Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η ΔΕΗ (αθόρυβα) «πετάει» ξανά σε υψηλό 9ετίας

Άνω των 11 ευρώ η μετοχή, με την αξία του Ομίλου να υπερβαίνει τα 4,2 δισ. ευρώ

Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών επιστρέφει η μετοχή της ΔΕΗ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία ανακάμπτει στην περιοχή των 11 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο τίτλος της εισηγμένης σημειώνει άνοδο κατά τουλάχιστον 1% και αναρριχάται στα 11,05 ευρώ, προσεγγίζοντας το υψηλό έτος και υψηλό 9ετίας των 11,1 ευρώ

Μάλιστα, η σημερινή κίνηση συνοδεύεται από υψηλό τζίρο, καθώς μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι έχουν διακινηθεί 290.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 3,2 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν ήδη καλύψει το 65% του μέσου ημερήσιου τζίρου, ενόσω απομένουν πέντε ώρες συνεδρίασης.

Στα 4,2 δισ. η χρηματιστηριακή αξία

Χωρίς να έχει κάνει μεγάλο θόρυβο, η ΔΕΗ έχει καταφέρει να αφήσει πίσω τη διόρθωση του προηγούμενου διμήνου, επανερχόμενη κοντά στα πρόσφατα υψηλά του Ιουλίου.

Αποτέλεσμα είναι η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης να υπερβαίνει εκ νέου τα 4,2 δισ. ευρώ, αποτελώντας την 7η πολυτιμότερη εταιρεία του ταμπλό.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Eurobank Equities είχε δώσει τιμή – στόχο για τη ΔΕΗ στα 13 ευρώ, κάτι το οποίο υποδηλώνει αξία 7,1x σε όρους EV/EBITDA για το 2024.

Με φόντο δύο ηχηρά deals

Κι όλα αυτά, ενόσω η κραταιή επιχείρηση ηλεκτρισμού μόλις πρόσφατα προχώρησε σε δύο ηχηρές εξαγορές, επεκτείνοντας σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της.

Ο λόγος για την απόκτηση της Enel Romania και της Κωτσόβολος, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω την αξία του Ομίλου, εξασφαλίζοντας νέα κανάλια πωλήσεων.

Στην περίπτωση της Enel Romania, μάλιστα, το υψηλό «πράσινο» δυναμικό της εταιρείας θα συμβάλλει στην αισθητή αύξηση του χαρτοφυλακίου «πράσινης» ενέργειας της ΔΕΗ (1,3 GW).

Εφικτός ο στόχος για EBITDA 1,2 δισ.

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 267,5 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2023 έναντι ζημιών 169,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) έφθασαν στα 937 εκατ. ευρώ (+45% σε σχέση με πέρυσι), κάτι που καθιστά εφικτό τον στόχο για EBITDA 1,2 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους.