Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τραπεζικές πιέσεις λίγο πριν τα Χριστούγεννα

EUROKINISSI

Κατοχυρώνουν τα υψηλά κέρδη οι επενδυτές, κάτω των 1.300 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Ελεγχόμενες απώλειες εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση πριν τις αργίες των Χριστουγέννων, με τους επενδυτές να αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου και να «κλειδώνουν» τα διευρυμένα ετήσια κέρδη.

Οι πωλητές βρίσκονται από τα πρώτα λεπτά σε θέση «οδηγού», με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να απομακρύνεται ελαφρώς από το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων και να αναδιπλώνεται προς τις 1.290 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η φετινή ετήσια απόδοση της εγχώριας αγοράς είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, αγγίζοντας το 40% και δικαιώνοντας όσους εμπιστεύτηκαν τις προοπτικές των ελληνικών εισηγμένων.

Πιο αναλυτικά, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υποχωρεί ήπια κατά 0,43% και διαμορφώνεται στις 1.292,93 μονάδες, χάνοντας 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.298,56 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.289,86 έως 1.297,96 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα «πακέτα».

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες παραμένουν σε θέση άμυνας, με τις Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα να διολισθαίνουν έως το -2%. Από εκεί και πέρα, Motor Oil και ΔΕΗ αναδιπλώνονται κατά τουλάχιστον 1%, ενώ η Intrakat κάνει νέο ράλι και φθάνει αισίως στα 4,4 ευρώ (υψηλό 14ετίας). Από την πλευρά της, η Intralot επιστρέφει κοντά στα πρόσφατα υψηλά 5ετίας, μετά τη συμφωνία για κοινοπρακτικό δάνειο 100 εκατ. ευρώ.

Νέες απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί για 3η διαδοχική συνεδρίαση, συνεχίζοντας την κατοχύρωση των υψηλών κερδών του 2023 (+67%), με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -1,57% και τις 1.058 μονάδες. Στις σημερινές απώλειες, δε, ρόλο διαδραματίζει και το πρόστιμο των 41 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

H μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -1,8% και το 1,497 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας χάνει 2% και διαπραγματεύεται στα 6,33 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -1,68% και τα 3,164 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank συρρικνώνεται στο -0,76% και το 1,624 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,58% και 3.119 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί κατά 1,5% και διορθώνει περαιτέρω από τα πρόσφατα υψηλά 9ετίας (11,4 ευρώ). Απώλειες της τάξης του 1% εμφανίζει και η μετοχή της Motor Oil. Στον αντίποδα, η μετοχή της Autohellas διευρύνεται δυναμικά στο +2,9% και τα 13,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, έπειτα από αρκετές ημέρες αδράνειας, ενισχύεται κατά 1,4% και ανέρχεται στα 15,9 ευρώ.

Όσον αφορά τη μεσαία κεφαλαιοποίηση (-0,01% και 2.235 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει θετικά στο +2,2% και τα 4,4 ευρώ, οδεύοντας προς νέο υψηλό 14ετίας. Παράλληλα, η μετοχή της Intralot κερδίζει περίπου 1% και επιστρέφει κοντά στα υψηλά 5ετίας (1,05 ευρώ), χάρη στη σύναψη του νέου τραπεζικού δανείου των 100 εκατ. ευρώ. Premia, Profile και Αλουμύλ ακολουθούν στο +1%.

Από την άλλη πλευρά, Dimand και Fourlis χάνουν από 1,5% και 1%, αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της ΕΥΑΘ κατρακυλά κατά 3%, στα 3,20 ευρώ. Ταυτόχρονα, οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ περιορίζονται πέριξ του 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Μοτοδυναμική, η οποία κάνει ράλι 4% και εκτινάσσεται κοντά στα υψηλά 4μήνου, εν μέσω των σεναρίων για απόκτηση μετοχών από την Ideal. Η τελευταία, πάντως, διαψεύδει τις πληροφορίες περί επικείμενης εξαγοράς.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 52 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 87,8 δισ. ευρώ.

3+1 συνεδρίασης για το 2024

Μόλις 3+1 συνεδριάσεις απομένουν μέχρι το τέλος του 2023 και οι περισσότεροι επενδυτές έχουν ήδη «κλειδώσει» τις φετινές άκρως ικανοποιητικές αποδόσεις και πλέον παίρνουν ορισμένες… ανάσες, προτού αρχίσουν τα «πονταρίσματα» για το 2024.

Από τις αρχές του έτους, ο Γενικός Δείκτης «μετράει» σωρευτική άνοδο της τάξης του 40%, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις αναπτυγμένες αγορές, αλλά και μία από τις καλύτερες όλων των χρηματιστηρίων (συμπεριλαμβανομένων και των αναπτυσσόμενων).

Εύλογα, επομένως, αυτήν την περίοδο οι επενδυτές δρέπουν τα οφέλη της φετινής χρονιάς, μην αναλαμβάνοντας περιττά ρίσκα και διατηρώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.300 μονάδων, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο σημείο από τις 31 Αυγούστου.

Η δε, απόσταση από τα υψηλά έτους και υψηλά 9ετίας των 1.345 μονάδες θεωρείται σχεδόν αμελητέα, καθώς δεν ξεπερνά το 4%.

Όσον αφορά το 2024, το κλίμα χαρακτηρίζεται ως συγκρατημένα θετικό, καθώς οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, σε συνδυασμό με τις εγχώριες εξελίξεις, βελτιώνουν την επενδυτική ψυχολογία και ανοίγουν την «όρεξη» για μεγαλύτερο ρίσκο.

Ταυτόχρονα, στο α’ εξάμηνο του έτους, αναμένεται η είσοδος νέων «παιχτών» στο Χρηματιστήριο Αθηνών (IPO για το «Ελ. Βενιζέλος»), η συνέχιση της αποεπένδυσης του δημοσίου στις τράπεζες (διάθεση 27% της Πειραιώς), καθώς και ορισμένα σημαντικά επιχειρηματικά deals.

Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος μιας ύφεσης στην Ευρωζώνη -και δη στη Γερμανία- παραμένει στο τραπέζι, ενώ οι γεωπολιτικές ανησυχίες σε Μέση Ανατολή, Ουκρανία, Ερυθρά Θάλασσα και Κίνα απειλούν τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, εγείροντας προβληματισμό σε μερίδα της επενδυτικής κοινότητας.

Στασιμότητα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 476 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν υπερβαίνουν το +/- 0,10%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται στα επίπεδα των 80 δολαρίων, εν μέσω της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,04% και τα 74,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,83 και τα 80,5 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +1,12% και τα 2.074 δολάρια ανά ουγγιά.