Skip to main content

Γιατί βυθίστηκε σε χαμηλά 3 ετών η μετοχή της Nokia

Το πρωί, η μετοχή της εταιρείας κατέγραφε πτώση 7%

Σε χαμηλά τριετίας διολίσθησε η μετοχή της φινλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Nokia στο χρηματιστήριο του Ελσίνκι.

Σήμερα Τρίτη το πρωί, η μετοχή της εταιρείας κατέγραφε πτώση 7%, με φόντο την απόφαση της αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών AT&T να συνεργαστεί με τη σουηδική Ericsson –και όχι με τη Nokia- για την ανάπτυξη ενός νέου δικτύου στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την AT&T, η οποία έχει έδρα το Τέξας, η Ericsson θα κατασκευάσει εξοπλισμό 5G.

Μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας, οι μετοχές της Ericsson κατέγραψαν άνοδο 7,4% στο χρηματιστήριο στης Στοκχόλμης.

Η AT&T ενδέχεται να δαπανήσει σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια για το πενταετές συμβόλαιό της με την Ericsson, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες τη Δευτέρα.

Η συνεργασία καλύπτει την ανάπτυξη ενός δικτύου Open RAN στις ΗΠΑ, το οποίο η AT&T αναμένει να χρησιμοποιήσει για το 70% του ασύρματου δικτύου της μέχρι τα τέλη του 2026.

Η συνεργασία της AT&T με την Ericsson αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τη Nokia, λόγω της απώλειας μεριδίου αγοράς ως προμηθεύτριας της AT&T, η οποία θα επιδιώξει την αντικατάσταση του υπάρχοντος εξοπλισμού σε πολλά σημεία.

Σύμφωνα με το CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Πέκα Λούντμαρκ, χαρακτήρισε τα νέα «απογοητευτικά», αλλά είπε ότι η εταιρεία παραμένει «πλήρως αφοσιωμένη» στο Open RAN και διαθέτει στρατηγική για να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της και να βελτιώσει την κερδοφορία της.

Η Nokia είχε παρουσιάσει σημαντική πτώση στα κέρδη του τρίτου τριμήνου. Τη Δευτέρα δήλωσε ότι αναμένει πως τα έσοδα από την AT&T στο τμήμα δικτύων κινητής τηλεφωνίας της θα μειωθούν τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τη Nokia, το σχέδιο μείωσης του κόστους που έχει ήδη ανακοινωθεί –και το οποίο περιλαμβάνει κατάργηση έως και 14.000 θέσεων εργασίας- θα μετριάσει εν μέρει τον αντίκτυπο της απόφασης της AT&T.

Η Nokia θα συνεχίσει να προμηθεύει την AT&T με προϊόντα και υπηρεσίες σε διάφορους άλλους τομείς. Η AT&T συνεργάζεται επίσης με εταιρείες όπως η ιαπωνική Fujitsu, η Intel και η Dell.