Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί τα ΕΛΠΕ πέτυχαν τα υψηλότερα κέρδη του τελευταίου μήνα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Στο +4,30% και τα 7,77 ευρώ το κλείσιμο της μετοχής, την Πέμπτη η διάθεση του 10% έως 12%

Μίνι ράλι έκανε την Τετάρτη η μετοχή της HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ), η οποία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ημερήσια χρηματιστηριακή άνοδο από τις αρχές του Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύθηκε δυναμικά κατά 4,30% και έκλεισε στα 7,77 ευρώ, βάζοντας «φρένο» στο σερί των εννέα μη θετικών συνεδριάσεων.

Το ανοδικό ξέσπασμα συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτο τζίρο, καθώς διακινήθηκαν 406.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 3,1 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο αντιστοιχεί στο 365% του φετινού μέσου ημερήσιου τζίρου.

Το αγοραστικό μπαράζ, σύμφωνα με τους αναλυτές, σχετίζεται άρρηκτα με το επικείμενο placement των βασικών μετόχων, καθώς δημόσιο και οικογένεια Λάτση αναμένεται να διαθέσουν στο επενδυτικό κοινό το 10% έως το 12% του μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο την ενίσχυση της διασποράς της μετοχής.

Το placement, όπως όλα δείχνουν, θα λάβει χώρα την Πέμπτη 7/12.

Το σημερινό κλείσιμο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τον καθορισμό της τελικής τιμής για τη διάθεση των μετοχών, με τους αναλυτές να θέτουν τον πήχη στην περιοχή των 7 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο διαθέτει το 35,5% των μετοχών της HelleniQ Energy, ενώ η Paneuropean της οικογένειας Λάτση διατηρεί μερίδιο 47%.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Alpha Finance αναθεώρησε την τιμή – στόχο για τη μετοχή της ενεργειακής εταιρείας στα 9,96 ευρώ, δίνοντας παράλληλα σύσταση «buy». Στα 9,2 ευρώ έχει θέσει τον πήχη και η Euroxx, ενώ η Pantelakis βλέπει το «ταβάνι» στα 9 ευρώ.

Για το 9μηνου του 2023, άλλωστε, η διοίκηση της HelleniQ Energy ανακοίνωσε συγκρίσιμα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) 968 εκατ. ευρώ και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 496 εκατ. ευρώ.

Χάρη στις παραπάνω θετικές οικονομικές επιδόσεις, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή, η αποκοπή του οποίου θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου.