Skip to main content

Χρηματιστήριο: Άλμα 10% για την Trastor – Τι πυροδοτεί το ράλι

Nikos Libertas / SOOC

Η μεγαλύτερη άνοδος σε όλο το ταμπλό του Χ.Α. σήμερα

Τη μεγαλύτερη άνοδο στο χρηματιστηριακό ταμπλό καταγράφει σήμερα (15/12) η μετοχή της Trastor, η οποία κάνει ράλι σχεδόν 10%, στον απόηχο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 75 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της εταιρείας real estate ενισχύεται δυναμικά κατά 9,35% και σκαρφαλώνει στο 1,17 ευρώ, το οποίο αποτελεί και υψηλό ημέρας.

To εν λόγω επίπεδο βρίσκεται μία «ανάσα» από το υψηλό έτους του 1,20 ευρώ, το οποίο συνιστά και το καλύτερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η σημερινή άνοδος πλαισιώνεται από υψηλό τζίρο, καθώς μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 6.031 τεμάχια, συνολικής αξίας τουλάχιστον 7.000 ευρώ. Αυτό ήδη αντιστοιχεί στο 700% του φετινού μέσου ημερήσιου τζίρου.

ΑΜΚ 75 εκατ. ευρώ

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στον απόηχο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της εταιρείας ακινήτων, με στόχο την άντληση 75 εκατ. ευρώ. Η διάθεση των νέων μετοχών έγινε στο 1,42 ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης, δηλαδή η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ελέγχει το 98,4% των μετοχών, συμμετείχε κανονικά στην ΑΜΚ, καλύπτοντας πλήρως το ποσοστό που της αντιστοιχεί.

Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της Trastor μετράει σωρευτική άνοδο της τάξης του 10%, υπο-αποδίδοντας σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη (+39%), καθώς η μικρή διασπορά της εισηγμένης δεν την καθιστά ελκυστική για τους επενδυτές.

Ας σημειωθεί ότι η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας υπολογίζεται σε 419 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται σε 22 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από μισθώματα σε 12,6 εκατ. ευρώ (με βάση τα στοιχεία 6μήνου 2023).