάδα, ενώ ο Dow κατέγραψε κέρδη 0,2%. Ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,2%.

Η μετοχή της Nike, που είναι εισηγμένη στον Dow, υποχώρησε στη συνεδρίαση 12% αφότου η εταιρεία υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις της και ανακοίνωσε τα σχέδιά της για μείωση του κόστους κατά 2 δισ.δολάρια τα επόμενα τρία έτη.

Ο δείκτης για τον πληθωρισμό που παρακολουθεί στενά η Φέντεραλ Ριζέρβ αποκλιμακώθηκε λιγότερο του αναμενομένου. Ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε οριακά μόλις 0,1% το Νοέμβριο και 3,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών.

«Πιστεύουμε ότι τα σημερινά στοιχεία στηρίζουν ακόμη περισσότερο την καθοδική πορεία του πληθωρισμού. Πιστεύουμε επίσης ότι αποτελούν ακόμη έναν καταλύτη για την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η ομαλή προσγείωση είναι τελικά εύκολο να επιτευχθεί», ανέφερε ο Γκρεγκ Μπασούκ, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments.

Το ράλι της αγοράς έχει διευρυνθεί τον τελευταίο καιρό, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις έχουν υποχωρήσει και οι συναλλασσόμενοι στοιχηματίζουν σε επιτοκιακές μειώσεις από την κεντρική τράπεζα. Σήμερα, ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 ενισχύθηκε περισσότερο από 1%, οδεύοντας προς την έκτη διαδοχική εβδομάδα κερδών.

Η αμερικανική αγορά θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα λόγω της αργίας των Χριστουγέννων.