Skip to main content

Το ράλι των πάντων επέστρεψε. Πόσο θα διαρκέσει;

Μετοχές, ομόλογα, χρυσός και κρυπτονομίσματα επιδίδονται ταυτόχρονα σε ράλι - Γιατί συμβαίνει αυτό και πόσο θα κρατήσει

Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα ομόλογα. Αλλά και στις μετοχές. Και στο Bitcoin. Ακόμη και στον χρυσό. Γενικά η «όρεξή» τους έχει ανοίξει και πάλι για τα καλά για κάθε είδους στοιχείο ενεργητικού. Μικρές, προσωρινές διορθώσεις (σε μία αναμενόμενη αντίδραση μετά από δυναμικό ράλι) δεν αναιρούν το γενικευμένο κλίμα ευφορίας. Έχουμε και πάλι, όπως σημειώνει η WSJ, ένα «ράλι των πάντων».

Οι επενδυτές πέρασαν το μεγαλύτερο διάστημα του 2023 φοβούμενοι τον εκρηκτικό πληθωρισμό και τις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Τώρα με τον πληθωρισμό να έχει υποχωρήσει και τους επενδυτές να προσδοκούν μειώσεις επιτοκίων, τα πάντα κινούνται ανοδικά. Ωστόσο έχουμε να κάνουμε την έναρξη μίας bull market διαρκείας ή με ένα βραχύβιο πάρτι, με το οποίο γιορτάζουν οι επενδυτές το τέλος του κύκλου της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής;

Στις αρχές του έτους, τα επιτόκια αυξάνονταν και η Wall Street ετοιμαζόταν για ύφεση της αμερικανικής ίσως και της παγκόσμιας οικονομίας. Οι μεγάλοι δείκτες των μετοχών κινούνταν ανοδικά χάρι στις Magnificent 7, δηλαδή στις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, που ευνοούνταν από μία φρενίτιδα για τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά όλοι οι άλλοι κλάδοι βρίσκονταν υπό ισχυρή πίεση.

Πότε άλλαξε το κλίμα

Από τη στιγμή που υπήρξε η αίσθηση ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού τελείωσε και άρχισε η πτώση των αποδόσεων, το ράλι των ομολόγων συμπαρέσυρε σε άνοδο τα πάντα.

Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 12% από τα χαμηλά της 27ης Οκτωβρίου και κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα για την εφετινή χρονιά, κατά την οποία καταγράφει συνολικά κέρδη 20%. Ο Dow Jones που είχε μείνει πολύ πίσω για το μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς, απέχει πλέον λιγότερο από 2% από τα υψηλά του Ιανουαρίου του 2022, ενώ ο Nasdaq παρουσιάζει την πλέον εντυπωσιακή επίδοση με κέρδη 38% από τις αρχές του έτους.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετους έχει υποχωρήσει στο 4,244% από 5,021% στις 23 Οκτωβρίου. Στη ζώνη του ευρώ όλοι οι τίτλοι επιδίδονται σε ράλι, με τους ελληνικούς να ξεχωρίζουν. Η UBS μάλιστα παραμένει bullish για την πορεία των ελληνικών ομολόγων και την επόμενη χρονιά. Το ράλι έχει επεκταθεί και στα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin ακόμη και μετά τη σημερινή του αναμενόμενη διόρθωση (που έχει να κάνει περισσότερο με τη διάθεση των επενδυτών να ρευστοποιήσουν κέρδη), παραμένει πάνω από τα 42.380 δολάρια. Οι τιμές του χρυσού κινούνται ταυτόχρονα σε επίπεδα – ρεκόρ.

Ο παράγοντας που δίνει ώθηση

Οι traders στα παράγωγα δίνουν 98% πιθανότητες στο να διατηρήσει η Fed αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Δίνουν κάποιες ελάχιστες (4%) σε μείωση των επιτοκίων τον Ιανουάριο, αλλά ανεβάζουν στο 46% τις πιθανότητες για μείωση τον Μάρτιο.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι τα τέλη του 2024 τα βασικά επιτόκια προβλέπεται να είναι κατά μία ολόκληρη μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Και η προσδοκία αυτή και μόνο φαίνεται να είναι προς το παρόν αρκετή για να κρατήσει ζωντανό το ράλι των πάντων για αρκετούς μήνες ακόμη.  Τα πάντα στις αγορές είναι κλίμα.