Skip to main content

Χρηματιστήριο: Με πιέσεις στις τράπεζες, νέα πτώση 0,39%

Οριακά κρατά τις 1.270 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Νέα υποχώρηση 0,39% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 1.270 μονάδες, με τις τράπεζες να δέχονται πιέσεις άνω του 1% και την Πειραιώς να υποχωρεί 3%.

Πάνω από 2% ήταν η πτώση της Alpha Bank νωρίτερα, υποχώρησε και η Eurοbank. Ο FTSE υποχωρεί κατά 0,74%, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση ανέστρεψε τις απώλειες με ήπια κέρδη 0,23%.

Με μεικτά πρόσημα συνεδριάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx να κερδίζει 0,26%. Κέρδη 0,6% και στον DAX της Φρανκφούρτης. Αντιθέτως, 0,4% υποχωρεί το Λονδίνο.

Σε χαμηλά τριετίας διολίσθησε η μετοχή της φινλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Nokia στο χρηματιστήριο του Ελσίνκι. Η μετοχή της εταιρείας κατέγραφε πτώση 7%, με φόντο την απόφαση της αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών AT&T να συνεργαστεί με τη σουηδική Ericsson –και όχι με τη Nokia- για την ανάπτυξη ενός νέου δικτύου στις ΗΠΑ.

Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων και, πιο άμεσα, η προοπτική μιας ακόμη αμετάβλητης κίνησης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην επόμενη συνεδρίαση της πολιτικής της στα μέσα Δεκεμβρίου, έστειλε τον S&P 500 σε υψηλό 2023 την περασμένη Παρασκευή μετά από ένα σερί κερδών πέντε εβδομάδων. Εν τω μεταξύ, ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones τον Νοέμβριο διήγε τον καλύτερο μήνα του από τον Οκτώβριο του 2022.

Η ανοδική δυναμική συνεχίστηκε παρά τις προσπάθειες του προέδρου της Fed Τζέρι Πάουελ να μετριάσει τις προσδοκίες της αγοράς για επερχόμενες μειώσεις των επιτοκίων, καθώς υποστήριξε ότι είναι «πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά» ότι η νομισματική πολιτική είναι «επαρκώς περιοριστική».

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ