Skip to main content

Wall Street: Νέο υψηλό έτους για τον S&P 500 

Με κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες

Νέα υψηλά για το 2023 άγγιξε ο S&P 500 στη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο των στοιχείων για την απασχόληση Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η αμερικανική οικονομία θα επιτύχει μία ομαλή προσγείωση.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,41% στις 4.604,37 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,45% για να κλείσει στις 14.403,97 μονάδες. Ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 130,49 μονάδων ή 0,36% στις 36.247,87 μονάδες.

Ο S&P 500 είχε σημειώσει το υψηλότερο κλείσιμο του έτους την προηγούμενη εβδομάδα, όμως δεν είχε ακόμη ξεπεράσει το ενδοσυνεδριακό υψηλό του 2023 που είχε αγγίξει τον Ιούλιο έως τη σημερινή συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας ξεπέρασε τις 4.609 μονάδες. Ο δείκτης ενισχύεται μέχρι στιγμής φέτος 20% και κινείται στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2022.

Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα με κέρδη. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,2%, ολοκληρώνοντας το πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί από το 2019, αφού ολοκλήρωσε σήμερα την έκτη διαδοχική εβδομάδα κερδών. Ο Dow κατέγραψε την πιο παρατεταμένη ανοδική περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2019, παρότι παρουσίασε στην εβδομάδα οριακή άνοδο, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,7%.

Τα στοιχεία για την απασχόληση συνέχισαν να σκιαγραφούν μία οικονομία που δεν είναι στο χείλος της ύφεσης, ενώ ο συνδυασμός της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και της βελτίωσης του καταναλωτικού κλίματος υποστηρίζουν το σενάριο της ομαλής προσγείωσης, λέει ο Μάικλ Αρόουν, επικεφαλής επενδύσεων της State Street Global Advisors.

To Νοέμβριο δημιουργήθηκαν στην αμερικανική οικονομία 199.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι 185.000 που είχαν προβλέψει αναλυτές και 150.000 που είχα δημιουργηθεί τον Οκτώβριο. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,7% από 3,9%.

Τα στοιχεία ωστόσο αναθέρμαναν τις ανησυχίες ότι η οικονομία αναπτύσσεται δυναμμικά για να μπορέσει να αποθερμάνει τον πληθωρισμό και για να μπορέσει η Federal Reserve να κάνει στροφή στη νομισματική πολιτική της. Ορισμένοι traders αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από το Μάρτιο, όμως τα στοιχεία για την απασχόληση ενδεχομένως να μεταθέσουν για αργότερα αυτές τις προσδοκίες.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν έδειξε ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν υποχωρήσει και το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε το Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Επίσης, οι μετοχές των Boeing, FedEx και Costco άγγιξαν νέα υψηλά για το τρέχον έτος, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση.