Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εορταστική συνεδρίαση με χαμηλό τζίρο

INTIME – NEWS

Τελευταία συνεδρίαση για τον Γ.Δ. πριν τις αργίες των Χριστουγέννων

Οριακές μεταβολές αναμένονται στη σημερινή συνεδρίαση (22/12) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να μειώνεται αισθητά, λόγω της εορταστικής ραστώνης.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην τελευταία συνεδρίαση πριν τις αργίες των Χριστουγέννων, αλλά και στη μόλις 4η πριν την έλευση του νέου έτους.

Χθες, Πέμπτη (21/12), ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να υπερασπιστεί το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στις 1.298,56 μονάδες, έχοντας τζίρο μόλις 56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Σήμερα, δεν αποκλείεται οι αγοραστές να προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν τις 1.300 μονάδες, λαμβάνοντας βοήθεια κι από το χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street, η οποία επέστρεψε σε θετικό έδαφος, οδεύοντας προς την 8η διαδοχική ανοδική εβδομάδα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του 2023, είναι σαφές ότι αυτή η ανοδική προσπάθεια θα συνοδευτεί από κινήσεις αφομοίωσης των κεκτημένων και κατοχύρωσης των μεγάλων κερδών του 2023, τα οποία ανέρχονται στο +40% για τον Γενικό Δείκτη.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ετοιμάζεται να συμπληρώσει το 3ο συνεχόμενο ανοδικό πενθήμερο, ενισχύοντας περαιτέρω το σενάριο για έναν «πράσινο» Δεκέμβριο.

Το ενδιαφέρον στο ταμπλό

Όσον αφορά το ταμπλό, οι τράπεζες αναμένεται να καταστούν στο επίκεντρο της προσοχής, μετά το πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και εν μέσω των προσδοκιών για τη διανομή μερισμάτων εντός του 2024. Μην ξεχνάμε ότι η ετήσια απόδοση του κλάδου προσεγγίζει το +70%.

Η μετοχή της ΔΕΗ, από την πλευρά της, θα δώσει «μάχη» για την επιστροφή στα πρόσφατα υψηλά 9ετίας (11,4 ευρώ), ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε και τις διακυμάνσεις στις μετοχές του Ομίλου Κόκκαλη (Intracom, Intralot, Κλουκίνας – Λάππας), οι οποίες βρίσκονται είτε σε πολυετή υψηλά είτε κοντά σ’ αυτά.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Intrakat συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία, διατηρώντας τα 4,3 ευρώ και τα υψηλά 14ετίας, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Τέλος, νέα «επεισόδια» περιμένουμε στην άτυπη «κόντρα» μεταξύ ΟΤΕ και Mytilineos για την 5η θέση στον πίνακα των μεγαλύτερων κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. Μέχρι και σήμερα, ο ΟΤΕ διατηρεί ένα μικρό, αλλά εύθραυστο προβάδισμα.

Το βλέμμα στο 2024

Οι περισσότεροι επενδυτές, όπως έχει επισημανθεί πολλάκις, έχουν ήδη «κλειδώσει» τις φετινές αποδόσεις και πλέον παίρνουν ορισμένες… ανάσες, προτού αρχίσουν τα «πονταρίσματα» για το 2024.

Το κλίμα για το επόμενο έτος είναι συγκρατημένα θετικό, καθώς οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, σε συνδυασμό με τις εγχώριες εταιρικές εξελίξεις, βελτιώνουν την επενδυτική ψυχολογία και ανοίγουν την «όρεξη» για μεγαλύτερο ρίσκο.

Ταυτόχρονα, στο α’ εξάμηνο του έτους, αναμένεται η είσοδος νέων παιχτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (IPO για το «Ελ. Βενιζέλος»), η συνέχιση της αποεπένδυσης του δημοσίου στις τράπεζες (διάθεση 27% της Πειραιώς), καθώς και ορισμένα ακόμα επιχειρηματικά deals.

Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος μιας ύφεσης στην Ευρωζώνη παραμένει στο τραπέζι, ενώ οι γεωπολιτικές ανησυχίες σε Μέση Ανατολή, Ουκρανία, Ερυθρά Θάλασσα και Κίνα απειλούν τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, εγείροντας προβληματισμό σε μερίδα της επενδυτικής κοινότητας.